Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Melusaastetta mediakatveessa

Hiontakoneen käyttäjä Kari Rantalainen on tärkeä ammattimies Suomen suksihuollossa

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Kari Rantalainen tekee työtä käskettyä. Kuviovalinnat ovat muitten vastuulla.
Kari Rantalainen tekee työtä käskettyä. Kuviovalinnat ovat muitten vastuulla. Kuva: Rio Gandara HS

Suomen MM-joukkueen mediatilaisuuksissa Falunissa on pyörinyt urheilijoitten ja valmentajien joukossa sekalaista muuta porukkaa, jonka toimenkuva kisoissa on jäänyt epäselväksi.

Sen sijaan mediakatveessa on omaa työtään päivästä toiseen tehnyt Suomen menestyksen kannalta erittäin tärkeä ammattimies.

Hän on suksihuoltoryhmän keikkajäsen, hiontakoneen käyttäjä Kari Rantalainen, joka tunnetaan paremmin lempinimellä Kapo.

Kookas viisikymppinen lahtelainen ei tee työtään hiljaa, sillä hänen työtilassaan riittää melusaastetta.

Siitä pitää huolen parimetrinen ja tonnin painoinen kone, josta irtoaa desibelejä melkein kuulosuojaimia edellyttävä määrä.

Rantalaisen työpaikka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Suomen huoltorekalta, vanhassa punamultaisessa työkeskuksessa, varsinaisen kilpailualueen ulkopuolella.

"Kone on täällä erillään, koska rekassa se veisi neljän huoltomiehen paikan. Täällä on hyvä olla vähän sivussa hälinästä", Rantalainen sanoo.

Näiden kisojen aikana hän on hionut jo useita satoja suksipareja. Hiihtäjien menopelien lisäksi käsittelyyn on kiikutettu yhdistetyn miesten välineitä ja mäkisuksia.

Suksien hionta ja pohjakuviointi on noussut hiihdossa yhä tärkeämpään osaan. Se on joillakin keleillä jopa voitelua tärkeämpi luistotekijä.

"Mutta pystytään sillä pilaamaankin asioita", Rantalainen huomauttaa.

Viime talven olympialaisissa Suomen suksihuolto onnistui keskimäärin erinomaisesti. Silloin mukana oli ensimmäisen kerran oma hiontakone. Siellä Rantalaisen työpaikka sijaitsi huoltorekassa, joka seisoi parkissa Laura-hiihtokeskukseen johtavan hissin ala-asemalla.

Oslon MM-kisoissa Rantalainen oli töissä omalla koneellaan.

Tällä kaudella suomalaisilla on pari kertaa ollut luistovaikeuksia, kun pohjakuviot ovat olleet hieman hakusessa. Näin tapahtui ainakin Venäjän Rybinskissä ensimmäisenä päivänä.

Falunissa samoja suksipareja on käynyt Rantalaisen käsittelyssä useita kertoja.

"Tuore hionta on paras. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun suksen pohjaan on vedetty viisi kertaa pulverit, se lasittuu eikä ota enää mitään vastaan. Kun pohja hiotaan uudelleen, se toimii taas kuin parhaimmillaan. Yksi suksipari kestää enintään noin 20 hiontaa."

Rantalaisen mukaan hiontakoneesta löytyy lähes rajaton määrä erilaisia kuvioita. Koneessa timantti jyrsii kuvion hiomakiveen, jonka kautta se siirtyy suksen pohjaan.

"Kuvioita voidaan ajaa rinnakkain tai päällekkäin, kerroksittain. Mikä kuvio ajetaan, sen päättävät huoltopäällikkö ja huoltomiehet."

Rantalainen on tehnyt suksien hiontaa lähes 30 vuotta. Hänellä on Lahdessa alan yritys, jossa Suomen MM-joukkueen suksia käsiteltiin jo vuoden 2001 MM-kisoissa.

Falunin-reissun jälkeen Rantalainen huilaa muutaman päivän. Sinä aikana hiontakone kuljetetaan ampumahiihdon MM-kisoihin Kontiolahdelle.

"Siellä aloitetaan keskiviikkona."

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!