Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iivo Niskanen testaa urheilijasopimuksen rajoja – onko olympiavoittajasta tulossa Suomen Petter Northug?

Urheiljoiden sponsorisopimukset joutuvat usein suurennuslasin alle. Nyt urheilijasopimuksen rajoja testaa hiihtäjä Iivo Niskanen.

Urheilu
 
Yle Areena
Iivo Niskanen piti juomatölkin hyvin näkyvillä YLE:n kisahaastattelussa.
Iivo Niskanen piti juomatölkin hyvin näkyvillä YLE:n kisahaastattelussa. Kuva: Yle Areena

Falun. Onko olympiavoittaja Iivo Niskasesta tulossa Suomen Petter Northug?

Kysymys on noussut ajankohtaiseksi viime päivinä Falunin MM-kisoissa. Niskanen koetteli Hiihtoliiton kanssa tekemänsä urheilijasopimuksen rajoja esiintymällä lauantaina Ylen tv-kameran edessä energiajuomatölkki kourassa. Saman hän on tehnyt useasti tämän kauden aikana eri yhteyksissä.

Vertailussa Northugiin ei ole ainakaan vielä kyse urheilumenestyksestä, vaikka Niskanen onkin lupaavalla tiellä.

Northug on varsinkin kotimaassaan herättänyt paljon huomiota kahnauksillaan sikäläisen hiihtoliiton kanssa.

Nyt Niskanen on menossa tässä mielessä samaan suuntaan.

Niskanen, 23, on potentiaalinen tulevien vuosien menestyjä kilpahiihdossa. Lisäksi hän on särmä nuorimies ja nykymaajoukkueessa erottuva kiinnostava persoona.

Niskanen saa kulkea tölkki kourassa ihan vapaasti vaikka Kuopion torilla ja SM-hiihdoissakin, mutta MM-kisoissa ja muissa maajoukkueympyröissä se on vastoin Niskasen ja Hiihtoliiton välistä urheilijasopimusta.

Alessandro Garofalo Reuters
Norjan suurin hiihtotähti Petter Northug riitelee maansa hiihtoliiton kanssa. Hiihtoliitto vaatii Northugia katkaisemaan sopimuksensa Coop-kauppaketjun kanssa toukokuuhun mennessä.
Norjan suurin hiihtotähti Petter Northug riitelee maansa hiihtoliiton kanssa. Hiihtoliitto vaatii Northugia katkaisemaan sopimuksensa Coop-kauppaketjun kanssa toukokuuhun mennessä.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kertoi maanantaina, ettei hän ole keskustellut lauantain tölkkiepisodista Niskasen kanssa.

Kulmala antaa Niskasen keskittyä menestymään päämatkallaan 50 km:llä, joka hiihdetään MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

"Tällaiset asiat voidaan hoidella kisojen jälkeenkin. Ei tämä ole liitolle hirvittävä ongelma. Tästä on tehty muualla iso ongelma. Jos todetaan, että sääntöä on rikottu, asia tutkitaan lyhyesti ja ryhdytään jatkotoimiin. Jos kyseessä on tahallinen toiminta, se harmittaa ja ärsyttää, koska on olemassa selkeä urheilijasopimus, jota on luvattu kunnioittaa", Kulmala sanoi.

Niskanen väitti Twitterissä, että hän sai juomatölkin kisajärjestäjiltä. Se ei välttämättä muuta asiaa.

Jokaisella maajoukkueurheilijalla on tällä hetkellä asussaan kolme paikkaa omille sponsoreille. Lisäksi näkyvyyttä on tarjolla välinemerkeille.

"Kun niistä tehdään kolmikantasopimus, me suorastaan kannustamme urheilijoita omien kumppanien hakemiseen. Emme voi hyväksyä sitä, että yksittäiset urheilijat sooloilevat eri tavalla. Se vaikuttaa urheilijoiden tasapuoliseen asemaan maajoukkuetoiminnassa."

