Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dettmann pikavauhtia Istanbuliin

Besiktasin uusi päävalmentaja jatkaa myös Susijengin peräsimessä. Olympiakomitean palloilukoordinaattorin pestiä ei voi hoitaa ulkomailta etätyönä.

Urheilu
 
Pete Aarre-Ahtio
Henrik Dettmann teki puolentoista vuoden sopimuksen Turkin pääsarjassa pelaavan Besiktasin kanssa.
Henrik Dettmann teki puolentoista vuoden sopimuksen Turkin pääsarjassa pelaavan Besiktasin kanssa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajan ja Suomen olympiakomitean palloilulajien vastuuvalmentajan Henrik Dettmannin piti kiertää kolmisen viikkoa Yhdysvaltoja seuraamassa suomalaispelaajien edesottamuksia. Suunnitelmaan tuli muutos, ja paluuosoite vaihtui.

Dettmann, 56, on solminut puolentoista vuoden sopimuksen Turkin pääsarjassa pelaavan Besiktasin kanssa.

Artikkeliin liittyvät

"Asiat etenivät todella nopeasti, ensimmäinen yhteydenotto tuli viime viikolla. Emmin pitkään, kun minulla on Suomessa menossa paljon hienoja juttuja", Dettmann kertoi HS:lle puhelimitse Yhdysvalloista.

Kiire jatkuu. Dettmannin on oltava Istanbulissa torstaina. Lauantaina odottaa ottelu uuden joukkueen puikoissa.

"On mielenkiintoista mennä uuteen maailmaan. Omat kokemukseni turkkilaisesta urheilusta ovat myönteisiä. Siellä ovat bisnes ja urheilun arvostus kohdallaan."

Hän neuvotteli ratkaisustaan Suomen olympiakomitean huippu-urheilujohtajan Mika Kojonkosken sekä Koripalloliiton toiminnanjohtajan Vesa Walldenin ja liiton puheenjohtajan Antti Zittingin kanssa.

"Lähipiirin vahva tuki oli äärimmäisen tärkeää. Ilmeisesti he tahtoivat minusta eroon, kun he kannustivat niin vahvasti ottamaan työn", vitsaili Dettmann, joka valittiin OK:n pestiinsä vasta viime lokakuussa.

Hän on luotsannut Suomen miesten maajoukkuetta kahteen otteeseen 15 vuotta. Urakka Susijengin ykköspiiskurina jatkuu.

"Lupa jatkaa maajoukkueessa oli ensimmäinen ehtoni. Kun se tuli, neuvottelut alkoivat vasta kunnolla."

Olympiakomitean palloilulajien koordinaattorina hän ei jatka. Pestin hoitaminen etätyönä on mahdotonta.

"Tämä on silti joukkuepelien yhteishankkeelle iso etu", Kojonkoski sanoi HS:lle hiihdon MM-kisoissa Falunissa. "Suomalainen palloiluvalmennus tarvitsee tiennäyttäjiä. Tämä oli tarjous, jota ei voinut ohittaa."

Dettmann suuntaa Istanbuliin ensin yksin. Muu perhe, vaimo ja kaksi alle kouluikäistä tytärtä, jää Suomeen. Heidän on tarkoitus muuttaa Turkkiin ensi kauden alkuun mennessä.

Dettmannin tiimiin liittynee miesten maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva apuvalmentaja ja videokoordinaattori Lassi Tuovi, 28.

Valmentajan posti on Turkissa tuulinen paikka. Besiktas kärsi kuusi liigatappiota peräkkäin ja karahti myös eurokentillä, joten Dettmannin edeltäjä teki johtopäätöksen ja lähti.

"Besiktasista ei moni valmentaja jää eläkkeelle. Jos tulosta ei tule, mies vaihtuu herkästi."

Maan ykköslaji on jalkapallo, mutta koripallo on nouseva ja suosittu palloilumuoto, jossa liikkuu rahaa.

"Elämä ei ole vain rahaa. Sitä tulee, mutta se ei ole eikä ole ollut oleellinen kysymys. Korvaus on riittävä, sillä tulee toimeen", Dettmann sanoi.

Dettmann on Suomen maajoukkueen pitkäaikaisin päävalmentaja. Hänen ensimmäinen jaksonsa osui vuosiin 1992–1997.

Sen jälkeen hän luotsasi Saksan maajoukkuetta 1997–2003. Susijengiä hän on valmentanut uudemman kerran vuodesta 2004 lähtien EM- ja MM-kisatasolla.

Kotoisessa Korisliigassa Dettmann on valmentanut Helsingin NMKY:tä sekä Saksan Bundesliigassa Mitteldeutscheria ja Braunschweigia. Ranskan liigassa hän ohjasi Dijonia 2010.

Dettmannin kovin meriitti on Saksan maajoukkueen kanssa saavutettu MM-pronssi Yhdysvalloissa vuoden 2002 kisoissa.

Mitali poiki gloriaa. Hänet valittiin vuoden koripallovalmentajaksi Saksassa ja vuoden valmentajaksi Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!