Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Mäkäräinen vaikeni, mutta viimeinen ammuntasessio onnistui

Keskittyminen keskiviikon normaalimatkan kilpailuun alkoi hyvissä ajoin tiistaina

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo HS
Kaisa Mäkäräinen lähtee normaalimatkan kisaan lähtöryhmässä kaksi. Päätös syntyi yhdessä päävalmentaja Marko Laaksosen kanssa.
Kaisa Mäkäräinen lähtee normaalimatkan kisaan lähtöryhmässä kaksi. Päätös syntyi yhdessä päävalmentaja Marko Laaksosen kanssa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Sopii toivoa, että vanha sananlasku vaikeneminen on kultaa, pitää paikkansa.

Suomen ampumahiihdon ykkönen Kaisa Mäkäräinen ei ollut tiistai-iltana Kontiolahden ampumahiihtostadionilla puhetuulella. Kun joensuulainen lopetti MM-kisojen normaalimatkan (15 km) viimeistelyharjoituksensa, hän vaikeni lähes kokonaan.

"Minulla on palaveri. Eiköhän myö ehditä puhua huomenna", Mäkäräinen sanoi.

Veikeän hymyn jälkeen alkoi radiohiljaisuus. Mäkäräinen pakkaili tamineitaan ja poistui tapaamaan maajoukkueen päävalmentajaa Marko Laaksosta.

Kaksikko pähkäili Mäkäräisen lähtöryhmää keskiviikkoillan trilleriin. Kisaillaksi on luvattu viiden kuuden metrin tuulta sekunnissa.

Järjestäjät ovat suolanneet Kontiolahden MM-radat kaikkiin henkilökohtaisiin kisoihin, jotta reitti olisi tasapuolinen kaikille kilpailijoille. Kilpailun johtaja Ville Haapala sanoi, että kovettavan suolan levittäminen ladulle on 90-prosenttisen varmaa myös keskiviikkona.

Mäkäräisen vaikeneminen ei ollut järisyttävä yllätys. Hänellä on oma tapansa valmistautua merkittäviin kisoihin. Yksi periaate on haastattelujen laistaminen.

Mäkäräisen harjoitus sujui suunnitellusti. Hän kiersi lievässä lumisateessa ja oikukkaassa tuulessa reittiä ja haki tuntumaa ammuntaan.

"Olipas oikukas tuuli. Yhtäkkiä vain tuli kova puuska", Mäkäräinen kommentoi ampumapenkalla kiikarihommissa olleelle Ville Kotikummulle.

Mäkäräisen ammuntasessio päättyi tyydyttävissä merkeissä. Hän pudotti makuulta kaikki viisi ja pystystä neljä laikkaa.

Laaksonen oli tiistaina viilipyttymäisen tyyni. Hänen mukaansa Mäkäräisellä on kisassa mahdollisuus "mihin vain".

"Myös Mari [Laukkanen] voi menestyä", Laaksonen jatkoi.

Normaalimatkalla ammunnan merkitys korostuu, sillä jokainen ohilaukaus tuo kilpailijan loppuaikaan lisäminuutin. Muilla matkoilla huti merkitsee sakkokierrosta, jonka kiertäminen vie yleensä 22–25 sekuntia.

"Jos tuuli on kova, peli aukeaa monelle", Laaksonen sanoi.

Mäkäräinen on naisten joukossa paras, tai ainakin ihan parhaita, hiihtäjiä. Pitkällä matkalla hän taistelee mitalista, ellei ammu kuin kaksi, korkeintaan kolme hutia.

"Olemme odottaneet joka matkalta mitalia. Tylsä sanoa, mutta odotan omilta ehjiä suorituksia", Laaksonen listasi.

Normaalimatka on harvinainen kilpailumuoto. Tällä kaudella se on Kontiolahdella vasta kolmatta kertaa maailmancupin ohjelmassa.

Maailmancupin kärkikaksikosta Daria Domratševa voitti Östersundissa ennen Mäkäräistä. Oslossa osat olivat päinvastoin.

Se on varmaa, että Kontiolahden kisoissa saadaan uusi mestari. Pikamatkan ja takaa-ajon mestaruudet kahminut Marie Dorin Habert ei ole mukana pitkällä matkalla.

Sympaattinen ranskalainen ilmoitti, että hän on väsynyt ja keskittyy loppuviikon viestiin ja sunnuntain yhteislähtökisaan.

 

Suomen joukkue keskiviikon 15 km:n normaalimatkalla, joka alkaa klo 18.15: Mari Laukkanen, Sanna Markkanen, Kaisa Mäkäräinen ja Eevamari Rauhamäki. Yle TV2 näyttää kisan.

Jarmo Färdig HS
Kontiolahti

Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Maailman parhaat ampumahiihtäjät kokoontuvat maaliskuussa kahdeksi viikoksi Pohjois-Karjalan Kontiolahteen, missä järjestetään lajin maailmanmestaruuskilpailut. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näytti ja kertoi, miksi Kontiolahden latuverkosto on erittäin vaativa. Toimittajat: Ari Virtanen ja Jarmo Färdig, kuvaus: Janne Elkki, leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!