Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerttu Niskasella ei ole arvokisakrapulaa

Kerttu Niskanen kisaa MM-paineiden jälkeen vapautuneena kotiyleisön edessä

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Kerttu Niskanen kilpailisi mieluusti vielä monta viikkoa.
Kerttu Niskanen kilpailisi mieluusti vielä monta viikkoa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Kaksi vuotta sitten mäkihyppääjä Anssi Koivuranta kertoi pieleen menneiden MM-kisojen jälkeen, miltä hyppääminen oli vaikealla kaudella tuntunut.

"Siltä kuin tulisin tornista pulkalla alas", Koivuranta ilmoitti leveän hymyn kera.

Koivurannan vastaus oli vahvassa ristiriidassa hänen rentoutuneen kehonkielensä kanssa. Se johtui siitä, että hän pääsi viikko MM-pettymyksen jälkeen hyppäämään mylvivän kotiyleisön edessä Lahden Salpausselällä. Se tuntui Koivurannasta vapauttavalta. Kaikki suomalaisurheilijat eivät ajattele samalla tavalla. Osa urheilijoista ahdistuu joutuessaan suoraan MM-kisoista kotiyleisön hampaisiin.

Onko kilpailukautta järkevää jatkaa viikko kauden päätapahtuman jälkeen?

"Tässä kohdassa ei kannata pitää taukoa, koska MM-kisat keräävät niin paljon huomiota. Lajin näkökulmasta on otollinen paikka kilpailla, vaikka kaikilla ei olisi valmiuksia siihen", Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä kommentoi.

Naisten maajoukkueen ykköshiihtäjä Kerttu Niskanen on samaa mieltä.

"Oikein mielelläni kilpailen heti seuraavana viikonloppuna, varsinkin kotiyleisön edessä", energinen Niskanen sanoo.

Toisten kannattaisi suosiolla levätä. Esimerkiksi yhdistetyn ykkösnimi Ilkka Herola on ylikuormitetussa tilassa MM-urakan ja ylioppilaskirjoitusten takia. "Silloin, kun psyyke ei voi hyvin, se vaikuttaa hormonitoimintaan ja kehon energiatasapainoon", yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen valottaa.

Silti Herola on mukana Salpausselällä.

"Hän halusi kilpailla, vaikka ei ole täydessä iskussa", Kukkonen kertoo.

Perinteiset Salpausselän kisat järjestetään tänä viikonloppuna Lahdessa 90. kerran. Viime sunnuntaina päättyneiden Falunin MM-kisojen jälkeen voisi kuvitella, että osa urheilijoista kärsii arvokisakrapulasta. Suomalaisilla ei ole tätä ongelmaa, sillä Falunista jäi jotain hampaankoloon. Jylhän mukaan tilanne olisi vaikeampi jättimenestyksen jälkeen.

"Tässä tilanteessa ei ole kovin vaikeaa tulla kisaamaan. Osalla on ainakin pirun positiivinen vire, koska he haluavat näyttää", Jylhä sanoo.

"En näe mahdollisena, ettei ammattilaisurheilijoilla olisi motivaatiota hiihtää kotimaan maailmancupissa."

Niskanen on ainakin intoa täynnä, vaikka hän urakoi MM-laduilla viisi kisaa.

"Väsymys tuli kotona, ja alkuviikko täytyi ottaa kevyesti", Niskanen sanoo ja huikkaa: "Mieluusti hiihtäisin vielä monta viikonloppua!"

Arvokisakrapula ilmenee pikemminkin sairastumisina. Esimerkiksi Toni Ketelä sai vatsataudin MM-urakan päätyttyä. "Osa urheilijoista tulee kipeäksi, kun MM-kisat ovat ohi. Kun stressi purkautuu, sairastuu helposti", Jylhä valottaa.

Salpausselälle ilmoittautuneista hiihtäjistä Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Ville Nousiainen jättävät kilpailut sairastumisen vuoksi väliin.

Lauantaina Salpausselällä hiihdetään naisten ja miesten vapaan hiihtotavan sprintit.

Joska Saarinen HS
Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?