Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iivo Niskanen mainostaa juomaa, joka ei sovi nuorelle urheilijalle

Urheilu
 
Yle Areena
Iivo Niskanen piti juomatölkin hyvin näkyvillä YLE:n kisahaastattelussa.
Iivo Niskanen piti juomatölkin hyvin näkyvillä YLE:n kisahaastattelussa. Kuva: Yle Areena

Hiihtäjä Iivo Niskasen mainostama Red Bull kuuluu niin sanottuihin energiajuomiin, joiden käyttöä ei suositella lapsille – eikä urheilijoille. Muita energiajuomia ovat muun muassa Battery, ED, Red Devil, Teho ja Mad-Croc.

Olympiakomitean, Paralympiakomitean, Valon ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun ylläpitämiltä Sport.fi -verkkosivuilta löytyy nuorille urheilijoille suunnattu tietopaketti, joka kertoo energiajuomista ja niiden vaikutuksista. Paketin viesti on selkeä: urheileminen ja energiajuoma eivät sovi yhteen.

Sport.fi -sivujen mukaan energiajuomat sisältävät pääasiassa värjättyä ja hapotettua vettä, kofeiinia, tauriinia, guaranaa ja rohdoskasvi ginsengiä sekä joitakin vitamiineja.

Tauriini on aminohappo, jota muodostuu elimistössä. Sitä on runsaasti lihassa, kalassa ja äyriäisissä sekä sienissä ja joissakin pavuissa ja pähkinöissä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tauriinin on todettu estävän kouristuksia ja vaikuttavan kivuntuntoon sekä elimistön lämmönsäätelyyn.

Elimistössä tauriinia erittyy äidinmaitoon, ja siksi sitä lisätään myös äidinmaidonkorvikkeisiin. Tauriinin runsaastakaan käytöstä ei pitäisi olla haittaa.

Guarana on Brasiliasta kotoisin oleva kasvi, jonka osat sisältävät runsaasti kofeiinia. Sitä on käytetty luonnonlääkkeenä vuosisatoja. Guaranan terveysvaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Energiajuomat eivät ole urheilujuomia. Sport.fi:n mukaan ne eivät sovellu käytettäviksi urheiluharjoitusten yhteydessä.

Energiajuoman juomisen jälkeen verensokeri kohoaa nopeasti korkealle – ja myös putoaa jonkin ajan kuluttua nopeasti alas. Juoma ei myöskään korjaa kehon nestetasapainoa urheilusuorituksen jälkeen. Eviran mukaan se ei sovellu janojuomaksi.

Energiajuoma ei myöskään korvaa välipalaa. Tölkillisessä juomaa on noin 14 palaa sokeria, joten energiaa siitä saa kuten limonadeista yleensäkin, mutta tärkeät ravintoaineet juomasta puuttuvat.

Runsaan kofeiinin ja tauriinin ansiosta energiajuomat kyllä piristävät, mutta Sport.fi -sivujen mukaan vastaavanlainen vaikutus saadaan aikaan lisäämällä 3–4 sokeripalaa pieneen kupilliseen kahvia.

Energiajuomat eivät sovi lapsille eivätkä raskaana oleville suuren kofeiinimääränsä vuoksi. Kofeiinin lapsille aiheuttamien haittojen lista on pitkä: levottomuus, kiihtyneisyys, ärtyisyys ahdistuneisuus, nukahtamisvaikeudet. . .

Sekä Evira että Sport.fi varoittavat alkoholin ja energiajuomien yhteiskäytön haitallisista vaikutuksista. Sport.fi:n mukaan alkoholin lantraaminen energiajuomalla lisää tapaturmien ja väkivallan riskiä sekä madaltaa kynnystä alkoholin käyttöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?