Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäkelän loikkavoimat ehtyivät

Hyvä hallikausi päättyi rumaan lopetukseen EM-finaalissa

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä pettyi hyppyihinsä. "En vaan jaksanut loppuun asti." Ensiesiintyminen aikuisten arvokisoissa toi finaalipaikan.
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä pettyi hyppyihinsä. "En vaan jaksanut loppuun asti." Ensiesiintyminen aikuisten arvokisoissa toi finaalipaikan. Kuva: Vesa Koivunen

Jos  Kristiina Mäkelä ei olisi niin positiivinen urheilija, hän olisi voinut vaipua synkkyyteen EM-hallien kolmiloikan finaalissa.

Ensi kertaa aikuisten arvokisoissa kilpaillut Mäkelä jäi loppukilpailussa viimeiseksi, eikä tuloksissakaan ollut kehumista.

"Tosi nolot tulokset. Nyt tuli ruma lopetus. Surkea esitys. Olisi voinut olla hyvä kisa", sanoi Mäkelä, joka sai kisassa vain kaksi hyväksyttyä hyppyä, 13,40 ja 13,66 metriä. "Loppui energia ja sen myötä paukut."

Euroopan mestariksi hyppäsi Venäjän Jekaterina Koneva maailman hallikauden kärkituloksella 14,69 metriä.

Jos 22-vuotias Mäkelä olisi päässyt finaalissa omalle tasolleen, hän olisi todennäköisesti ollut kuudes. Samalla sijalla, jolla hän tuli Prahaan tilastojen perusteella.

"Kokonaisuutena tämä oli hyvä kokemus", Mäkelä sanoi. Hän on hypännyt tällä kaudella vasta kolme kertaa yli 14 metriä. "Kokemus opettaa, missä ovat omat heikot paikat. Tällä kertaa se oli hyppymäärässä. En vaan jaksanut loppuun asti."

Kuukausi sitten hän hyppäsi SE:n 14,20. Tulos nostaa hänet yhdeksi päättyneen hallikauden yllättäjäksi.

Miten rooli sopii sinulle?

"Hyvin se sopii minulle. Mietittiin, että olisi hyvä saada lajille nostetta. Haluan olla kolmiloikan pioneereja, ja neuvon mielelläni muitakin, jos osaan."

Raamikkaalla hyppääjällä – 185 cm ja 67 kg – on kaikki edellytykset rikkoa myös ulkoratojen SE, joka on Heli Koivula-Krugerin 14,39. Ennätys täyttää ensi kesänä kaksitoista vuotta.

Eikö ole jo aika rikkoa se?

"Kyllä. Se on ehdottomasti ensi kesän tavoitteeni", sanoi Mäkelä, joka opiskelee Helsingin yliopistossa kotieläintiedettä.

"Laitoksella on ollut urheilumielistä porukkaa. En ole joutunut hirveästi hakemaan vapauksia."

Hyvä hallikausi tuonee helpotusta myös taloudelliseen puoleen. Luvassa on lisää tukea lajiliitolta, ja sponsoritkin ovat jo kyselleet.

"Toivottavasti tulisi niitä uusia tukijoita, että saisin mennä urheilun ehdoilla. Se on suurin haaveeni. Opiskelu on aina hyvä pitää mukana. On jotain muuta mitä ajatella, mutta ettei olisi sen takia suorituspaineita."

Vaikka Mäkelä on eläinrakas, hänellä itsellään ei ole kotieläintä. "Haluaisin ottaa, mutta urheilu vie niin paljon aikaa. En halua koira- tai kissaraukalle sellaista kohtaloa."

Naistenpäivän kahden muun suomalaisurheilijan tie nousi pystyyn välierissä.

Hanna-Maari Latvala juoksi 60 metrillä ajan 7,37, vaikka piti sitä paljon parempana kuin mitä tuli. "Tunne ja aika eivät korreloi toisiaan", sanoi Latvala, joka oli yhteisajoissa 17:s.

Latvalan serkku, Ville Myllymäki tunsi 30 metrin jälkeen kiristystä etureidessään miesten vastaavassa välierässä, ja hän hölläsi vauhtiaan tahallaan. Aika 6,81 oli kauden huonoin.

Ari Pusa HS
Praha

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!