Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäkivalmentaja Janne Väätäistä ärsyttä Janne Ahosen arvostelu: "Tuntuu, että saavutuksille ei anneta mitään arvoa"

Mäkivalmentaja Janne Väätäinen viihtyy Japanissa.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Janne Väätäistä hämmästyttää länsimainen tapa puhua palkasta. "En ole miljonääri, mutta omassa liksassani ei ole mitään vikaa."
Janne Väätäistä hämmästyttää länsimainen tapa puhua palkasta. "En ole miljonääri, mutta omassa liksassani ei ole mitään vikaa." Kuva: Rio Gandara / HS

Mäkivalmentaja Janne Väätäinen lähti viitisen vuotta sitten puolen vuoden keikalle Japaniin. Reissu on venynyt, eikä sen päätepiste edes häämötä.

"Olen tyytyväinen mies, minulla on hyvä olla. Elämä rullaa tasaisesti, ja saan tehdä töitä entisen harrastukseni parissa maassa, jossa urheilua ja kulttuuria sekä niiden tekijöitä arvostetaan", Väätäinen sanoo Falunin MM-kisojen hyppyrimäkien katveessa.

Kuka?

Janne Väätäinen

 Syntynyt Kuopiossa 6. 3. 1975.

 Mäkihyppyvalmentaja Sapporossa Japanissa. Valmentaa muun muassa Noriaki Kasaita ja Yuki Itoa.

 Hyppäsi itse maailmancupissa vuosina 1992–2000. Paras saavutus 3. tila Kuopion normaalimäessä 1996. Suomen joukkueessa Lillehammerin olympialaisissa.

 Suomen kakkosvalmentaja 2006–2008 ja päävalmentaja 2008–2010.

Väätäisen juuret ovat Kuopiossa, eivätkä vuodet maailmalla ole vieneet mieheltä lupsakkuutta. Aika Japanissa tuntuu kasvattaneen hänen tyyneyttään.

Juttelimme eri aiheista lähes puolitoista tuntia. Tuona aikana Väätäinen oli hermostua kerran.

"Minua ärsyttää ja harmittaa Janne Ahosen puolesta. Tuntuu, että hänen saavutuksilleen ei anneta Suomessa mitään arvoa."

Ahonen, 37, jatkaa uraansa. Hän on saavuttanut muun muassa kymmenen mitalia MM-kisoissa. Konkari on saanut kotimaassaan lokaa niskaansa roppakaupalla, kun ei tajua lopettaa.

"Jos tuo on suomalaista urheilukulttuuria, niin se on surullista", Väätäinen puuskahtaa.

"Japanissa mitalin saavuttanut urheilija saa jatkaa niin kauan kuin haluaa. Kun hän lopettaa, seremoniat ovat komeat ja hänestä pidetään huolta."

Väätäisellä on omassa tallissaan urheilija, joka on elävä esimerkki siitä, että ikä on vain kaksi numeroa. Noriaki Kasai, 42, hyppää edelleen maailman huipputasolla.

Kasai oli mukana jo 1989 MM-kisoissa Lahdessa ja kisaa yhä Falunissa 2015. Kasailla on kolme olympia- ja seitsemän MM-mitalia, viimeisimpänä sunnuntaina Falunissa voitettu sekajoukkuekilpailun MM-pronssi. Ainoa maailmanmestaruus on Harrachovin lentomäestä vuodelta 1992.

"Miehen kroppa pelaa yhä, mutta hyppääminen ei ole aina kivutonta. Väitän, että hänen taitotasonsa on kohentunut koko ajan vuosi vuodelta."

Suomalainen luotsi lähti Japaniin vuonna 2010. Hän oli puoli kautta Hiroki Yamadan henkilökohtainen opastaja. Väätäinen kutsuu tuota aikaa "hyväksi sisäänajoksi japanilaiseen järjestelmään."

Väätäinen on tehnyt yhteistyötä Kasain kanssa nelisen vuotta.

Kotimaassaan urheiluikoniksi noussut hyppääjä kysyi suomalaisvalmentajan palveluksia vuonna 2011. Väätäinen kertoi miettineensä tarjousta peräti sekunnin, ennen kuin suostui.

Kai Pfaffenbach REUTERS
Yhä kovassa vedossa oleva 42-vuotias Noriaki Kasai on historian vanhin maailmancup-kilpailun voittaja.
Yhä kovassa vedossa oleva 42-vuotias Noriaki Kasai on historian vanhin maailmancup-kilpailun voittaja.

Hän ei ole katunut ratkaisuaan. Kun hän toimi Suomen päävalmentajana vuosina 2008–2010, rahasta oli jatkuvasti pulaa. Japanissa jenejä riittää.

"Rahan kanssa ei tarvitse tuskailla. Ei meilläkään ole sitä roiskittavaksi, saamme sitä tarpeen mukaan. Emme tee typeriä liikkeitä, vaan järki sanelee toimintamme."

Väätäinen on omakotitaloja rakentavan Tsuchiya-yrityksen palveluksessa kuten koko muu tiimikin, johon kuuluvat Kasai, naisten mäessä MM-hopeaa Falunissa hypännyt Yuki Ito sekä kaksi muuta mieshyppääjää. Ryhmän manageri tai joukkueenjohtaja, japanilaisittain kantoku, on jo ikänsä puolesta Kasai. Väätäinen tai ylipäätään ulkomaalainen ei rooliin sovi. Esteenä ovat kielimuuri ja tavat.

"Noriaki on pomoni siviilissä, mutta harjoituksissa roolimme vaihtuvat."

Väätäinen viihtyy Japanissa vuosi vuodelta paremmin. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että jää maahan pysyvästi. Väätäinen on poikamies – ainakin tällä haavaa.

"Joo, ei ole tyttöystävää tai vaimoa. Joitakin kokeiluja on ollut."

Hän pystyy toimittamaan arkiasioita japaniksi. Aluksi asiointi pankissa tai postissa teki elämästä mielenkiintoisen.

"Olen kuitenkin aina täällä ulkomaalainen. En näe asioiden sisälle, mutta omaan olooni olen tyytyväinen."

Jarmo Färdig HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!