Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen runoilijanainen on ampumahiihdon MM-kisojen sensaatio

Jekaterina Jurlova oli ennen kultakisaansa maailmancupissa sijalla 57. MM-kisoissa on tilaa suuryllättäjille.

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo HS
Venäjän Jekaterina Jurlova häkeltyi itsekin yllätysvoitostaan.
Venäjän Jekaterina Jurlova häkeltyi itsekin yllätysvoitostaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Ampumahiihto on huippukuntoa ja -tarkkuutta vaativa laji. Kahden eri urheilumuodon lajissa on myös sijaa yllätyksille.

Käsitys on saanut vahvistusta Kontiolahden MM-kisoissa.

Kun takana on kuusi kahdeksasta henkilökohtaisesta kilpailusta, viiden mestarin ylle saattoi sovittaa ainakin hienoisen yllättäjän viitan.

Suurin paukku tuli naisten 15 km:n normaalikilpailussa keskiviikkona. Mestariksi nousi viimeisestä lähtöryhmästä ladulle päässyt Jekaterina Jurlova. Venäläinen pudotti ainoana kaikki 20 taulua ja piti suksilla sen verran kovaa vauhtia, että yllätysmestaruus heltisi.

Sensaationainen pääsi viime hetkellä maansa MM-joukkueeseen. Jurlova oli ennen MM-kultaansa maailmancupissa 57:s. Mestaruus nosti hänet sijalle 49.

Pietarin seudulta tuleva 30-vuotias Jurlova harrastaa runojen lukemista ja kirjoittamista. Mestaruus tuntui sadulta – myös voittajan omasta mielestä.

Naisten kaksi ensimmäistä matkaa, pikakisa ja takaa-ajo, sujuivat ranskalaiskomennossa. Viime kesän lopussa esikoisensa synnyttänyt Marie Dorin Habert, 30, oli ykkönen molemmissa.

Tuore äiti oli tuplamestaruudestaan jopa häkeltynyt. "En todellakaan osannut odottaa tällaista menestystä", hän sopersi toisen mestaruutensa jälkeen.

Dorin Habert palasi maailmancupiin vasta loppiaisen jälkeen. Hän jätti normaalimatkan väliin mutta jatkaa mitalijahtia perjantaina viestissä ja sunnuntaina yhteislähtökisassa.

Maailmancupin sijoitukset ovat naisten puolella heittäneet häränpyllyä Kontiolahdella. Kärkikolmikosta vain Kaisa Mäkäräinen on saavuttanut mitalin.

Joensuulainen oli kolmas keskiviikon normaalimatkalla.

Cupin kärkinainen Daria Domratševa on sakannut pahasti. Valkovenäläisen sijoitukset ovat olleet 25:s (viisi sakkoa), seitsemäs (2) ja 16:s (4). Hän tuli MM-kisoihin tilillään kahdeksan osakilpailuvoittoa tältä kaudelta.

Ranskan Marie Dorin Habertilla on kisoista kaksi kultaa.
Ranskan Marie Dorin Habertilla on kisoista kaksi kultaa.

Miesten puolella yllätykset eivät ole olleet yhtä mojovia kuin naisissa. Pikamatkan vei Johannes Bø. 21-vuotias norjalainen tuli kisoihin maailmancupin vitosena.

Bø on menestynyt parhaiten pikamatkalla ja takaa-ajossa. Hän hurmioitui ensimmäisestä mestaruudestaan, eikä menestynyt sunnuntain takaa-ajossa, jossa mies romahti sijalle 31.

Bø ampui pikakisan myräkässä yhden hudin. Kelvollisissa oloissa kilpaillussa takaa-ajossa hän ruiski kahdeksan luotia harakoille.

Bøn tason räikeä heilahtelu kertoo ampumahiihdon luonteesta. Mitä vain voi tapahtua, kun päivät eivät ole veljiä tai siskoja keskenään.

Takaa-ajon mestariksi nousi Erik Lesser. Mestaruus oli puhtaasti ampuneelle saksalaiselle uran ensimmäinen.

Maailmancupin kärkenä kisoihin tullut ja paalupaikkaa yhä pitävä Martin Fourcade oli miesten ensimmäisessä ja toisessa kisassa sivuosissa. Sympaattinen ranskalainen oli sprintissä kolmella sakolla sijalla 12 ja takaa-ajossa yhtä monella harhalaukauksella sijalla seitsemän.

Normaalimatkalla hän palasi tasolleen ja otti 20 km:n mestaruuden torstaina.

Jarmo Färdig HS
Kontiolahti

Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Näin vaativa on Kontiolahden latuverkosto – Laura Toivanen näyttää seinänousun
Maailman parhaat ampumahiihtäjät kokoontuvat maaliskuussa kahdeksi viikoksi Pohjois-Karjalan Kontiolahteen, missä järjestetään lajin maailmanmestaruuskilpailut. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näytti ja kertoi, miksi Kontiolahden latuverkosto on erittäin vaativa. Toimittajat: Ari Virtanen ja Jarmo Färdig, kuvaus: Janne Elkki, leikkaus: Arttu Luhtala.

Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Ampumahiihdossa puhdas ja nopea ampumasuoritus on menestymisen edellytys. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näyttää, millainen on hyvä ja laadukas suoritus pystyammuntapaikalla. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus: Janne Elkki, grafiikka: Boris Stefanov.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!