Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentaja saa inspiraation musiikista

Anu Oksanen ja Marigold IceUnity ovat kulkeneet sotateemallaan voitosta voittoon. SM-kisoistakin tavoitellaan vain mestaruutta.

Urheilu
 
Mika Ranta HS
Anu Oksasen valmentama Marigold IceUnity on tunnettu tarinallisista ohjelmistaan.
Anu Oksasen valmentama Marigold IceUnity on tunnettu tarinallisista ohjelmistaan. Kuva: Mika Ranta HS

Marigold IceUnity tulkitsee jäällä sodan kauhuja niin, että katsojaa kylmää. Koreografiasta tulee tuomareilta täysiä kymppejä, ja kirkkain mitali ripustetaan Marigold-luistelijoiden kaulaan kilpailu toisensa perään.

Tähänastinen muodostelmaluistelukausi on ollut Marigold IceUnityn juhlaa.

Kultahumussa valmentaja Anu Oksanen voi jo helpottuneena muistella viime huhtikuuta. Silloin hänestä tuntui, että pää oli ihan tyhjä. Ei yhtään ideaa uudesta ohjelmasta: ei ajatustakaan musiikista, vielä vähemmän koreografiasta.

Marigold IceUnityn kausi oli juuri päättynyt maailmanmestaruuteen, mutta kyse ei ollut mestaruuskrapulasta: liiasta hyvästä olosta tai entistäkin kovemmista paineista uuden kauden alkaessa.

"Olin vain ihan puhki", hän sanoo.

Koska Oksanen saa inspiraation musiikista, oli väännettävä nupit kaakkoon.

Hän kuunteli musiikkia viikkokausia, kunnes löysi Ballistic-yhtyeeltä kappaleen, joka sykähdytti.

"Musiikki oli hyvin rajua ja brutaalia, mutta laitoin tytöt improvisoimaan sitä jäällä. Ja nehän vetivät sen ihan täysillä."

Kyseinen sävelmä ei ohjelmaan sopinut, mutta nyt Oksasella oli teema: sota.

"Tuon kappaleen ansiosta alkoi syntyä visioita. Kohtauksittain kuin minielokuvassa."

Sota, jota Marigoldin vapaaohjelmassa tarkastellaan sotavalokuvaajan linssin läpi, on teemana vakava ja vahva.

"Koko ajan piti miettiä sitä, mihin raja vedetään, jotta ohjelmasta ei tulisi liian raaka."

Oksasella on luottokolmikko, jonka kanssa ohjelmia loppukeväisin ja kesäisin kehitellään. Ydinryhmään kuuluvat Oksasen veli Oula Jääskeläinen, entinen huippuluistelija, joka valmentaa nykyisin Etelä-Afrikassa, tanssinopettaja Harri Antikainen sekä Kanadassa työskentelevä valmentaja Maikki Uotila-Kraatz. Tukea antoi tähän kauteen myös kuuluisa Vietnamin sodan kuvaaja Tim Page, jota Oksanen pääsi tapaamaan.

"Oula ja Maikki ovat sopivan kaukana, eivät lavertele liikoja", Oksanen naurahtaa. Kisaohjelmia suojellaan visusti, jotta muut joukkueet eivät pääse hyötymään tiedoista omassa suunnittelussaan.

Joukkueelle ja jopa apuvalmentajalle ohjelman teema paljastetaan kesäloman jälkeen. Silloin Oksasella on kasassa raakaversio, josta ruvetaan yhdessä joukkueen kanssa hiomaan lopullista ohjelmaa.

"Annan joukkueelle erilaisia tehtäviä: he esimerkiksi kokeilevat nostoja monella eri tavalla."

Tämän vuoden ohjelmassa joukkueen kehittelemää on vaikuttavan näköinen parinosto, jossa luistelijan jalat pyörivät kuin roottorin lavat. Illuusio helikopterista on valmis, kun musiikkiin yhdistyy juuri silloin taistelukopterien ääni.

"Minulle tärkeää on, että koreografiassa huomioidaan koko ajan musiikki. Joskus, kun katson muiden joukkueiden ohjelmia, kärsin siitä, että niissä missataan hyviä kohtia musiikista."

Musiikin ja koreografian kokonaisuuden Oksanen viimeistelee puvulla: Marigold luistelee vapaaohjelmansa maastokuvioisissa asuissa.

Anu Oksanen laskee tehneensä urallaan lähes kaksisataa muodostelmaluisteluohjelmaa. Muodostelmaluistelun 30-vuotista historiaa Suomessa juhlitaan tällä kilpakaudella – ja Oksanen on ainoa suomalaisista huippuvalmentajista, joka on valmentanut lajissa alusta asti. 1980-luvun alkupuolella Helsingin Taitoluisteluklubin silloinen puheenjohtaja Jane Erkko toi Yhdysvalloista muodostelmaluistelukirjasen, jossa oli piirrettyjä kuvia muodostelmaluistelun elementeistä, kuten myllyistä ja piireistä.

Ensimmäinen suomenkielinen opaskirja lajista oli Oksasen gradu, jonka hän teki Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan.

"Aluksi tämä oli hupiharrastus, mutta siitä tulikin ammattini."

Oksanen käy Suomen lisäksi valmentamassa säännöllisesti myös ulkomailla. Suurimpana saavutuksenaan hän pitää sitä, että on "edelleen tässä".

"Olen pystynyt muokkautumaan lajin mukana."

Toki Marigold IceUnityn voittamat neljä maailmanmestaruutta sekä se, että joukkue ei ole kertaakaan joutunut jäämään maailmanmestaruuskilpailujen ulkopuolelle, ovat valmentajalle tärkeitä asioita.

Tämänkin kevään MM-kisoihin Kanadan Hamiltoniin joukkue on käytännössä varmistanut paikkansa.

"Mutta haluamme myös Suomen mestaruuden tänä viikonloppuna Tampereelta", Oksanen lisää.

Loppukevätkin näyttää hyvältä: viime kevään tuskailun jälkeen plakkariin jäi lopulta musiikki jo ensi vuodeksi. Mutta mikä se on – siitä ei muille hiiskuta.

 

Muodostelmaluistelun SM-kilpailut pidetään Tampereen jäähallissa 28. 2.–1.3.
Kilpailu alkaa lauantaina klo 15 noviisisarjan vapaaohjelmakilpailulla. Sen jälkeen vuorossa ovat junioreiden ja senioreiden lyhytohjelmakilpailut. SM-kilpa jatkuu sunnuntaina klo 13 junioreiden ja senioreiden vapaaohjelmilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!