Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin futiksessa ei ole kaikki niin hyvin kuin tänään näyttää

Urheilu
 
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
AIK:n värit näkyvät Friends-areenalla.
AIK:n värit näkyvät Friends-areenalla.

Ruotsalaisessa seurajalkapalloilussa vietetään tänään lauantaina historiallista päivää, kun AIK ja Hammarby kohtaavat cupin alkulohkossa.

Lauantaista tekee poikkeuksellisen se, että ottelussa mennee rikki Ruotsin cupin yli 70 vuotta vanha katsojaennätys.

Ennätys nähtiin vuoden 1944 finaalissa, kun Malmön ja IFK Norrköpingin taistelua seurasi 35 087 katsojaa.

Tämänpäiväiseen otteluun on myyty yli 40 000 pääsylippua, ja enemmänkin tulijoita olisi luultavasti ollut, mikäli Solnan valtavan Friends-areenan kaikki katsomot olisivat käytössä.

Stadionin keskitasot ovat kuitenkin peruskorjauksessa, mikä lohkaisee tuhansia paikkoja pois. Friends-areena on loppuunmyyty, mikä on käsittämätön saavutus melko vähäpätöisessä cupin alkulohkon ottelussa.

Yleisöryntäykseen on useita syitä. Niistä suurin on, etteivät Hammarby ja AIK ole kohdanneet sen jälkeen, kun ensiksi mainittu putosi pääsarjasta kauden 2009 päätteeksi. Viime syksynä Hammarbyn kannattajat juhlivat nousua takaisin Allsvenskaniin.

Vaikka Tukholma on aina ollut vahvaa futisaluetta, kaupungissa eletään tällä hetkellä poikkeuksellisen suurta jalkapallohuumaa. Siitä vastaavat Hammarby ja Djurgården sekä Tukholman kyljestä Solnasta tuleva AIK.

Kolmikko on myynyt yhteensä yli 30 000 kausikorttia, mikä on melkoinen määrä, sillä liigakausi alkaa vasta huhtikuussa.

Ruotsin jalkapallossa eletään tällä hetkellä kahdessa todellisuudessa. Laji kiinnostaa massoja, mutta samaan aikaan jalkapallo on monissa ongelmissa.

Ne ajat ovat kaukana takana, jolloin parhaat ruotsalaisseurat taistelivat tasaisesti suurimpia eurooppalaisryhmiä vastaan. Malmö päätti kuluvalla kaudella ruotsalaisten pitkän kuivan kauden Mestarien liigan lohkovaiheessa. Edellinen lohkopeleihin yltänyt ruotsalaisseura oli Helsingborg kaudella 2000–2001.

Allsvenskan on romahtanut kauas Euroopan huippusarjoista, eivätkä seurat kylve rahassa. Länsinaapurin lehdet kertoivat alkuviikosta esimerkiksi IFK Göteborgin erittäin rankasti miinusmerkkisestä tilinpäätöksestä.

Kolmas ongelma on jalkapallohuliganismi. Vaikka ongelma koskettaa vain osaa Allsvenskan-seuroista, ei sitä voi vähätellä. Neljäntenä listaan voidaan lisätä maajoukkueen viime vuosien pieni alakulo.

Zlatan Ibrahimovićin takana Ruotsi kumisee tyhjyyttään todellisista huipuista.

Yleisömäärät eivät kuitenkaan ole laskeneet. Ruotsalaisseurat eivät pärjää globaalissa kilpailussa itseään monin verroin suuremmille jalkapallojäteille. Monet seurat ovat sen sijaan onnistuneet luomaan syvän suhteen lähiympäristöönsä.

Hammarby ei ole pelkästään tukholmalainen seura. Se on leimallisesti Södermalmin kaupunginosan seura. Malmön peleissä näkee paljon Skånen lippuja. Samoin Helsingborgin. AIK:n peleissä käy Solnan lisäksi runsaasti väkeä ympäröivistä lähiöistä. Listaa olisi helppo jatkaa.

Kun yhteisöllisyyteen yhdistyvät pitkät perinteet, monenlaiset seurojen ja kannattajien väliset jännitteet sekä vahvat seuraidentiteetit, yleisöryntäykset ja suuret katsojakeskiarvot ovat mahdollisia.

Huliganismia lukuun ottamatta ruotsalaisen jalkapallon ongelmat ovat samoja kuin suomalaisen futiksen kipupisteet. Länsinaapurille on turha olla kateellisia, mutta ehkä sen jalkapallokulttuurin vahvuuksista voisi yrittää ammentaa oppia.

Tapio Keskitalo HS tapio.keskitalo@hs.fi
Urheilutoimitus pui kansainvälisen jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!