Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi jäänyt jälkijunaan

Päävalmentaja Klinga haluaa palauttaa maajoukkueen edelläkävijäksi

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Jani Klinga korostaa yhteistyön merkitystä.
Jani Klinga korostaa yhteistyön merkitystä. Kuva: Rio Gandara HS

Huippu-urheilu on aaltoliikettä kuten elämä ja sitä ympäröivä yhteiskunta ylipäätään. Suomalaisen mäkihypyn yli on pyyhkinyt hyökyaalto, jonka pärskeistä takavuosien menestyslaji yrittää palata pinnalle.

Suomalaisten tuorein arvokisamitali on viiden vuoden takaa: nelikko Janne Happonen, Olli Muotka, Matti Hautamäki ja Harri Olli otti lentomäen joukkuekisassa Planicassa MM-pronssia keväällä 2010.

Kuka?

Politikoiva päävalmentaja

 Jani Klinga, syntynyt 2. 6. 1975 Lahdessa.

 Perhe: vaimo ja 5-vuotias Riku-poika.

 Suomen mäkimaajoukkueen päävalmentaja. Toiminut myös yhdistetyn päävalmentajana ja 6,5 vuotta Japanissa. Valmennattavinaan mm. Noriaki Kasai ja Anssi Koivuranta.

 Harrastukset: urheilu ja erityisesti jalkapallo. Kunnallispolitiikka (kok) ja lions-toiminta.

Japanissa meritoitunut Jani Klinga valittiin viime keväänä Suomen pääävalmentajaksi. 39-vuotias luotsi tietää ja myöntää, että työmaata riittää.

"En silti koe, että tämä on kivireen vetämistä", hän sanoo Suomen MM-kisajoukkueen hotellissa Falunissa eikä edes yritä estää hienoista hymynkaretta kasvoillaan. "Tiesin, että lähtökohta hommaan on vaikea. Se mitä tähän saakka on tehty, ei riitä. Jatkossa kaikkien on tehtävä kaikki paremmin."

Suomen mäkipiiri on pieni eikä aina niin sopuisa. Tämä ei Klingaa vaivaa.

"On hyvä, että ollaan välillä eri mieltä ja keskustellaan. Meidän on yhdistettävä voimamme ja löydettävä yhteiset päämäärät."

Suomi on jäänyt kärkimaista lähes kaikessa. Harrastajamäärät ovat pienentyneet ja ammattivalmentajista on huutava pula. Puutelista on lähes loputon.

Suomi oli vuosia mäkihypyssä edelläkävijä, joksi Klinga haluaa sen takaisin. Nyt se on pudonnut jälkijoukkoon fysiikkapuolella, tekniikassa, tutkimuksessa ja välinepuolella.

"Varustepuolella on lähes samanlaista kilpavarustelua kuin formulaykkösissä. Minulla on tarkka kuva missä ja miksi olemme perässä, siitä on tarkat analyysit, mutta reagointinopeutemme on yksi perusongelmistamme."

Lajin mahtimaissa Norjassa, Itävallassa, Saksassa, Sloveniassa ja Puolassa on resursseja ja osaamista huolto- ja materiaalipuolella. Ne myös saavat parhaan kohtelun välinevalmistajilta.

Klinga on iloinen siitä, että lasten mäkikoulu on pyörinyt jo muutaman vuoden. Sitä kautta voi löytyä uusia menestyjiä, mutta siihen kuluu vuosia.

"Olisi mielenkiintoista, jos hiihtokeskuksissa olisi kourujen ja railien vieressä myös hyppyreitä. Joku saattaisi kokeilla ja innostua sitä kautta lajista."

Päävalmentaja on pistänyt asiat omassa pääkopassaan tärkeysjärjestykseen ja jäsentänyt ne. Organisaation kehittäminen ja rakentaminen vie väkisin aikaa – jopa vuosia.

Klinga oli kuusi ja puoli vuotta valmentajana Japanissa. Maan mäkihyppy oli alamaissa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä. Tuolloin keulakuva oli sama kuin nykyään: Klingan valmentama Noriaki Kasai oli suunnannäyttäjä.

Japanilaiset päättivät nostaa lajinsa kohti kansainvälistä huippua. Urakka vei aikaa, mutta se onnistui.

"Se vaatii kaikilla tasoilla pielessä olevien asioiden korjaamista ja kovan harjoituskulttuurin luomista. Mäkihyppy on tekniikkalaji. Taitolajissa asiat voivat kääntyä nopeasti."

Viime vuosien Suomi on siitä karu esimerkki.

Jarmo Färdig HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!