Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravimiehet käyttävät nyt vähemmän vitsaa, ankarimmat rangaistukset tulevat yhä alkoholista

Raviohjastajien saamien sakkojen ja ajokieltojen määrä on laskussa. Tuomarit langettivat ankarimmat rangaistukset alkoholinkäytöstä.

Urheilu
 
Johannes Wiehn, kuvankäsittely Juha-Pekka Laitinen
Raviohjastajat saivat viime vuonna 6 500 eriasteista rangaistusta, joista kilpailukieltoja oli vain neljä.
Raviohjastajat saivat viime vuonna 6 500 eriasteista rangaistusta, joista kilpailukieltoja oli vain neljä. Kuva: Johannes Wiehn, kuvankäsittely Juha-Pekka Laitinen

Suomen raviradoilla langetetut sakot vähenivät viime vuonna 13 prosenttia edellisvuodesta. Huippuvuodesta 2010 sakot vähenivät 16 prosenttia. Rangaistusten määrä on suhteutettu vähentyneisiin ravipäiviin. Kun vuonna 2010 tuomarit langettivat sakkoja tai ajokieltoja ravipäiviä kohti 14,29, viime vuonna niitä langetettiin 12,02.

"Sakkojen väheneminen on suunta, jota tavoittelemme", toteaa Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen.

HS tutki ravien sakko- ja ajokieltotilastot vuosilta 2010–2014. Tuomarit jakoivat viiden vuoden aikana noin 39 000 sakkoa tai ajokieltoa.

Vuonna 2010 Hippos kiristi ravien sääntöjä, joten sakkomäärät nousivat.

3 pointtia

Suomen linja pohjoismaista tasoa

1 Suomen ravien säännöt ovat pääsääntöisesti yhdenmukaiset muiden Pohjoismaiden kanssa. Pohjoismaissa säännöt ovat tiukemmat kuin muissa suurissa ravimaissa kuten Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

2 Ruotsissa säännöt ovat hieman Suomea tiukemmat. Siellä ohjastaja ei esimerkiksi saa anoa oikaisua kielletystä ajotavasta langetetusta ajokiellosta.

3 Norjassa ohjastajat ajavat ilman ajovitsaa. Hippos ei toistaiseksi suunnittele ajovitsoista luopumista Suomessa.

Esimerkiksi ajovitsaa saa nykyisin käyttää korkeintaan viisi kertaa ajon aikana, kun aiemmin sitä sai käyttää viidesti viimeisen 500 metrin aikana.

"Ohjastajilla kesti jonkin aikaa, että kaikki sisäistivät muuttuneet säännöt. Nyt tilanne on tasaantunut", Niskanen selittää.

Tyypillisin sakon syy oli kielletty ajotapa. Viiden vuoden aikana se langetettiin yli kaksi kertaa useammin kuin toiseksi yleisimmästä syystä eli lähdön uusinnan aiheuttamisesta volttilähdössä. Kolmanneksi yleisintä oli esittelystä myöhästyminen. "Ajotavassa säännöt ovat tiukimmat, siksi niistä tulee sakkoja eniten. Ajotapa on myös Hippokselle tärkein asia, joten seuraamme sitä tarkimmin ohjastajien, tuomareiden ja ravien osalta", Niskanen sanoo.

Kielletty ajotapa sisältää muun muassa ajovitsan vääränlaisen käytön, huutamisen, meluamisen ja rumannäköisen ajotavan.

"Hevosten hyvinvoinnin ja kilpailujen turvallisuuden lisäksi meille on tärkeää, millaisena urheiluna ravit näyttäytyvät katsojille. Jos ajotapa näyttää rumalta, siitä voidaan rangaista, vaikka se muuten olisi sääntöjen mukaista."

Kaikista kovimman rangaistuksen eli kilpailukiellon tuomarit langettivat erittäin harvoin. Kun viime vuonna ohjastajat saivat 6 500 rangaistusta, kilpailukieltoja niistä oli neljä.

Viiden viime vuoden ajalta kilpailukieltoja on kertynyt yhteensä 23. Niistä valtaosan, eli 15:n syy oli alkoholin vaikutuksen alaisena esiintyminen.

"Ryhdyimme puhalluttamaan kaikki ohjastajat kolmisen vuotta sitten. Meillä on alkoholiin nollatoleranssi. Saamme jokaisen tapauksen kiinni. Se osoittaa, että järjestelmä toimii", Niskanen kommentoi.

Kaikista ohjastajista määrällisesti eniten sakkoja, 77, sai viime vuonna Hannu Hietanen. Hän sai myös yhdessä Tapio Perttusen kanssa suhteellisesti eniten sakkoja, 7,8 prosentissa starteista, kun tilastoon huomioitiin 20 eniten startannutta ohjastajaa.

"Jonkun on oltava tilastoissa aina ensimmäinen ja viimeinen. Eivät kai ne ilman syytä ole tulleet. Alkuvuonna tuli erityisen paljon esittelystä myöhästymisiä, kun ajoin paljon hevosia, joita piti hakea varikolta", Hietanen kommentoi.

Paljon lähtöjä ajavat ohjastajat saavat usein määrällisesti eniten sakkoja. Mika Forss sai sakkoja toiseksi eniten 71, mutta hänen sakkoprosenttinsa jäi paljon ajavien keskikastiin, 4,2 prosenttiin. Forssin mukaan ohjastajia harmittaa eniten raviradalta toiselle vaihteleva tuomarilinja.

"Voi melkein sanoa, että kun etelästä lähtee pohjoisemmaksi, sakoilta ei voi välttyä."

Forssin mukaan tuomarien sääntöjen tulkinnan kiristyminen on tehnyt rangaistuksista ailahtelevaa ja vaikeasti ennakoitavaa.

"Nyt on käynnissä lajin sisäinen puhdistus. Ravien siistiytyminen on nykyaikaa ja kehitystä, mutta tuomarilinjan pitäisi olla yhtenäinen kaikkialla Suomessa. Jopa tuomarit itse arvostelevat toisten tuomareiden päätöksiä. Mielestäni se on erittäin vaarallista ja huolestuttavaa lajin kannalta", Forss hämmästelee.

Hän ehdottaa, että ruotsalaistuomarit kävisivät kouluttamassa kotimaan tuomareita.

"Olen ajanut Ruotsissa noin sata starttia, joista tuli yksi sakko. Vaikka säännöt ovat siellä tiukemmat, tuomareiden linja on selvä. Kyllä me ohjastajat sopeudumme, kunhan linja on kaikille sama."

Hippoksen Jukka Niskanen myöntää, että painetta tuomarilinjan yhdenmukaistamiseen on. Säännöt eivät kaipaa kiristämistä, mutta niiden tulkinnassa on vielä opeteltavaa.

"Järjestämme tuomareille koulutuksia, joissa katsotaan videoilta tuomarointia. Kannustamme tuomareita myös kiertämään eri radoilla. Tulkintalinjojen yhtenäisyys ja tiukkuus ovat tulevaisuuden tavoitteitamme."

Otsikkoa oikaistu kello 9.12: Raviohjastajat eivät käryä aiempaa useammin alkoholista, vaan ankarimmat rangaistukset langetetaan yhä alkoholista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?