Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johaugille kolmas MM-kulta

Kerttu Niskanen ja valmentaja eri mieltä taktisesta virheestä

Urheilu
 
Jonathan Nackstrand AFP
Norjan Therese Johaug juhli uransa seitsemättä MM-kultaa.
Norjan Therese Johaug juhli uransa seitsemättä MM-kultaa. Kuva: Jonathan Nackstrand AFP

Lugnetin MM-stadionin katsomossa oli aiempina päivinä nähty isoja ja pieniä kuninkaallisia Ruotsista ja Norjasta, mutta kilpalatujen kuningatar bongattiin vasta lauantaina.

Hän on Norjan piskuinen Therese Johaug, joka voitti 30 km:llä (p) häikäisevän ylivoimaisesti maailmanmestaruuden.

Johaug lähtee Falunista kotiin kisojen menestyneimpänä naisena, kolmen kultamitalin kanssa. Kaksi ensimmäistä tulivat viikkoa aiemmin yhdistelmäkilpailusta ja torstaina viestistä.

Parhaimmillaan Johaug on pitkissä ja vaativissa nousuissa. Hän karkasi muilta jo kuuden kilometrin jälkeen lähes 700 metrin pituisessa isossa Murhaajamäessä. Maalissa eroa maannaiseen Marit Bjørgeniin oli 52 sekuntia, vaikka Johaug ilakoi viimeisellä puolella kilometrillä pienen Norjan lipun kanssa.

"En ole koskaan ennen ollut näin hyvässä kunnossa. Unelmani oli saavuttaa näissä kisoissa yksi kultamitali. Tätä on vaikea uskoa", sanoi 26-vuotias Johaug, jolla aiemmin oli neljä MM-titteliä, kaksi viestistä ja kaksi henkilökohtaista.

Ensimmäinen henkilökohtainen MM-voitto tuli niin ikään 30 km:llä Oslossa neljä vuotta sitten, mutta vapaalla hiihtotavalla. Silloinkin Johaug karkasi ennen puolimatkaa ja oli maalissa 44 sekuntia ennen Bjørgeniä.

Kerttu Niskanen myönsi olevansa neljännestä sijastaan sekä tyytyväinen että vähän pettynyt.

"Tuntui niin hiton hyvältä, ja puolimatkassa ajattelin, että mitali otetaan, mutta ei vain pystynyt. Hieno se on neljäs sijakin. Pieni pettymys kuitenkin", Niskanen pyöritteli Lugnetin hiihtostadionnilla, jonne ensimmäisen kerran MM-kisojen aikana paistoi aurinko viittä minuuttia kauemmin.

Niskasella on nyt arvokisoista kolme neljättä sijaa, ja mitali on jäänyt keskimäärin 47 sekunnin päähän.

Niskanen kamppaili pitkään pronssimitalista, mutta se lipesi Ruotsin Charlotte Kallalle runsaat viisi kilometriä ennen maalia.

Mitalistit vaihtoivat suksia puolimatkassa. Niskanen oli 20 kärkinaisesta ainoa, joka ei vaihtanut ollenkaan. Hän ei myöntänyt tehneensä taktista virhettä.

"Suksi pelasi ihan hyvin, ja päätettiin olla vaihtamatta. Minusta se oli oikea ratkaisu, koska tiesin, että karsinassa on huonompi pari. ", Niskanen sanoi.

Monia ihmetytti, että Niskaselta ei löytynyt vesikelille toista riittävän hyvää suksiparia, vaikka hän hiihtää lajin menestyneimmällä merkillä Fischerillä.

Niskasen henkilökohtainen valmentaja Jussi Piirainen piti yhden suksiparin taktiikkaa kömmähdyksenä.

Kalla karkasi Niskaselta lopullisesti alamäkiosuudella 24–25 kilometrissä.

"Sen tein minkä pystyin. En vain jaksanut enää loppuun."

Falunissa Niskasen saldo oli mainio: viestipronssia, kaksi neljättä sijaa sekä 7. ja 8. sijat.

"Olisin mielelläni ottanut sen pronssimitalin. Nyt jäi nälkää, ja räjäytetään Lahdessa potti", hän siirsi ajatuksia hetkeksi jo seuraaviin, vuoden 2017 MM-kotikisoihin.

Myös Aino-Kaisa Saarinen sinnitteli pitkään kärkiryhmässä. Hän vaihtoi sukset taktiikkansa mukaisesti vasta 25 km:nkohdalla. Viimeisellä vitosella Saarinen nousi viisi sijaa seitsemänneksi pääasiassa hyvin luistavien tuoreitten suksien ansiosta."

"Aika hyvin pystyin suksien vaihdon jälkeen nousuissakin ryntäämään. Oli onnistunut kilpailu taktisesti ja kaikin puolin", Saarinen iloitsi.

Riitta-Liisa Roponen (18:s) ja Anne Kyllönen (21:s) putosivat kärkivauhdista jo muutaman kilometrin jälkeen.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Kerttu Niskanen on sijoittunut kolme kertaa arvokisoissa neljänneksi, keskimäärin 47 sekunnin erolla mitalisijaan.
Kerttu Niskanen on sijoittunut kolme kertaa arvokisoissa neljänneksi, keskimäärin 47 sekunnin erolla mitalisijaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!