Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Ikola murheissaan miesten ampumahiihdon tilasta

Urheilu
 
Ahti Toivanen oli tyytymätön avauskisan tulokseen.
Ahti Toivanen oli tyytymätön avauskisan tulokseen.

Suomen miesten ampumahiihto sukeltaa syvällä. Kaudella 2014–2015 suomalaismiehet ovat saavuttaneet maailmancupissa kolme pistettä. Ne otti Ahti Toivanen kauden avauskilpailussa Östersundissa 20 km:n normaalikilpailussa. Toivanen oli Ruotsissa 38:s, ja kauden kokonaiscupissa hän on sijalla 85.

Lajin kaikkien aikojen suomalainen mitalirohmu Heikki Ikola on murheissaan tilanteesta. Neljän MM-tittelin, kolmen olympiahopean ja kolmen himmeämmän MM-mitalin konkari painottaa kahta asiaa.

"Urheilija ei ole robotti, joka voidaan ohjelmoida. Hänen on otettava itse päävastuu harjoittelustaan. Sen kautta urheilija oppii tuntemaan itsensä. Valmentaja on taustalla oleva tukihenkilö", Ikola sanoi Kontiolahden MM-kisoissa.

"Urheilijalla pitää myös olla valtava intohimo kaikessa tekemisessään. Hänen pitää himoita maailman parhaaksi. Onnistumiset ruokkivat haaveita, mutta nousu huipulle kestää kauan."

Ikola, 67, on keskustellut tilanteesta maajoukkueen nykyisen päävalmentajan Marko Laaksosen kanssa. Veteraanille jäi mielikuva, että suomalaisten harjoittelu on kevyempää ja määrällisesti vähäisempää kuin ulkomaisilla kilpakumppaneilla.

"Se on vain osatotuus, että harjoittelumme ei kestä kansainvälistä vertailua. Olen osan kohdalla huolissani ammunnasta, sen kokonaismäärästä ja harjoitusten vaatimustasosta, jota on ehdottomasti nostettava", Laaksonen sanoi.

Ikola uskoo suomalaisten nousuun. Hän ottaa esille kaksi tulevaisuuden nimeä: Ahti Toivanen, 25, ja Olli Hiidensalo, 24.

Ensimmäisen henkilökohtaisena valmentajana toimii Laaksonen. Jälkimmäistä ohjaa Jarmo Punkkinen, jonka ykkössuojatti on toistaiseksi Kaisa Mäkäräinen.

"Heillä on eväät menestyä nykyistä paremmin tulevaisuudessa", Ikola totesi.

"Molemmilla on mahdollisuus nousuun. Ahti on ammattiurheilija [palvelee kersanttina Kajaanissa] ja Olli vielä raakile", Laaksonen totesi.

Toivanen oli MM-kisojen avausviikonloppuna paras suomalainen. Hän sijoittui sunnuntain takaa-ajokisassa 54:nneksi. Hiidensalo ei mahtunut pikakisassa 60 parhaan kastiin eikä siis päässyt mukaan takaa-ajoon.

Toivanen kertoi harjoittelevansa fysiikkaa yli 700 tuntia vuodessa. Asehommissa kuluu 150 tuntia.

"Taso on tällä hetkellä tämä", Toivanen sanoi takaa-ajon jälkeen. "On treenattava enemmän ja paremmin", hän jatkoi.

Suomi on ampumahiihdossa kansainvälisesti vertailtuna pieni maa. Se näkyy myös resursseissa. Kaikesta on pulaa.

Tilanne saattaa muuttua parempaan suuntaan. Toivanen aikoo olla rakentamassa tulevaisuutta. Hän jatkaa täysillä ainakin vuoden 2018 olympialaisiin asti.

"Usko ja intohimo eivät ole horjuneet. Jos olisivat, ei tätä jaksaisi millään."

 

Miehillä on torstaina MM-kisoissa 20 km:n normaalikilpailu. Suomea edustavat Toivanen, Hiidensalo, Jarkko Kauppinen ja Mikael Koivunen.

Jarmo Färdig HS
Kontiolahti

Heikki Ikola
Heikki Ikola
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?