Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Mäkäräinen haluaa unohtaa viime viikon – avuksi imurointi tai pilkkiminen?

Ampumahiihtäjä lataa akkujaan. Mitalijahti jatkuu keskiviikkona normaalimatkalla Kontiolahdella.

Urheilu
 
Kontiolahden radan vaativuus näkyy maalialueella.
Kontiolahden radan vaativuus näkyy maalialueella.

Yksi on varmaa. Kaisa Mäkäräinen haluaa ja yrittää unohtaa ampumahiihdon MM-kisojen ensimmäisen viikonlopun.

Mäkäräinen sijoittui kotimaisemissaan Kontiolahdella lauantain pikakilpailussa 35:nneksi. Sunnuntain takaa-ajossa vauhti oli tuttua supersuomalaisen menoa: Mäkäräinen nousi 23 sijaa ja päätyi 12. tilalle.

"En todellakaan unelmoinut mitalista, kun lähtökohdat olivat mitä olivat", sanoi Mäkäräinen, joka pääsi takaa-ajoon 2.20 minuuttia kärjen perässä.

Hän kavensi eron 1.28 minuuttiin, oli koko katraan nopein suksilla ja ampui kolme hutia. Lauantaina harhalaukauksia tuli viisi.

"Muuten kelpo kisa. Ensimmäisen makuupaikan ensimmäinen huti harmittaa. Samaan syssyyn taisi mennä seuraavakin."

Kolme pointtia

Kilpajuoksu aikaa vastaan

1. Ampumahiihto on merkillinen laji, jossa päivittäiset heittelyt ovat arkea.

Lauantain pikakisan myräkässä yhdellä sakolla voittanut Norjan Johannes Bø ruiski sunnuntaina kelpo oloissa kahdeksan hutia ja romahti 31. tilalle.

Mestariksi nousi Saksan Erik Lesser, joka pudotti kaikki 20 taulua.

Ainoa mitalikolmikosta tasonsa säilyttänyt oli Tarjei Bø. Veljeksistä vanhempi oli kolmas kumpanakin päivänä.

2. Suomalaiset miehet taapertavat kaukana kärjen takana. Sunnuntaina Ahti Toivanen sijoittui 54. sijalle. Jarkko Kauppinen oli 58:s.

3. Vesi lotisi kulkijan jalkojen alla Kontiolahden MM-kisastadionilla. Kumisaappaat olisivat olleet loskassa ainoat järkevät jalkineet.

Kilpajuoksu aikaa ja kevättä vastaan on käynnissä.

Mäkäräinen ei suostunut pistämään lauantaita jännityksen tiliin.

"En todellakaan pane sitä paineen piikkiin. Tuuli ja olot olivat hankalat. Sunnuntaina olot olivat tasaiset ja tasapuoliset."

Mäkäräisen avausviikko kisoissa meni maailmancupin kakkosen perspektiivistä katsottuna mönkään. Edessä on toinen viikko, joka voi pyyhkiä Mäkäräisen kyyneleet ja tuoda aurinkoisen ilmeen hänen kasvoilleen.

MM-kisoissa on kaksi välipäivää. Keskiviikkona on ohjelmassa 15 km:n normaalimatka, jossa suomalaisen mitalijahti jatkuu.

Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Ampumahiihdossa puhdas ja nopea ampumasuoritus on menestymisen edellytys. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näyttää, millainen on hyvä ja laadukas suoritus pystyammuntapaikalla. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus: Janne Elkki, grafiikka: Boris Stefanov.
kaisa rautaheimo hs
Marie Dorin Habert otti jo toisen kultansa.
Marie Dorin Habert otti jo toisen kultansa.

"En tiedä tarkkaan lähipäivien ohjelmasta. Maanantaina en ainakaan mene penkalle [ampumapaikka]. Jalkani olivat hieman kipeät pikakisan jälkeen."

Suomen päävalmentaja Marko Laaksonenkaan ei osannut sanoa sunnuntai-iltana tarkkaa ohjelmaa välipäiville. Hänen mukaansa se hahmottui illan mittaan ja maanantaiaamuna.

"Tässä vaiheessa ei kuntoa enää voi nostaa, lähinnä kyseeseen tulee vireystilan ylläpitäminen. Virheitä on välteltävä kaikin keinoin."

Laaksoselle ehdotettiin esimerkiksi pilkkiongintaa, joka eroaa tyystin ampumahiihdosta. Kalastaessa pulmat voisivat painua unholaan.

"Se voisi olla yksi vaihtoehto. Joskus olen jopa puhunut siitä. Osa joukkueestamme asuu kotioloissa, siellä ohjelmassa voisi olla vaikka imurointia."

Suomen joukkueen daamit saivat naistenpäivän kunniaksi ruusut. Kukitus nosti päävalmentajan mukaan hymyn joukkueen naisjäsenten kasvoille.

Ilmeet voisivat olla vieläkin iloisempia, jos joku joukkueesta olisi MM-kisoissa kuuden sakissa ja pääsisi kisan jälkeen mukaan kukitusseremoniaan.

Laaksonen oli pahoillaan Mari Laukkasen haparoinnista. Laukkanen laukoi sunnuntaina kuusi pummia ja putosi pikakisan 16. tilalta sijalle 30.

Päävalmentaja palasi vielä lauantain kilpailun säähaasteisiin. Hänen mukaansa keli oli armoton. "Emme ole pilkkoneet kisaa murusiin, mutta Kaisan oli vaikea tehdä mitään paremmin."

Laaksonen sanoi, että laji on yllätyksiä täynnä. Esimerkkinä hän otti esiin Weronika Nowakowska-Ziemniakin. Puolalainen otti lauantaina hopeaa ja sunnuntaina pronssia.

"Lauantai tarjosi yllätyksiä. Mitaleille oli mahdollisuus puskan takaa."

"Joillekin onnistuminen osuu MM-kisoihin, minä en näytä kuuluvan siihen joukkoon", sanoi Mäkäräinen, jolla on tilillään MM-kisoista takavuosilta kultaa, hopeaa ja pronssia.

Mestaruuden vei pikakisan tapaan Ranskan Marie Dorin Habert, joka oli tuplastaan riemastuneen onnellinen.

arttu kokkonen
Kaisa Mäkäräinen oli nopein takaa-ajon hiihtoajoissa.
Kaisa Mäkäräinen oli nopein takaa-ajon hiihtoajoissa.
Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Maailman parhaat ampumahiihtäjät kokoontuvat maaliskuussa kahdeksi viikoksi Pohjois-Karjalan Kontiolahteen, missä järjestetään lajin maailmanmestaruuskilpailut. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näytti ja kertoi, miksi Kontiolahden latuverkosto on erittäin vaativa. Toimittajat: Ari Virtanen ja Jarmo Färdig, kuvaus: Janne Elkki, leikkaus: Arttu Luhtala.

Jarmo Färdig HS
Kontiolahti

Jarmo Färdig HS
Kontiolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?