Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampumahiihdon MM-kisat alkavat: Kaisa Mäkäräinen on kaikkien jahtaama

Suomen ampumahiihdon tähti on takaa-ajettu niin MM-laduilla kuin tiedotustilaisuuksissa

Urheilu
 
Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Ampumahiihdossa puhdas ja nopea ampumasuoritus on menestymisen edellytys. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näyttää, millainen on hyvä ja laadukas suoritus pystyammuntapaikalla. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus: Janne Elkki, grafiikka: Boris Stefanov.

Joensuulaisen ravintolan yläkerta on lähes tupaten täynnä väkeä hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Osallistujat vilkuilevat kellojaan, räpläävät kännyköitään ja tietokoneitaan.

Tasan kello 11 väki vaikenee. Tilaan astuu ampumahiihdon MM-kisojen Suomen sekaviestijoukkue, jonka suuri tähti on Kaisa Mäkäräinen, Kontiolahden MM-kisojen vetonaula.

Päävalmentaja Marko Laaksonen avaa tiedotustilaisuuden lyhyesti, kertoo joukkueensa kuulumisia ja torstain kokoonpanon, johon Mäkäräisen lisäksi kuuluvat Mari Laukkanen, Olli Hiidenheimo ja Ahti Toivanen. Mäkäräinen istuu vaitonaisena ja hieman ulkopuolisen oloisena tuolilla, välillä hän on silmät ummessa, siirtelee käsiään ja huokailee.

Laaksosen jälkeen on tiedotusvälineiden vuoro.

Mäkäräinen, maailmancupin kakkonen, on tilaisuuden himoituinta riistaa. Jokainen haluaa hänestä palasen. Joensuulainen on jahdattu nainen niin tiedotustilaisuudessa kuin ladullakin.

Mäkäräinen hoitaa viiden televisioyhtiön viisiminuuttiset vuosien tuomalla ammattitaidolla. Kun tulee kirjoittavien toimittajien vuoro, Suomen viime aikojen seuratuin urheilija terästäytyy.

"Varmistakaa, että kaikki ovat varmasti paikalla, ettei tätä tarvitse ottaa uusiksi", Mäkäräinen sanoo napakasti.

Suomen MM-joukkueen organisaatioon kuuluva Jouni Kinnunen ja kumppanit tekevät työtä käskettyä.

Suomen maajoukkueella on maailmancupeissa puhelin, josta tiedotusvälineet saavat urheilijat tunnin ajan kiinni. Mäkäräinen on tottunut toistamaan suunnilleen saman litanian kymmeneen kertaan joka kisan jälkeen.

Mäkäräinen menee tunnin mittaisessa tapahtumassa vain kerran ymmälleen. Tuolloin venäläinen toimittaja kysyy häneltä, miksi et värjää hiuksiasi mustiksi.

Mäkäräinen ei ymmärrä irrallista kysymystä. Se poikkeaa valtavirrasta, joten toimittaja täsmentää. "Sinulla on Venäjällä paljon faneja. He ovat tummahiuksisia".

Se ei hellytä tähteä. Hän ilmoittaa pysyvänsä blondina.

Mäkäräinen on viimeistellyt kuntoaan kotimaisemissa. Hän ei koe itseään liian jahdatuksi, vaikka Joensuun katukuvassa on häntä ja kisoja esitteleviä valtavia mainoksia.

"En ole juuri käynyt keskustassa", kotiinsa kisojen ajaksi majoittunut ampumahiihtäjä sanoo. "Se on pelkästään hyvä, kun pääsee kisahärdellistä eroon. Kun astun kotiovesta sisään, en ole ampumahiihtäjä Mäkäräinen , vaan tavis-Kaisa."

Päävalmentaja Laaksonen ihastelee suojattinsa sietokykyä. Hänen mukaansa Mäkäräinen ei stressaa turhista asioista.

"Kaisa on tarkka ja suunnitelmallinen perfektionisti. Jos asiat toimivat, mitään ongelmia ei ole. Ymmärrän, että hän asettaa rajat haastatteluilleen. Jos hän ei tekisi sitä, hänet syötäisiin elävältä."

Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Maailman parhaat ampumahiihtäjät kokoontuvat maaliskuussa kahdeksi viikoksi Pohjois-Karjalan Kontiolahteen, missä järjestetään lajin maailmanmestaruuskilpailut. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näytti ja kertoi, miksi Kontiolahden latuverkosto on erittäin vaativa. Toimittajat: Ari Virtanen ja Jarmo Färdig, kuvaus: Janne Elkki, leikkaus: Arttu Luhtala.

Mäkäräinen on kouliintunut vuosien varrella sadoissa haastatteluissa. Suomen sekajoukkueen mieshiihtäjille mediamylläkkä on uusi kokemus.

"En ole koskaan ollut vastaavassa tilanteessa", Hiidenheimo sanoo. "Meillä on kaksi naista, joilla on mahdollisuus menestyä", hän viittaa ympäröivään puheensorinaan ja hälinään.

"Kaisa on yksi isoimmista ja suosituimmista tähdistä lajissa. Hän on maailmanmestari ja maailmancupin tuplavoittaja, joka kiinnostaa", Toivanen komppaa kollegaansa.

Mäkäräinen lähtee kisoihin yhtenä suurimmista suosikeista. Halusi hän sitä tai ei.

Hän voitti viime keväänä kotimaisemissaan kaikki kolme maailmancupin osakilpailua. Suuri yleisö odottaa vuoden 2011 maailmanmestarilta jälleen jättipottia.

Hän itse ei puhu paineistaan eikä tavoitteistaan. Jos rentous ratkaisee, Mäkäräinen on kilpakumppaneilleen kivikova haaste.

Torstainen sekaviesti on lähes kolmen viikon kisapaussin jälkeen tärkeä testi. "Siinä on mahdollisuus saada tuntumaa ja karistaa suurimmat paineet pois."

Mäkäräinen on selkeästi virittäytynyt kotikisoihinsa. Liki kaikki mahdollinen on otettu huomioon. Torstaina hän saa kodinhoitajan, joka hoitaa ruokapuolen alusta loppuun.

Mäkäräinen voi ja saa keskittyä olennaiseen.

Kontiolahden rankat ladut ovat todennäköisesti varhaisen kevään vuoksi aika pehmeät.

Siksi hän lähtee henkilökohtaisiin kisoihin ensimmäisessä arvontaryhmässä muiden huippujen kanssa.

Muiden jahdattavaksi.

Jarmo Färdig HS

Michal Cizek / AFP
Kaisa Mäkäräinen on Suomen ampumahiihdon tähti.
Kaisa Mäkäräinen on Suomen ampumahiihdon tähti.


Kontiolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!