Kulmalan mukaan Red Bull lähestyi keväällä ja kysyi, onko mahdollista ostaa mainospaikka piposta.

"Se oli hyvin lyhyt keskustelu. Sanoin, että meillä on sopimus nykyisen kumppanin (ST1) kanssa koko joukkueesta, eikä sitä voi purkaa."

Mitään estettä, esimerkiksi ns. toimialarajoitusta, ei olisi kolmikantasopimukselle, mutta se ei Red Bullia ilmeisesti kiinnosta.

Kulmalan mukaan sopimusrikkomuksesta voidaan antaa jopa sakko, jonka euromäärä on määritelty sopimuksessa samaan tapaan kuin sanktio mahdollisesta dopingrikkomuksesta.

Viime keväästä lähtien Niskasen henkilökohtaisten sponsorisopimusten arvo on tiettävästi moninkertaistunut.

Tähän joukkoon on liittynyt myös Red Bull, vaikka osapuolet ovat vaitonaisia asiasta. Osapuolet eivät suostu edes kertomaan, koska yhteistyö on alkanut. Tuotemerkki ilmestyi Niskasen Twitter-viestintään jo toukokuussa.

Syksyn mittaan Niskanen alkoi esiintyä tv-kuvissa juomatölkkinsä kanssa tavalla, jossa suurin huomio kiinnittyi sen tyylittömyyteen. Se saattoi olla tarkoituskin.

Kun HS kysyi marraskuussa Niskaselta Red Bullista, vastaukset olivat silkkaa venkoilua.

"Sanotaan, että juomapuoli on kunnossa. Se on yhteistyökumppani muitten joukossa. Ei ole varsinaista sopimusta, isossa mittakaavassa. Olen mukana kaikenlaisissa tapahtumissa, mutta en lähde sitä yhteistyötä se suuremmin avaamaan", Niskanen sanoi tuolloin.

Jorma pouta lehtikuva
Lasse Virén riisui Tiger-piikkarinsa jaloistaan Montrealin 10 000 metrin kilpailun jälkeen ja kohu oli valmis. Vireniä syytettiin mainostamisesta.
Lasse Virén riisui Tiger-piikkarinsa jaloistaan Montrealin 10 000 metrin kilpailun jälkeen ja kohu oli valmis. Vireniä syytettiin mainostamisesta.

Niskasen sponsoriasioita hoitaa hänen managerinsa Hannu Koivusalo, joka on tehnyt arvostettua työtä suomalaisessa hiihdossa muun muassa Suomen cupin kehittäjänä ja vetäjänä sekä viestihiihdon mahtiseuran Vuokatti Ski Teamin managerina. Koivusalon mukaan Red Bullin kanssa on sovittu, että se vastaa kaikkiin yhteistyöhön liittyviin kysymyksiin, jos katsoo aiheelliseksi.

Koivusalo ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hän tekee töitä Niskaselle ja toisaalta oman yrityksensä kautta myös Hiihtoliitolle, ainakin Suomen cupin osalta. Koivusalon yhteystiedot löytyvät Hiihtoliiton verkkosivuilta henkilökunnan kohdalta.

"Tämä kuvio on keskusteltu Iivon ja liiton kanssa. Kaikilla on speksit tiedossa, missä mennään", Koivusalo sanoi HS:lle maanantaina.

HS ei tavoittanut maanantaina Red Bullin edustajaa kommentoimaan Niskasen sopimusta.

Stan Honda AFP
Kimi Räikkösen auton kylkeä koristi tupakkamerkin nimi maissa, joissa tupakan mainostaminen oli sallittua. Kieltolain maissa kyljessä luki Kimi.
Kimi Räikkösen auton kylkeä koristi tupakkamerkin nimi maissa, joissa tupakan mainostaminen oli sallittua. Kieltolain maissa kyljessä luki Kimi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?