Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Falun järjesti Lahdelle esimerkin

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen toimittaja.
Heikki saukkomaa lehtikuva
Ristomatti Hakola yksi harvoista suomalaisyllättäjistä.
Ristomatti Hakola yksi harvoista suomalaisyllättäjistä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä riitti MM-kisojen päätöspäivänä ohjelmaa Falunissa.

Aamupäivällä Niinistö kävi hiihtäen tutustumassa Lugnetin MM-latuihin. Viidenkympin kilpailun jälkeisessä päättäjäisseremoniassa Niinistö otti Lahden vuoden 2017 MM-hiihtojen suojelijana vastaan MM-kisojen lipun.

Falunin kisojen lähestyessä loppuaan Lahti mainittiin yhä useammin Suomen urheilijoitten ja valmentajien puheissa.

Falunissa viestipronssin lisäksi kaksi neljättä sijaa saavuttanut Kerttu Niskanen virnisteli päätöskilpailunsa jälkeen, että Lahdessa hän "räjäyttää potin".

Tällä hetkellä näkymät ovat sellaiset, että juuri Kerttu Niskasella ja hänen veljellään Iivolla on parhaat ja kenties jopa ainoina suomalaisurheilijoina realistiset mahdollisuudet tuon kielikuvan toteuttamiseen edes osittain.

Kahdessa vuodessa ei kestävyysurheilussa ehdi tapahtua ihmeitä. Mäkihyppy on asia erikseen.

Lahdessa voidaan vain haaveilla sellaisesta isäntämaan menestyksestä (9 mitalia), jonka Ruotsin hiihtäjät rohmusivat kotikisoissaan.

Onneksi Lahdessa on hiihdon MM-ohjelman kahdesta versiosta se Suomelle suotuisampi, jossa sprinttiviestit kilpaillaan perinteisellä hiihtotavalla.

Niissä mitalien saavuttaminen on helpompaa kuin henkilökohtaisissa kilpailuissa, jos jalkeille saadaan – päinvastoin kuin Falunissa – parhaat mahdolliset kaksikot.

Suomi menestyi Falunissa kerrankin odotusten mukaisesti. Realismiin perustuvissa odotuksissa oli vain yksi mitali. Se tuli juuri siinä todennäköisimmässä lajissa eli naisten viestissä.

Lisäksi tuli hyvillä suorituksilla useita sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon. Niistä yllättävimmät olivat yhdistetyn parikilpailun neljäs sija ja MM-debytantti Ristomatti Hakolan yhdeksäs sija sprintissä. Vastaavasti epäonnistujia oli paljon.

Henkilökohtaisissa kilpailuissa Suomen hiihtäjien perustaso ei riitä mitalille. Sen saavuttamiseen vaadittaisiin nyt itsensä ylittämistä.

Sen sijaan ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on esimerkki urheilijasta, jonka perustaso on maailmancupissa kärkikolmikossa. Siksi häneltä on täysin realistista odottaa mitaleita tällä viikolla alkavissa Kontiolahden MM-kisoissa.

Falunissa pidettiin erinomaiset MM-kisat loistavissa puitteissa, vaikka latujen kunnossapidossa vaikeissa sääoloissa oli monien hiihtäjien mielestä toivomisen varaa.

Lugnet on niin iso ja monipuolinen urheilukeskus, että siinä vertailussa Lahti ei pärjää.

Myös kisojen tunnelma oli mainio alkaen paikallisliikenteen bussien katolla lepattaneista kisaviireistä. Äänekästä yleisöä riitti ladun varteen parhaina päivinä noin 50 000 katsojaa.

Lahdella on kaikki edellytykset järjestää hienot kisat, mutta Falunin päihittämisessä riittää tekemistä.

Jussi-Pekka Reponen HS
jussi-pekka.reponen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!