Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wilma Murto SM-hallien tähti

Vasta 16-vuotias seiväshyppääjä on parantanut ennätystään peräti 55 senttiä

Urheilu
 
Kalle Parkkinen Lehtikuva
"Olin kisan alussa tosi epävarma. Sitten löysin jostain kutosvaihteen", sanoi Wilma Murto nuorten Suomen ennätyksestään 440.
"Olin kisan alussa tosi epävarma. Sitten löysin jostain kutosvaihteen", sanoi Wilma Murto nuorten Suomen ennätyksestään 440. Kuva: Kalle Parkkinen Lehtikuva

Vasta kuusitoistavuotias Wilma Murto nousi Tampereen SM-hallien avauspäivän tähdeksi.

Murto hyppäsi naisten seiväskisassa toiseksi tuloksella 440, joka on sekä 17-, 19- että 22-vuotiaiden Suomen ennätys. Se on myös 17-vuotiaiden kärkitulos maailmassa ja 19-vuotiaiden sarjassa kauden toiseksi paras tulos maailmassa.

Murto hävisi SM-kullan viidellä sentillä Minna Nikkaselle, joka hyppäsi kymmenen vuotta sitten samanikäisenä 412. Sekin oli aikoinaan Suomen ennätys.

Iloisan ja eloisan Murron kehitys on ollut huimaa. Salolainen on kohentanut ennätystään hallikaudella peräti 55 senttiä.

Vajaa kuukausi sitten hän hyppäsi 431.

Murron tavoitteet ovat kuitenkin vielä paljon korkeammalla kuin on nähty. "Viisi metriä", sanoi Murto pakatessaan seipäitään Pirkka-hallissa.

"Haluan tulla kansainvälisen tason hyppääjäksi. Päästä olympialaisiin ja MM-kisoihin. Urheilun ehdoilla mennään."

Tampereen ennätyshyppy nostaa Murron jo nyt ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin. Murto ja Nikkanen ovat mukana yleisurheilun EM-kisoissa maaliskuun alussa Prahassa.

"EM-kisat ovat minulle iso tapaus. On hienoa päästä katsomaan meininkiä ja mimmoiset kinkerit siellä on", sanoi Murto, jolle valmentaja Jarno Koivunen ei halunnut sälyttää mitään kisapaineita.

"Minna voi tavoitella EM-kisoissa finaalipaikkaa, mutta Wilmalle riittää, että hän hymyilee ja saa kokemusta", sanoi Koivunen, joka on myös Nikkasen valmentaja.

Koivunen ei yllättynyt Murron tuloksesta. Ei vaikka hän sanoi ennen hallikautta, että Murto ylittää korkeintaan 415.

"Kun Wilma ylitti Turussa 431, tiesin, että 440 on täysin mahdollinen", sanoi Koivunen. "Jos Wilma harjoittelee seuraavat neljä vuotta terveenä, sitten voi mennä 445:kin", nauroi Koivunen.

"Ei vaan. Wilman mahdollisuudet ja rajat ovat paljon ylempänä."

Minna Nikkanen otti seitsemännen peräkkäisen Suomen mestaruutensa, mutta nuoret haastajat tulevat kisa kisalta lähemmäksi.

Hiljattain 17 vuotta täyttänyt Elina Lampela hyppäsi kolmanneksi tuloksella 430. Hän on hypännyt tällä kaudella 432, joka oli entinen nuorten SE.

"Tekee hyvää, että tulee lisää kilpailua", sanoi Nikkanen, jolla oli viime torstaihin asti kipeän reiden takia kuukauden tauko kilpailemisesta.

"Olen tehnyt työtä kuntoutuakseni enkä ole heitä vastaan kisannut. Jokaisella hyppääjällä on oma kaarensa", sanoi Nikkanen.

Hanna-Maari Latvala voitti 60 metrillä neljännen peräkkäisen mestaruutensa ajalla 7,38. Latvala pettyi, kun aitajuoksija Nooralotta Neziri jätti sileän pikamatkan väliin. Neziri juoksee vain 60 metrin aidat sunnuntaina.

Hallikausi on Latvalalle vain väliaskel kesää varten. "Hallikauden painoarvo ei ole minulle niin suuri", sanoi Latvala, joka on myös valittu EM-kisoihin.

Latvala seurasi silmä kovana miesten 60 metrin kisaa ja tuuletti, kun Ville Myllymäki voitti ja juoksi ennätyksensä 6,70.

"Toinen kulta samaan perheeseen", sanoi Latvala serkkunsa juoksusta. "No näin pääsi käymään", jatkoi Myllymäki.

Ari Pusa HS
Tampere

Kalle Parkkinen Lehtikuva
Ville Myllymäki (kesk.) kurottaa 60 metrin voittajaksi. Jonathan Åstrand (vas.) jää viimeiseksi, ja Visa Hongisto ottaa pronssin.
Ville Myllymäki (kesk.) kurottaa 60 metrin voittajaksi. Jonathan Åstrand (vas.) jää viimeiseksi, ja Visa Hongisto ottaa pronssin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!