Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Soweton viholliset tanssivat yhdessä

Paikallisottelu veti Soccer City -stadionille 90 000 katsojaa

Urheilu
 
Eva-Lotta Jansson
Pirates-fani Luvo Gaga (vas.) kaulaili Kaizer Chiefsiä kannattavan Vusi Ngobesen kanssa ennen viime lauantain ottelua.
Pirates-fani Luvo Gaga (vas.) kaulaili Kaizer Chiefsiä kannattavan Vusi Ngobesen kanssa ennen viime lauantain ottelua. Kuva: Eva-Lotta Jansson

Joka puolella hytkyttiin. Upea Soccer City -stadion oli lähes täynnä – noin 90 000 katsojaa hytkyi.

Etelä-Afrikan kiihkein jalkapallo-ottelu on kahden Soweton suurseuran Kaizer Chiefsin ja Orlando Piratesin kohtaaminen. Viime lauantaina paikalliskamppailu päättyi 0–0-tasapeliin. Maalittomuus ei kuitenkaan näyttänyt haittaavan kannattajia, koska bileethän olivat hyvät.

Vuvuzela-torvet soivat lakkaamatta. Olut virtasi. Monet tanssivat läpi ottelun.

Kaizer Chiefsin ja Orlando Piratesin suhde on intohimoinen, koska molemmat seurat tulevat Sowetosta, köyhästä ja levottomasta kaupunginosasta, jonka rotusortohallinto aikoinaan perusti mustien erillisalueeksi.

Siksi näky stadionilla oli hämmästyttävä: faneja ei ollut eroteltu eri katsomonosiin. Chiefsien ja Piratesin kannattajat hytkyivät, huusivat ja halailivat vieri vieressä eriväriset paidat päällään.

"Ottelussa juhlimme yhdessä, mutta hurraamme eri joukkueille", sanoi Piratesin kannattaja Mduduri Mncube, joka oli tullut otteluun Chiefsiä kannattavan kaverinsa kanssa.

"Joo mutta jos Chiefs häviää, saat kävellä kotiin", kaveri TK Maziya kuittasi.

Eurooppalaiseen urheilutapahtumaan verrattuna Soweton derbystä puuttui jotain: kiroilu, pottuilu ja vihamielisyys.

Kun Chiefs laukoi pallon ylärimaan, edessäni seisseet eri joukkueiden kannattajat löivät toisilleen ylävitoset.

Vuosien varrella yhteiselo ei ole aina ollut mutkatonta. Kaizer Chiefs syntyi vuonna 1970, kun aiemmin Orlando Piratesia edustanut Kaizer Motaung perusti oman seuran. Paidan väreistä kulta viittaa Johannesburgin ja musta mustaihoisiin ihmisiin.

Rotusorron aikana Kaizer Chiefsillä oli rooli mustien oikeuksien esiintuojana. Moni seuran varhaisvuosien pelaaja kuoli Soweton levottomuuksissa ja poliittisessa väkivallassa.

Ottelut Piratesia vastaan päättyivät usein kähinöihin.

Viime vuosina seurojen kohtaamiset ovat yleisesti sujuneet rauhallisesti, ja derbystä on tullut kiihkeä mutta hilpeä karnevaali.

"Amakhosi, ikuisesti!" huusi Kaizer Chiefs -hameeseen pukeutunut Lydia Moledi, joka oli leimauttanut poskiinsa seuran tunnuksen. Amakhosi – zulun kielellä Päälliköt – on Chiefsin lempinimi.

Etelä-Afrikan apartheid-hallinto ei sallinut eri rotujen olla tekemisissä myöskään jalkapallossa. Urheilu on edelleenkin jakaantunut: jalkapalloa pelaavat ja seuraavat pääasiassa mustat. Soccer City -stadionilla valkoihoisia oli vain kourallinen.

Vaikka maaleja ei tullut, yleisöllä riitti ilonaiheitta. Hillitön naurunremakka puhkesi ottelun loppuhetkillä, kun Chiefsien Reneilwe Letsholonyane joutui pallon kanssa Piratesin pelaajien ympäröimäksi. Hän alkoi tyynesti leipoa palloa jalkojensa välissä ja neppasi sen sitten omilleen.

"Uuuh, cool!" yleisö ulvoi. Edessäni iloisesti humaltunut Pirates-fani kaappasi viereisen Chiefsin kannattajan syliinsä.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Futisfanit tanssivat läpi ottelun Soweton paikalliskamppailussa
Futisfanit tanssivat läpi ottelun Soweton paikalliskamppailussa
Etelä-Afrikan kiihkein jalkapallo-ottelu pelattiin viime lauantaina Johannesburgissa. Kaizer Chiefsin ja Orlando Piratesin kannattajat juhlivat katsomossa yhdessä karnevaalihengessä. Kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää seurasi ottelua Soccer City -stadionilla. Toimittaja: Sami Sillanpää HS, kuvaus ja leikkaus: Eva-Lotta Jansson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!