Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fintoto joutui säästökuurille

Vt. toimitusjohtaja Pertti Koskenniemeä huolettaa nuorten vähenevä kiinnostus hevosiin

Urheilu
 
Sirpa Räihä HS
Fintoton vt. toimitusjohtaja Pertti Koskenniemen mukaan ravilama ei ole vain Suomen ongelma, vaan myös isoissa ravimaissa, kuten Ruotsissa ja Ranskassa on vaikeaa.
Fintoton vt. toimitusjohtaja Pertti Koskenniemen mukaan ravilama ei ole vain Suomen ongelma, vaan myös isoissa ravimaissa, kuten Ruotsissa ja Ranskassa on vaikeaa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Hevonen ei ole enää suomalaisille yhtä läheinen ja tärkeä eläin kuin se on joskus ollut.

Se on luonnollista kehitystä, mutta se myös vaikuttaa suoraan ravialaan ja etenkin hevospelejä pyörittävään Fintotoon, joka on joutunut jatkamaan säästötoimiaan vähentämällä henkilöstöään kuudella henkilöllä.

Artikkeliin liittyvät

"Iso kysymys on, miten nuoret tavoitetaan. Heillä ei ole enää kosketusta hevosiin", sanoo Pertti Koskenniemi, josta tuli Fintoton vt. toimitusjohtaja viime vuoden lokakuussa.

Fintoton johtopaikka on tuulinen. Kaksi edeltäjää Ilmari Halinen ja Markku Breider saivat potkut.

Yksi ihminen ei pysty kääntämään koko laivaa, mutta kuskien, valmentajien ja hevosten omistajien arvostelu osuu herkästi juuri Fintotoon.

"Kritiikki on tervetullutta, ja sitä pitää kestää. Fintoto ei kuitenkaan voi yksin nostaa alaa ylös", sanoo Koskenniemi.

Fintoton totopelipisteiden myynti putosi viime vuonna kymmenellä prosenttiyksiköllä. Rahassa kokonaismyynti oli 231 miljoonaa euroa, 17 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna. Tappiota kertyi 200 000 euroa.

Muihin rahapeliyhtiöihin – Veikkaus ja RAY – verrattuna Hippoksen omistama Fintoto on silti pieni tekijä.

Julkisuuteen tuli viime vuoden lopulla tieto, että istuva hallitus suunnittelee Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen yhdistämistä.

Hanke toteutunee väistämättä jossain vaiheessa. Koskenniemi, 45, ei ota kantaa yhdistymiseen, koska se on "omistajien asia".

"Tulevaisuuden näkymien täytyy silti olla selvillä 5–15 vuoden päähän. Ravitallin perustaminen on iso investointi, eikä sitä voi tehdä suin päin."

Kun hevosten omistajalle maksetut palkkiot laskevat, kierre syvenee. Lähtöjen määrä ja taso laskevat, ja samalla laatu heikkenee.

Myös ravien määrä on pudonnut. Tänä vuonna ajetaan 535 ravit, mutta viime vuonna niitä oli 555.

Parhaimpina vuosina ravipäiviä on ollut yli 600.

"Ravien harrastaminen on entistä kalliimpaa. Itsekin asuisin komeasti, jos minulla ei olisi ollut yhtään hevosta", sanoo Koskeniemi, joka omistaa Russian Roulette -nimisen lämminveriravurin.

Porissa syntynyt Koskenniemi on toiminut aiemmin Fintoton varatoimitusjohtajana ja totojohtajana. Haalarihommista hänellä on kokemusta muun muassa Kuopion raviradan toimitusjohtajana.

Suomalaiset raviradat olivat heikoimmillaan vuosina 2013–2014.

Nyt taantuma on ajanut ratoja yhteistyöhön, mutta samalla palkkiot ovat pudonneet.

Lisäksi kaikki radat eivät vastaa nykypäivän tasoa. "Asiakkaan pitää viihtyä. Ei voi olla niin, että hevoset juoksevat keskenään", sanoo Koskenniemi.

Ravilama ei ole kotikutoinen ongelma. Myös isoissa ravimaissa Ranskassa ja Ruotsissa on vaikeaa.

Italiassa ravit ovat olleet pitkään heikossa hapessa, eivätkä valmentajat ole saaneet kaikkia palkkojaan.

"Pitäisi tunnustaa tosiasiat. Kyse on koko Euroopan ongelmasta", sanoo Koskenniemi.

"Ilman kansainvälisyyttä ravit eivät voi menestyä."

Hyvä esimerkki kansainvälisyydestä on, että myös Suomesta myydään ulkomaille kehityskelpoisia hevosia. Koskenniemen mielestä Suomessa ei arvosteta tätä riittävästi.

"Jos jääkiekkoilija myydään NHL:ään, sitä pidetään kovana juttuna. Jos ravihevonen myydään Ranskaan, sitä pidetään menetyksenä. Pitäisi osata arvostaa vientiä."

 

Lauantain Toto 76 -ravit ajetaan Lappeenrannassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?