Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK haluaa olla portti Aasiasta Eurooppaan ja kovempiin sarjoihin

Klubin uudet hyökkääjät Mike Havenaar ja Atomu Tanaka ovat ensimmäiset japanilaiset Veikkausliigassa. Seuraavaksi HJK aikoo kaupallistaa japanilaisten pelaajien potentiaalin.

Urheilu
 
Mika ranta hs
Mike Havenaarilta (vas.) ja Atomu Tanakalta odotetaan HJK:ssa paljon.
Mike Havenaarilta (vas.) ja Atomu Tanakalta odotetaan HJK:ssa paljon. Kuva: Mika ranta hs

Helsingin Jalkapalloklubi on nyt japanilaisille jalkapalloilijoille portti Suomesta muualle Eurooppaan.

HJK sai maanantaina jo toisen japanilaispelaajansa, kun Japanin maajoukkueen 27-vuotiaan hyökkääjän Mike Havenaarin sopimus julkistettiin. Havenaarin lisäksi HJK ilmoitti tehneensä kauden mittaisen sopimuksen ruotsalaismaalivahti Daniel Örlundin, 34, kanssa.

Kuka?

Mike Havenaar

 Syntynyt 20. toukokuuta 1987 Hiroshimassa, Japanissa.

 Havenaarin vanhemmat muuttivat vuonna 1986 Japaniin, ja Havenaar sai syntymämaansa kansalaisuuden.

 Aiemmat seurat: Yokohama F. Marinos, Ventforet Kofu, Vitesse, Córdoba.

 194-senttinen hyökkääjä debytoi Japanin pääsarjassa kaudella 2006.

 Japanin J-liigassa Havenaar on tehnyt 17 maalia kaudella 2011.

 Hollannin liigan Vitessessä hän teki 79 ottelussa 26 maalia.

 Japanin maajoukkueessa 17 ottelua, neljä maalia.

Havenaar on puhdasverinen 9-paikan kärki, jota ruokkii tulevalla kaudella HJK:ssa kymppipaikan japanilainen Atomu Tanaka. Kaksikko pelasi aikoinaan yhdessä Japanin alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa. HJK:n Tanaka ja Havenaar ovat Urheilumuseon tietopalvelun tietojen mukaan ensimmäiset japanilaiset Suomen jalkapallon pääsarjassa.

HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden mukaan helsinkiläisseura yritti saada ensin riveihinsä nuoren japanilaishyökkääjän, Kenyo Sugimoton, joka piti Cerezo Osakassa uruguaylaisen veteraanihyökkääjän Diego Forlanin penkillä viime kaudella. Havenaarista HJK sai kuitenkin parhaassa iässä olevan maalintekijän

Klubin suuntautuminen Aasiaan ja Japaniin ei ole sattumaa. Riihilahti muisti uransa varrelta Crystal Palacesta, millainen merkitys aasialaispelaajilla oli englantilaisseurassa.

Palacella oli kaksi kiinalaispelaajaa, joiden ansiosta joukkueen pelit televisioitiin Kiinassa ja seuralla oli kiinalaisia yhteistyökumppaneita.

Siitä jäi itu Riihilahden mieleen. Riihilahti ja urheilutoimenjohtaja Tuomo Saarnio vierailivat syksyllä Japanissa hankkimassa kontakteja.

"Euroopan pelaajamarkkinoilla meidän rahamme eivät riitä, se on ihan päivänselvä juttu. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa resurssimme eivät riitä kartoittamaan pelaajia. Menimme tuttujen kontaktien avulla Japaniin. Katsoimme kaksi ja puoli viikkoa pelejä. Japanin liiga on erittäin kovatasoinen sarja, jossa on laadukkaita pelaajia", Riihilahti kertoi matkasta.

Pelaajien kartoittaminen oli vain yksi osa HJK:n Japanin-yhteyksien rakentamista.

"Tapasin maassa edustajia suurista japanilaisista yrityksistä, jotka tekevät kauppaa Euroopassa. Totesimme, että aika moni sikäläinen pelaaja haaveilee Euroopassa pelaamisesta, mutta aika moni on tullut suoraan hieman liian koviin sarjoihin. HJK voi olla japanilaisille pelaajille hyvä väliporras matkalla kovempiin sarjoihin", Riihilahti kertoi.

Riihilahden mukaan japanilaiset kokevat, että HJK:ssa vietetty vuosi on mahdollisuus päästä eteenpäin Euroopassa. HJK:n pelaajavalinnat tapahtuivat valmennusjohdon toiveiden mukaan.

"Valmentajat kertoivat, millaisen kärjen ja kymppipaikan pelaajan he haluavat", Riihilahti sanoi.

Kuka?

Daniel Örlund

 Syntynyt 23. kesäkuuta 1980 Tukholmassa.

 194-senttinen maalivahti on Tukholman Skarpnäckin kaupunginosa-alueen jalkapalloseuran Spårvägens FF:n kasvatti.

 Örlund pelasi kausilla 2002–2009 Suur-Tukholman alueen suurseurassa AIK:ssa. Kaudella 2009 Örlund voitti AIK:ssa tuplamestaruuden.

 Kausilla 2010–2014 Örlund pelasi Norjan suurseurassa Rosenborgissa, jossa hän voitti mestaruuden kaudella 2010.

HJK:n kiinnostavuuden kasvusta Japanissa kertoo paljon se, että liigacupottelun RoPS–HJK koostevideota katsoi viikossa 40 000 ihmistä Japanissa. Kaksi viikkoa sitten perustetulla HJK:n japaninkielisellä Twitter-tilillä on seuraajia yli tuhat.

Riihilahti vahvisti Helsingin Sanomille, että HJK:lla on suunnitelmia näyttää otteluitaan Japanissa. Kaupalliset mahdollisuudet ovat nyt olemassa.

"Japanilaiset yritykset miettivät kumppanuuksia, ja he pitävät kunnia-asiana huippu-urheilussa mukana olemista. Urheilullinen puoli on nyt kunnossa. Luulen, että tämän asian kaupallistaminen onnistuu, ja saamme lihaa luiden ympärille", Riihilahti kertoi.

Havenaarin hankkiminen ei ollut riippuvainen HJK:n kaupallisista neuvotteluista.

"Meillä on aika pitkällä olevia keskusteluita eri tahojen kanssa. He eivät olleet tietoisia Havenaarista", Riihilahti sanoi.

Jos Havenaar ja Tanaka onnistuvat HJK:ssa, siirtyvät he kauden jälkeen kovempiin sarjoihin.

"Silloin japanilaiset huomaavat, että HJK on oikea reitti. Sitten tästä voi tulla pitkäaikainenkin projekti", Riihilahti sanoi.

Suomalaisessa mittakaavassa kovat hankinnat eivät kuitenkaan ole erityisen kalliita ratkaisuja. Riihilahden mukaan HJK:n joukkue on erittäin kilpailukykyinen mutta kustannustehokas.

"Lähden joka vuosi siitä, että teemme positiivisen tilinpäätöksen – tänäkin vuonna."

Markku ulander lehtikuva
Maalivahti Daniel Örlund tuli Klubiin Rosenborgista.
Maalivahti Daniel Örlund tuli Klubiin Rosenborgista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!