Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonossa hapessa

Epäonnistuminen viestissä rassasi, mutta Iivo Niskanen uskoo kaiken olevan kunnossa sunnuntaina

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Iivo Niskanen jäi Suomen toisella osuudella jälkeen Ruotsin Johan Olssonista, Norjan Didrik Tönsethistä, Venäjän Aleksandr Bessmertnystä ja Ranskan Maurice Manificatista.
Iivo Niskanen jäi Suomen toisella osuudella jälkeen Ruotsin Johan Olssonista, Norjan Didrik Tönsethistä, Venäjän Aleksandr Bessmertnystä ja Ranskan Maurice Manificatista. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Viikon kohuhiihtäjä Iivo Niskanen arveli perjantaina apeana, että raju epäonnistuminen MM-viestissä kolautti myös henkisesti, kun jäljellä on sunnuntaina hänen päämatkansa 50 kilometriä.

"Henkistä peliähän tämä on aika paljon. Ei passaa menettää uskoa omaan tekemiseen vaan lähteä kohti uutta kilpailua. Pakko toivoa, että tilanne olisi sellainen kuin se oli yhdistelmäkilpailun pertsan osuudella. Silloin pystyin hiihtämään teknisesti hyvin ja rennosti", Niskanen sanoi.

Suomen miesten MM-viesti oli huonossa hapessa jo puolimatkassa, kun Niskanen tuli kakkososuudelta vaihtoon viidentenä. Kärki oli karannut 36 sekunnin päähän.

Sen jälkeen ei ollut enää paljon tehtävissä, ja lopputuloksena oli vaatimaton kahdeksas sija. Se on arvokisoissa huonoin sitten vuoden 2006 olympialaisten.

Lupaavan alun jälkeen Niskanen oli osuudellaan vasta seitsemänneksi nopein ja lähes minuutin hitaampi kuin hurjasti hiihtänyt 15 km:n maailmanmestari, Ruotsin Johan Olsson.

Niskasen mukaan ongelma oli se, että hänen suksiensa pito ei ollut riittävä.

"Alusta asti tuntui, että nyt ei pääse mihinkään. Ei ollut minkäänlaisia rennon hiihdon elementtejä. Ei vain saanut suksea pitämään. Se meni sellaiseksi tamppaamiseksi koko homma", Niskanen synkisteli.

Niskanen on tunnetaan joukkueen sisällä hiihtäjänä, joka haluaa suksiinsa verrattain vähän pitoa.

Lauantain yhdistelmäkilpailussa Niskanen hiihti perinteisen osuuden erittäin vakuuttavasti, mutta vapaalla sauvarikko pilasi kilpailun.

"Ei ollut minkäänlaista yhtäläisyyttä sen yhdistelmäkilpailun kanssa. Kaiken pitää olla kunnossa, että pystyy toteuttamaan kunnon mukaista hiihtoa. Ei tässä mitään isompia ongelmia ole. Kaikki oli sillä lailla kunnossa, kun lähdettiin tähän kilpailupäivään."

Viime talven sprinttiviestin olympiavoittajat suoriutuivat nyt varsin eri tavoin, sillä Sami Jauhojärvi hiihti jälleen erinomaisesti. Hän tuli vaihtoon toisena.

Jauhojärvellä oli yhdet osuuden parhaista suksista. Jauhojärvi myönsi, että paineita oli.

"Jos en olisi nyt onnistunut, uskottavuuteni olisi mennyt ja olisi ollut sama lopettaa ura siihen", sanoi Jauhojärvi, jolla on takana pitkä sarja erinomaisia viestisuorituksia arvokisoissa.

Kolmannella osuudella Matti Heikkinen ajoi neljäntenä edenneen Venäjän kiinni, mutta jäi uudelleen alamäessä.

Vaihdon jälkeen Heikkinen jatkoi hiihtoaan maalialueen ohi huoltokopille.

Siellä hän kuulemma mietti asioita ja tuli vasta kisan päätyttyä pitämään pitkän vuodatuksen suksiensa huonosta luistosta.

Heikkinen oli osuudellaan vasta 13:nneksi nopein ja tuli vaihtoon kahdeksantena. Hän piti suoritustaan nöyryytyksenä.

Ankkuri Ville Nousiaisen hävisi epäkiitollisen urakan jälkeen maalikamerakuvan perusteella Saksan Tim Tscharnkelle, joka viime talven olympialaisten sprinttiviestissä kaatui viimeisessä alamäessä otettuaan kontaktia Jauhojärven kanssa.

Norjan tuttu ankkuri Petter Northug rynni voittoon viimeisessä mutkassa ohittamalla Ruotsin Calle Halfvarssonin ulkokautta. Kirissä Northug joutui kuitenkin lujille. Norjan kolme muuta miestä hiihtivät ensimmäisen arvokisaviestinsä.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?