Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aki Hintsa – mestareiden tekijä

Suomalainen F1-lääkäri on opastanut kuljettajat menestyksen tielle

Urheilu
 
Sirpa Räihä / HS
"Aina löytyy kuljettajia, jotka erottuvat massasta. Parhaat F1-tallit tietävät tämän ja ottavat parhaat päältä", sanoo Aki Hintsa.
"Aina löytyy kuljettajia, jotka erottuvat massasta. Parhaat F1-tallit tietävät tämän ja ottavat parhaat päältä", sanoo Aki Hintsa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel.

F1-lääkäri Aki Hintsalla on ollut vahvasti sormensa pelissä, kun hän on opastanut kuljettajat menestyksen tielle.

Nelikko on voittanut yhteensä yhdeksän maailmanmestaruutta formula ykkösissä. Se on vahva näyttö Hintsalta, jota voidaan hyvällä syyllä kutsua mestareiden tekijäksi.

Hintsa, 56, toimi yksitoista vuotta F1:n varikkolääkärinä ja valmentajana.

Mitta tuli täyteen syksyllä 2013, kun Hintsa oli puuduttanut Singaporen gp:ssä Räikkösen selän. Hintsan palkanmaksaja, McLarenin silloinen tallipäällikkö Martin Whitmarsh moitti suomalaislääkäriä kilpailevan tallin ajajan auttamisesta.

Nykyään Hintsa johtaa Genevessä erikoisklinikkaa, jonka tehtävänä on parantaa kokonaisvaltaisella ja yksilöllisellä tavalla asiakkaittensa henkistä ja fyysistä suorituskykyä sekä elämisen laatua.

"Haluan auttaa urheilijoita ymmärtämään, mikä on menestymisen perusta", sanoo Hintsa kustannusyhtiö WSOY:n tiloissa Helsingissä.

Hintsalta on ilmestynyt tällä viikolla kirja, jossa hän kertoo valmennusopeistaan. Mausteena on tarinoita F1:n keskeisimmistä henkilöistä, kuten Räikkösen muutamasta tempauksesta.

"Tämä ei ole paljastuskirja", korostaa Hintsa Oskari Saaren toimittamasta Voittamisen anatomia -teoksesta.

"Haluan, että tätä luetaan kokonaisuutena, ei vain tirkistellen. Omaelämäkertaa en tee koskaan. Sen olen luvannut", sanoo Hintsa.

Jotain omaelämäkerrallista Hintsa kuitenkin paljastaa. Kuten sen, kuinka hän avioeron jälkeen hetken toivoi, että tulisi rekka ja ajaisi yli.

"Se ei tarkoittanut itsemurhaa. Tuli vain ajatus, että jos luoja antaisi mahdollisuuden päästä pois. Elämä ei voi olla näin harmaata", muistaa Hintsa vuonna 2005 syystalvella sattunutta elämänsä isointa käännekohtaa.

Hintsalle tuli voimakas halu auttaa muita selviytymään elämässään eteenpäin. Yhtenä seurauksena oli oma klinikka, jota lääkäri itse kutsuu "Hintsan verkostoksi".

Klinikalla on töissä eri tehtävissä lähes 50 eri alojen asiantuntijaa, joiden joukossa on pari Nasan avaruustutkijaakin.

Asiakkaina on huippu-urheilijoita, yritysjohtajia ja yksittäisiä perheitä. Pelkästään F1-ajajia valmentaa kahdeksan hengen tiimi, jota valmentaa nyt Hintsan sijasta australialainen Luke Bennett.

Kun Vettel voitti maailmanmestaruuden, hän kiitteli ensimmäisenä juuri Hintsaa.

Räikkösen suoritukset paranivat, kun Hintsa sanoi McLarenin ja Lotuksen F1-talleille, että suomalainen on täysin muista poikkeava yksilö, jota ei voi panna mihinkään muottiin.

"Itselle on tärkeintä ollut palaute, kun joku sanoo olevansa ylpeä siitä, mitä teen", sanoo Hintsa. "Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, että minua kuunnellaan."

Entä millaisista aineksista syntyvät F1:n maailmanmestarit?

"Tullakseen maailmanmestariksi ajajan pitää olla todella hyvä. Hamilton on peräänantamaton, Vettel systemaattinen ja Räikkönen armoton kilpailija, jolla menestys on geeneissä. Häkkisessä oli näitä kaikkia."

Uusi F1-kausi alkaa ensi viikolla. Sarjassa on 20 MM-osakilpailua. Se on Hintsan mielestä liikaa.

"Ollaan äärirajoilla. Näkee, että kaikki eivät enää jaksa. Inhimillinen suorituskyky tulee vastaan, kun kausi alkaa käytännössä tammikuussa ja loppuu marraskuussa. Henkilökunnalla on krooninen jet lag."

Hintsan puhelin pirisee tasaisesti tapaamisen aikana. Häneltä kysytään koko ajan neuvoja milloin mihinkin, mutta formuloihin hän ei aio palata.

Tai korkeintaan katsojana. "Haluaisin mennä kerran vain istumaan ja nauttimaan kisoista. Se olisi hienoa jonkin kaveriporukan kanssa. En kertoisi tulostani kellekään etukäteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?