Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikon MM-ralli koettelee autoja ja kuskeja

Moottoritehon putoaminen on tuntuvin muutos

Urheilu
 
Miika Wuorela
Miika Wuorela
Sébastien Ogier (oik.) on voittanut kaksi edellistä Meksikon MM-rallia.
Sébastien Ogier (oik.) on voittanut kaksi edellistä Meksikon MM-rallia. Kuva: Miika Wuorela

Meksikon MM-osakilpailu on perinyt paikan sarjan rajuimpana rallina, kun Kreikan Akropolis-rallin jäi pois kalenterista kaksi vuotta sitten.

Suurimman eron lähempänä merenpintaa ajettaviin ralleihin tekee juuri ohut ilmanala, joka syö turbomoottorien tehoja merkittävästi.

Huippuunsa viritetyt WRC-kisamoottorit tuottavat yli 1 800 metrin korkeudessa ajettavilla erikoiskokeilla vain 250 hevosvoiman verran normaalin 330 hevosvoiman sijaan. Se tuntuu myös ratin takana.

"Moottorissa ei ole minkäänlaista räjähtävyyttä. Ajolinjojen pitää olla hyvin jouheita, jotta vauhti pysyy yllä", Jari-Matti Latvala analysoi.

Hyundain tallipäällikkö Michel Nandan sanoo, että Meksikon osakilpailu on tehdastiimille varsin suuri haaste.

Moottoritehon putoaminen on tuntuvin muutos, mutta ei suinkaan ainut kompastuskivi erikoiskokeilla.

"Ohut ilma vaikuttaa, mutta se ei ole rallin ainut haaste. Teemme paljon työtä kisaa varten jo Euroopassa. Simuloimme testipenkissä ohutta ilmanalaa, kun rakennamme sopivaa moottorinohjausjärjestelmää."

Oikeiden moottorisäätöjen löytäminen on lopulta kompromissi suorituskyvyn ja kestävyyden välillä.

"Moottorin suurempi pyörimisnopeus tarkoittaa myös sitä, että turbon suorituskyky tulee nopeasti vastaan. Jos turbo pyörii liian nopeasti, se saattaa ottaa helposti itseensä", Nandan kertoo.

"Rallin muut vaikeudet ovat liukkaat tiet ja tien reunoilla vaanivat kivet. Ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu. Lämpötila on myös yksi ongelmista, vaikka se ei kovin korkeaksi nousekaan."

Jos auton vauhtiin saaminen Meksikossa on yksi pohtimisen aiheista, saavat kisainsinöörit raapia päätään myös jarrujen kestävyyden kanssa.

Mikään helppo tehtävä ei 1 230 kiloa painavan kilpa-auton pysäyttäminen ole. Suuret kisajarrut lämpenevät kovassa käytössä jopa useaan sataan asteeseen, minkä jälkeen niiden hidastamiskyky myös heikkenee.

"Jarruongelmia saattaa nyt olla vähemmän kuin aiemmin. Erikoiskoe, jolla niitä eniten oli ja joka oli meille kriittinen, ajetaan nyt vastakkaiseen suuntaan, ei enää alamäkeen."

Testipäivien määrä on säännöissä rajattu 42 päivään kahden auton tehdastiimiltä. Testit ovat sallittuja kustannussyistä vain Euroopassa, joten vastaavat olosuhteet meren takaisiin ralleihin on löydettävä jostain muualta kuin aidoista kisaolosuhteista.

Hyundailta ralliin valmistautuminen ei sujunut aivan odotetusti. Meksikoa varten katsottu testipaikka tuottikin lopulta ikävän yllätyksen.

"Emme löytäneet Etelä-Espanjasta kunnon testipaikkaa, koska alueella oli satanut lunta", Nandan harmittelee.

Miika Wuorela
León

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!