Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin hiihdon uusi lemmikki Super-Stina halusi "jotain sikasuurta"

Vasta 21-vuotias Stina Nilsson hullaannuttaa kotiyleisöä MM-kisoissa

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Hopeaa sprinttiviestissä voittanut Stina Nilsson (oik.) saa onnitteluhalauksen Puolan Justyna Kowalczykilta. Puola tuli kisassa kolmanneksi. Taustalla Nilssonin kanssa hiihtänyt Ida Ingemarsdotter ja Kowalczykin hiihtopari Sylwia Jaskowiec (vas.).
Hopeaa sprinttiviestissä voittanut Stina Nilsson (oik.) saa onnitteluhalauksen Puolan Justyna Kowalczykilta. Puola tuli kisassa kolmanneksi. Taustalla Nilssonin kanssa hiihtänyt Ida Ingemarsdotter ja Kowalczykin hiihtopari Sylwia Jaskowiec (vas.). Kuva: Rio Gandara HS

Charlotte Kalla on Ruotsin suosituin naisurheilija.

Nyt suosiopörssissä tekee hurjaa nousua toinen hiihtäjä, vasta 21-vuotias Stina Nilsson, josta näyttää jo tulleen ruotsalaismedian ja yleisön lemmikki, "Super-Stina".

Nilsson järjesti sunnuntaina Falunin MM-laduilla isäntämaalleen jo toisen mitalin.

Tällä kertaa se tuli sprinttiviestissä Ida Ingemarsdotterin parina, kun Nilsson nousi ankkuriosuudella ensin Saksan ja sitten rajulla loppusuoran kirillä Puolan ohi hopealle.

Ylivoimaisen voiton otti Norja, kuten miehissäkin.

Torstaina Nilsson säväytti henkilökohtaisessa sprintissä, jossa hän sai niin ikään hopeaa.

Silloin hän pani lajin mahtinaisen Marit Bjørgenin niin ahtaalle, että tämä ei toipunut kunnolla puolustamaan MM-titteliään lauantain yhdistelmäkilpailussa. Bjørgen jäi kisassa kuudenneksi.

"Toivon, että MM-kisoista tulee ylittämätön kansanjuhla, jotain sikasuurta", Nilsson sanoi ennen MM-kisoja Expressenin haastattelussa.

Omalta osaltaan hän on tehnyt kaikkensa, että näin tapahtuisi. Eilen hän hullaannutti 25 000-päisen yleisön.

Nilsson on superlahjakkuus, jollaisesta Suomen naishiihdossa voidaan tällä hetkellä vain unelmoida.

Hänen potentiaalinsa on ollut tiedossa jo vuosia. Toistaiseksi parhaat näytöt ovat sprinttimatkoilta, mutta Nilsson on jo osoittanut elkeitä yleishiihtäjäksi kehittymisestä.

Hänellä on tässä mielessä kannustava esikuva: Marit Bjørgen tuli kansainväliselle huipulle sprintterinä ja voitti pikapyrähdyksessä myös ensimmäisen 20:stä MM-tittelistään 2003.

Nilsson on raamikas ja nopea hiihtäjä, jolla riittää kilpailupäätä. Hänen sanotaan olevan ikäistään kypsempi. Vuonna 2012 hän voitti hieman alaikäisenä 20-vuotiaitten maailmanmestaruuden sprintissä. Seuraavaksi talveksi hän nousi A-maajoukkueeseen, uusi nuorten MM-tittelinsä ja ylsi Val di Fiemmen MM-sprintissä peräti viidenneksi.

Sotšin olympialaduilla Nilsson oli henkilökohtaisessa sprintissä (v) kymmenes ja sai sprinttiviestissä (p) pronssia Ingemarsdotterin kanssa.

Tällä kaudella Nilsson on yltänyt finaaliin kaikissa mc-sprinteissä ja ollut parhaimmillaan toinen ja kolmas.

"Hän on kehittynyt todella hyvin harjoituskauden aikana", Nilssonin henkilökohtainen valmentaja ja Ruotsin päävalmentaja Rikard Grip sanoi Expressenille.

Ruotsin hopea oli hetken uhattuna, kun Nilssonin todettiin hiihtäneen viimeisessä kurvissa ladun reunamerkin päältä ohittaessaan sisäkautta Saksaa.

Nilsson selvisi hylkäämisuhasta varoituksella.

"En tiennyt, mistä oli kyse, kun sain kutsun tuomarineuvoston luokse. Oli valtavan hienoa, että saimme mitalin", hän sanoi.

Suomalaisille kilpailusta ei muodostunut hienoa. Neljästä hiihtäjästä yksi onnistui hyvin ( Ville Nousiainen ), kaksi keskinkertaisesti ( Anne Kyllönen ja Martti Jylhä ) ja yksi huonosti ( Riikka Sarasoja-Lilja ).

Miesten sijoitus oli viides. Naisissa Suomi jäi kymmenen joukkueen finaalissa viimeiseksi.

Sprinttiviesti on ollut arvokisojen ohjelmassa vuodesta 2005 lähtien, ja Suomen naiset olivat vain kerran aiemmin jääneet ilman mitalia. Se tapahtui 2010 Vancouverin olympialaisissa. Silloinkin hiihdettiin vapaalla.

Falunissa vietetään maanantaina välipäivää. Kisat jatkuvat tiistaina.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?