Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtokuningas Northug otti revanssin

Rattijuopumuksesta tuomittu Petter Northug näytti itselleen ja muillekin voittamalla Falunissa neljä MM-kultaa

Urheilu
 
Jonathan Nackstrand / AFP
Norjan Petter Northug jätti loppukirissä varjoonsa Tšekin Lukáš Bauerin.
Norjan Petter Northug jätti loppukirissä varjoonsa Tšekin Lukáš Bauerin. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Sen komeampi ei revanssi olisi voinut olla.

Viime keväänä Norjan hiihtokuninkaaksi kutsuttu Petter Northug ajoi 1,65 promillen humalassa autonsa romuksi, jätti loukkaantuneen kaverinsa autoon, pakeni paikalta ja valehteli myöhemmin poliisille.

Törttöilystään Northug sai sakkoja, menetti ajokorttinsa ja tuomittiin 50 vuorokauden vankeuteen, jonka hän suorittaa myöhemmin kotiarestina jalassaan seurantalaite.

Kaiken tämän jälkeen Northugilla oli paljon näytettävää – eikä vähiten itselleen.

Sunnuntaina päättyneissä Falunin MM-hiihdoissa Northug oli menestynein urheilija, hiihtokuningas. Kenties jopa parempi kuin koskaan.

Kisojen neljännen kultamitalinsa hän otti päätösmatkalla 50 km:llä (p) itselleen tyypillisellä tylyllä loppukirillä.

Nyt Northugilla on yhteensä 15 arvokisavoittoa, joista 13 on MM-laduilta ja kaksi olympialaisista. Falunissa hän voitti kisojen avauslajin sprintin ja koki silloin kyyneleet valuen suurta helpotusta.

"Oli suuri unelma voittaa neljä kultaa. Nyt on tyhjä olo. Nämä olivat minulle hienot kisat", sanoi 29-vuotias Northug, joka on jo yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä hiihtäjistä.

Aiemmin hän oli voittanut kahdesti MM-kisoissa kolme kultaa (2009 ja 2011).

Norjalaisen Adresseavisen-lehden urheilukolumnisti Kjetil Kroksæter on seurannut Northugin uraa huippuhiihtäjänä alusta asti.

"Tämä kisa oli ihan hullu, hän on hullu kaveri. En tiedä, mistä hän löytää voimansa. Tämä oli ehkä hänen suurin voittonsa, koska kyseessä oli 50 kilometriä perinteisellä. Hän ei ollut voittanut neljään vuoteen 15:tä kilometriä pidempää kisaa. Se on ollut Norjassa puheenaihe", Kroksæter sanoi.

Kroksæterin mielestä Northug on muuttunut kevään tapahtumien aiheuttaman imagoromahduksen jälkeen. Havaittavissa on jopa ajoittaista nöyryyttä.

"Hän kohtaa ihmisiä nyt eri tavalla, hän on sosiaalisempi joukkueessa ja median edessä. Ehkä hän on kasvamassa aikuiseksi", kokenut toimittaja sanoi.

Sunnuntain kisa käytiin erittäin vaikeissa oloissa, jotka olivat kuin säänhaltijan kädenojennus raakana kirimiehenä ja roikkujana tunnetulle Northugille.

Kilpailu etenikin täysin ennustettavasti.

Kilpailun aikana satoi lunta, minkä takia kärkijoukko pysyi kasassa 49 kilometriä. Siihen asti Northug hiihti letkan keskivaiheilla tai hännillä, mutta hankkiutui viimeisessä kunnon nousussa parempaan asemaan.

Loppusuoralla hänellä oli helppo tehtävä ohittaa ja pitää sitten takanaan 37-vuotias tšekkikonkari Lukáš Bauer ja titteliä puolustanut Ruotsin Johan Olsson. Kumpikaan kaksikosta ei ole tunnettu kirimiehenä.

Sateettomalla säällä Olssonilla olisi ollut rahkeet päästä jopa muilta karkuun, mitä hän pari kertaa yrittikin, mutta tehtävä oli käytännössä mahdoton.

Muita mitalisteja pyydettiin arvioimaan, onko Northug jo kaikkien aikojen suurin hiihtäjä.

"Vaikea verrata eri aikakausien hiihtäjiä, mutta Petter on yksi parhaista ja ehdottomasti paras showmies", sanoi Bauer, jonka arvokisaura päättyi tähän.

Myös Olsson, 34, lopettaa uransa tähän kauteen.

"Petter on yksi legendoista. Hän on tuonut hiihtoon paljon uutta", sanoi 15 km:n maailmanmestari Olsson, joka oli Northugin ohella yksi Falunin kisojen suurista hahmoista.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Suomalaisille 50 kilometrin matka oli raskas. Matti Heikkinen (oik.) oli aivan poikki maaliin tultuaan. Sami Jauhojärvelle päätösmatkan 29. sija oli suuri pettymys.
Suomalaisille 50 kilometrin matka oli raskas. Matti Heikkinen (oik.) oli aivan poikki maaliin tultuaan. Sami Jauhojärvelle päätösmatkan 29. sija oli suuri pettymys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?