Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homevaurioista kärsivää hallia saa vielä käyttää

Matinkylän jäähallin kuntoraportti ei edellyttänyt välitöntä käyttökieltoa

Urheilu
 
Antti Hämäläinen
Espoon Matinkylän jäähallissa on kaupungin liikuntatoimen mukaan vuosittain noin 100 000 asiakaskäyntiä.
Espoon Matinkylän jäähallissa on kaupungin liikuntatoimen mukaan vuosittain noin 100 000 asiakaskäyntiä. Kuva: Antti Hämäläinen

Espoon kaupunki rauhoittelee Matinkylän jäähallin käyttäjiä hallin turvallisuudesta. Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina, että jäähallin kuntotutkimus olisi paljastanut hallissa olevan terveydelle haitallista hometta. Ilta-Sanomien mukaan joidenkin juniorikiekkoilijoiden pelätään sairastuneen homeperäisiin sairauksiin.

Espoon kaupungin mukaan halli on kuitenkin täysin käyttökelpoinen tällä haavaa.

"Raportissa ei ole sellaisia tuloksia, jotka edellyttäisivät välitöntä käyttökieltoa. Jääurheiluseurat ja Espoon Kiekkoilun Tuki ovat olleet tietoisia raportista ja tutustuneet sen johtopäätöksiin. Jäähallin käyttöön liittyvät jatkotoimenpiteet ovat tällä hetkellä työn alla, ja niistä tiedotetaan niiden valmistuttua", kaupunki kertoi tiedotteessaan.

"Odotamme tilakeskuksen asiantuntijoiden selvitystä ja lausuntoa. Haluamme tietenkin selvittää pikaisesti, onko halli turvallinen", Espoon liikuntatoimen palvelupäällikkö Jarmo Ikävalko sanoi.

Kaupungin tilakeskuksen sisäilma-asiantuntijat ovat perehtyneet hallissa tehdyn kuntokartoituksen tutkimustuloksiin, mutta lopullista arviota ei ole vielä tehty.

"Rakennuksessa on jonkin asteisia kosteus- ja homevaurioita. Siellä on vaurioita, joille pitää tehdä jotakin. On vaikeata arvioida, voidaanko tiloissa olla. Sitä arviointia emme ole vielä tehneet", Espoon tilakeskuksen sisäilma-asiantuntija Julia Debbarh kertoi.

Matinkylän jäähalli on vanha ja käyttöikänsä päässä. Jäähallin sisäilma on puhuttanut pitkään ja siksi liikuntapalvelut tilasi selvityksen jäähallin sisäilmaongelmista viime vuonna. Raportti valmistui joulukuussa 2014.

Hallin kuntoselvitykseen kuului haitta-ainetutkimus, sisäilmatutkimus, kuntoarvio ja kuntotutkimus hallin kantavista rakenteista. Sisäilmatutkimus oli tilattu ISS Proko Oy:ltä. Sisäilmatutkimuksessa asiantuntijat huomasivat hallin sisääntuloaulassa selkeän, mikrobiperäisen hajun, jota havaittiin myös pukuhuoneissa.

"Poikkeavat pitoisuudet ilmanäytteissä ja materiaalinäytteissä eivät todennäköisesti aiheuta ongelmaa, koska hallitilojen käyttö on lyhytaikaista. Kuitenkin kosteusvaurioindikaattorien esiintyminen merkitsee sitä, että rakenteissa on tai on ollut jonkinasteisia ongelmia", luki johtopäätöksissä.

Sisäilmatutkimuksen mukaan mikrobikasvustot pitää poistaa, ilmanvaihtoa on tarkistettava ja huoltorakennus on perussiivottava.

Kuntoraportin mukaan rakennusteknisesti rakennus on osin tyydyttävässä ja osin välttävässä kunnossa.

"Kyllähän me tiedetään, että kyseessä on ongelmakiinteistö. On puhuttu jo aika pitkään Matinkylän ladosta. Sisäilmatutkimus on nyt noussut korostetusti esille. Sekin tiedetään ja raportissakin sanotaan, että hometta on", liikuntatoimen palvelupäällikkö Ikävalko sanoi.

Hallia käyttävät lukuisat espoolaisseurat, joihin kuuluvat muun muassa Blues Juniors ry, Espoon Kiekkoseura ry, Espoon Palloseuran Jääkiekko ry ja Espoon Taitoluisteluklubi ry.

"Kaupunki kyllä sulkee hallin välittömästi, jos siellä ei ole terveellistä harjoitella", ETK ry sanoi tiedotteessa.

Seuran puheenjohtaja Leena Salo ei halunnut kommentoida tapausta perjantai-iltana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!