Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarallisia taklauksia ja iskuja arkoihin paikkoihin: Ruma peli pesiytyi salibandyyn

Salibandyliigassa on annettu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon pelikieltoja väkivaltaisista teoista

Urheilu
 
Topi Naskali
Classicin Mika Savolainen on saanut tällä kaudella jo kaksi kolmen ottelun pelikieltoa.
Classicin Mika Savolainen on saanut tällä kaudella jo kaksi kolmen ottelun pelikieltoa. Kuva: Topi Naskali

Päähän ja selkään kohdistuneita taklauksia, isku mailalla genitaaleille, isku kyynärpäällä vatsaan, puremisen yritys.

Salibandyn pääsarjojen kurinpitäjä Tommi Koponen on huolissaan. Tällä kaudella hän on saanut käsiteltäväkseen aiempiin vuosiin verrattuna enemmän kurinpitotapauksia, joissa on ollut kyse raa'asta rikkomuksesta tai väkivaltaisesta käytöksestä.

Koponen on toiminut kurinpitäjänä vuodesta 2010. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut aiemminkin, mutta ei näin monta.

Pääsarjoista kurinpitäjälle tulleiden tapausten määrä on ollut hänen aikanaan aika lailla vakio. Nyt niiden luonne ja sarjataso ovat muuttuneet.

"Aiemmin kurinpitotapaukset keskittyivät ykkösdivisioonaan, asiattomaan kielenkäyttöön ja erotuomarien käskyjen noudattamatta jättämiseen. Nyt tapaukset ovat pääosin liigasta ja niihin liittyy kova peli ja väkivaltainen käytös."

Salibandylla on maine siistinä urheilulajina, jossa pelaajat kunnioittavat toisiaan. Koponen ei osaa sanoa, onko kyse pelin yleisestä koventumisesta vai pelkästään ylilyöntien lisääntymisestä.

Asia huolettaa huippuseuroissa ja Salibandyliitossa.

"Jos tapauksia tulee, jotain on taustalla", helsinkiläisen SSV:n manageri Kurt Westerlund kommentoi rikkomuksia.

"Jokaisesta tapauksesta olemme huolissamme", sanoo Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Jukka Parviainen.

Parviaisen mukaan peli ei ole muuttunut rumemmaksi tai kovemmaksi. Pelaajien urheilullisuus ja taito ovat kuitenkin lisääntyneet. Sen myötä pelin nopeus ja fyysisyys ovat kasvaneet viime vuosina hurjasti.

"Nykyään mennään enemmän äärirajoilla. Silloin ylilyöntien mahdollisuus kasvaa, enkä tarkoita, että kyse olisi tarkoituksellisista teoista."

Salibandyliitto on reagoinut tilanteeseen ohjeistamalla erotuomareita käyttämään koko rangaistusasteikkoa ja kiinnittämällä aiempaa enemmän huomiota vakaviin rikkeisiin.

"Olemme korostaneet erotuomareille, että ne on nähtävä", Parviainen sanoo.

Ensi kaudeksi liitto pohtii erillisen videotuomarin käyttöönottoa, joka voisi ottaa nopeasti kantaa vakaviin rikkeisiin.

SSV:n Kurt Westerlund kannattaa kovempia rangaistuksia väkivaltaisista rikkomuksista. SSV:ssä on Westerlundin mukaan nollatoleranssi koviin rikkeisiin. Hän kertoo hyllyttäneensä sisäisenä kurinpitotoimena joukkueensa puolustajan Timo Toivosen yhden ottelun ajaksi, kun hän oli lyönyt vastajoukkueen pelaajaa kyynärpäällä vatsaan.

"Ollaan kulminaatiopisteessä. Väkivaltaisiin tekoihin pitää puuttua tiukasti tai salibandyn luonne voi muuttua väärään suuntaan. Sitten joudutaan puuttumaan siihen, mitä juniorit tekevät", hän varoittaa.

Eniten keskustelua ovat tällä kaudella herättäneet Tampereen Classicin kokeneen puolustajan Mika Savolaisen otteet. Pääsarjojen kurinpitäjä on langettanut hänelle jo kahdesti kolmen ottelun pelikiellon.

Ensimmäisen pannan Savolainen sai aivotärähdykseen johtaneesta selkään taklauksesta. Toisessa tapauksessa kurinpitäjä katsoi Savolaisen lyöneen vastustajaa mailalla genitaaleille. Savolainen on kiistänyt jälkimmäisen jyrkästi.

Yleisellä tasolla Savolainen arvelee kovien otteiden olevan seurausta pelin ja urheilijoiden fyysisestä kehityksestä.

"Pelaajat ovat nopeampia, eikä kenttä ole kasvanut mihinkään. Silloin ollaan useammin törmäyskurssilla", Savolainen sanoo.

Etenkin puolustuspelaaminen on Savolaisen mukaan nykyisin paljon yksi yhtä vastaan kamppailupelaamista.

"Tilannetta ei saa hävitä tai kaveri tekee äkkiä maalin. Varmasti fyysisyyttäkin käytetään silloin puolustamisessa."

Hän muistuttaa, että salibandyssa ei mailahäirintää sallita, joten puolustamiseen on käytettävä muita keinoja.

"Uskon itse, että pelaajat kunnioittavat yhä toisia, eikä toisille haluta sattuvan mitään. Mutta kun vauhtia ja fyysisyyttä tulee lisää, vaara tapahtumille on olemassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!