Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olssonille uhrauksien arvoinen voitto

Matkalla maailmanmestaruuteen Johan Olsson ei nähnyt pieniä tyttäriään seitsemään viikkoon

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Johan Olsson juhli nyt mestaruutta vapaalla hiihtotavalla 15 kilometrin kilpailussa. Kaksi vuotta sitten hän otti MM-kultaa 50 kilometrillä perinteisellä hiihtotavalla.
Johan Olsson juhli nyt mestaruutta vapaalla hiihtotavalla 15 kilometrin kilpailussa. Kaksi vuotta sitten hän otti MM-kultaa 50 kilometrillä perinteisellä hiihtotavalla. Kuva: Rio Gandara HS

Onko tässä mitään järkeä? Onko tämä sen arvoista?

Hiihtomaailman kummallisimpiin huippuihin kuuluva Johan Olsson järjesti 15 km:n (v) maailmanmestaruudellaan isäntämaa Ruotsille toisen kultajuhlan peräkkäin, mutta sitä ennen hän oli joka ilta pohtinut elämän perusasioita.

"En ole nähnyt lapsiani seitsemään viikkoon. Tällaisena päivänä vihdoin ajattelee, että ehkä se sittenkin kannatti", 34-vuotias Olsson sanoi tuoreena maailmanmestarina.

Eilen hän sentään tapasi Falunisa pienet tyttärensä ja vaimonsa Anna Olssonin, joka on sprinttiviestin olympiavoittaja (2006).

Kaksi vuotta sitten Olsson voitti 50 km:n (p) maailmanmestaruuden ilmiömäisellä soolohiihdolla yhteislähtökilpailussa.

Eilen hän starttasi alkupäässä numerolla 17 ja johti lähes alusta loppuun. Takana oli tällä kaudella vain yksi maailmancupin startti. Puolitoista viikkoa sitten Olsson sijoittui Östersundissa viidenneksi, mikä kertoi sairastelun jälkeen lupaavasta kuntonosteesta.

"Tämä oli ehkä urani paras vapaan kisa. Sain mahdollisesti etua lähtöpaikasta ja yritin olla alussa tosi aggressiivinen. Minulla oli ehkä koko kilpailun parhaat sukset, joten jaan kultamitalin huoltomieheni kanssa."

Olsson on leimallisesti arvokisojen menestyjä. Maailmancup on jäänyt vähemmälle, koska hän on sairastellut urallaan poikkeuksellisen paljon.

Nyt hän teki saman tempun kuin monesti aikaisemmin: nousi pitkän sairastelun jälkeen oikeaan aikaan huippuvireeseen.

"Koko joulukuu tuhoutui harjoituksellisesti virusinfektion takia. Silloin en uskonut yltäväni täällä MM-kisoissa voittoon. Sen sijaan ihmettelin, miksi päätin jatkaa uraani vielä vuodella. Mutta lähes mahdottoman tuntuinen missio sytyttää minut. Kun sairastun, se vie aikaa. Mutta minulla on paljon fyysistä lahjakkuutta. Kun olen terve, potentiaalini on tosi suuri", selitti Olsson, jolla on muun muassa huippuluokan maksimaalinen hapenottokyky.

Viime talvena Olsson sai olympialaisissa hopeaa 15 km:llä (p). Silloinkin hän tuli kisoihin hyvin tuoreena miehenä verrattuna kilpakumppaneihinsa.

"Olsson on todella kova maailmanluokan kestävyysurheilija, vaikka hänellä on ollut ongelmia. Siltä pohjalta on aina parempi ponnistaa myös vaikeuksien jälkeen", sanoi Matti Heikkinen, joka fyysisen teränsä kadottaneena jäi eilen parhaana suomalaisena 21:nneksi.

Heikkisen valmentaja Toni Roponen arvioi Olssonin saaneen huomattavaa etua juuri siitä, että hän on kilpaillut tällä kaudella niin vähän.

"Olsson on yksi kestävyysurheilun kovimpia kasvoja tällä hetkellä. Hän on saanut tosi freesinä hiljalleen nostaa kuntoaan. Tavallaan Olssonia matkien me lähdimme Matin kanssa tähän kauteen, että jätettiin Tour de Ski väliin. Tämä kilpailu menee entistä raaemmaksi ja kovemmaksi. Joka uskaltaa vähiten kilpailla ennen arvokisoja, saattaa tulla sinne freeseimpänä", Roponen sanoi.

Falunissa Olsson tähtäsi erityisesti päätösmatkalle 50 km:lle (p), jolla hän puolustaa titteliä.

"Se kilpailu on syy siihen, että olen täällä ja jatkoin uraani vuodella", Olsson sanoi tiistaina ruotsalaismedialle ja epäili, ettei hänen vapaan tekniikkansa ole parhaimmillaan.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Matti Heikkinen oli tasaisen suomalaisnelikon paras.
Matti Heikkinen oli tasaisen suomalaisnelikon paras.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?