Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumettomat talvet uhkaavat tuhota hiihdon: "Ihmisiltä loppuu usko, jos lunta ei tule"

Harrastajien usko voi loppua, jos vähälumiset talvet yleistyvät

Urheilu
 
Christof Stache AFP
Falunin MM-kisoissa lunta riitti loppuvaiheessa vain laduille.
Falunin MM-kisoissa lunta riitti loppuvaiheessa vain laduille. Kuva: Christof Stache AFP

"Tämä talvi on ollut olojen valossa tosi huono. Kyllä siihen pitää jotenkin reagoida."

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä on monien muiden tavoin huolestunut lämpimien talvien vaikutuksesta hiihtourheiluun.

Falunin MM-hiihdoissa kehnot lumiolot varastivat osan huomiosta. Viimeiset kisat kahlattiin lämpöasteiden ja vesisateen pehmittämillä radoilla. Jopa isäntämaan Ruotsin urheilijat kritisoivat latuja surkeiksi.

Maailmancupin päätapahtuman Tour de Skin ratoja jouduttiin muuttamaan tänäkin vuonna heikkojen lumiolojen vuosi. Etelä-Suomessa kisoja on peruttu lumipulan takia, ja muuallakin Suomessa talvi jäi lyhyemmäksi.

Salpausselällä maailmancupia hiihdettiin vesisateessa, ja monessa muussa kisassa tekolumesta tehty rata on kiemurrellut kesäisessä maisemassa.

Ei ihme, että lumen riittävyys huolettaa hiihtopäättäjiä.

"Tulevaisuudessa joudumme matkustamaan lumen perässä", Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Vegard Ulvang sanoi tammikuussa norjalaisen Aftenpostenin haastattelussa.

Poiminta

"Hiihto säilyy vielä 200 vuotta"

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtaja Gian-Franco Kasper ei pelkää hiihdon menettävän asemaansa maailmanlaajuisena urheilulajina vielä pitkään aikaan.

"Niin voi käydä, mutta en usko, että se tapahtuu meidän aikanamme. Ehkä 200 vuoden päästä", Kasper kommentoi lumiongelmien vaikutuksia Falunin MM-kisoissa.

Kasperin mukaan FIS on varautunut muuttamaan hiihdon kisakalenteria, mutta ensi kaudella siihen ei ole tarvetta. Hän on myös vakuuttunut, että lumipula ei muodostu jatkuvaksi ongelmaksi hiihdon MM-kisojen järjestämiseen.

"Ongelmia voi olla tai sitten ei ole. Kaksi vuotta sitten Val di Fiemmessä sanottiin olevan liian kylmää. Sää vaihtelee."

 

Lähde: Aftenposten

"Lumisia päiviä on vähemmän. Emme voi välttämättä luottaa siihen, että talvi edes tulee", hän varoitti.

Kansainvälistä kilpailutoimintaa lumipula tuskin muuttaa radikaalisti. Harrastajien määräkään ei välttämättä vähene merkittävästi – ainakaan heti.

"Tämä on ehkä toiveajattelua, mutta trendi näyttäisi olevan sen suuntainen", Reijo Jylhä sanoo.

Varmaa on, että lumipulan takia hiihdon harrastamisen luonne muuttuu.

"Siitä tulee vaikeampaa. Harrastaminen voi muuttua enemmän kertaluontoiseksi, muutaman kerran vuodessa tapahtuvaksi", Jylhä arvioi.

Hiihdon suosion säilymisen puolesta puhuu ihmisten liikuntatottumusten muutos. Kestävyysliikunnan tarve on lisääntynyt, koska muu liikkuminen on vähentynyt.

Jylhä uskoo hiihdon suosion säilyvän myös pääkaupunkiseudulla, kunhan käytössä on nykyiseen tapaan useita tekolumilatuja.

"Maailman suurin hiihtoparkki on Helsingin Paloheinässä silloin, kun on lunta", hän perustelee näkemystään.

Vantaan Hiihtoseuran puheenjohtaja Sanna Värttiö-Hasenson vahvistaa, että hiihto kiinnostaa yhä suomalaisia.

"Kun välillä oli pari lumista talvea, harrastajien määrä lisääntyi selvästi. Hiihto koetaan trendikkäämpänä kuin kymmenen vuotta sitten, mutta lumitilanne verottaa harrastajia".

Seuran toiminnassa on mukana yli sata junioria. Määrä on pysynyt viime vuodet samana. Uusia harrastajia tulee kuitenkin lähinnä sellaisista perheistä, joissa on hiihdetty aiemminkin.

Vantaalla hiihtäjät ovat päässeet harjoittelemaan koko talven Hakunilan tykkilumiladulla. Ensi keskiviikoksi suunnitellun kilpailun seura joutui kuitenkin lumipulan takia perumaan.

"Toivottavasti tulee vähän parempia talvia. Ihmisiltä loppuu usko, jos lunta ei tule", Värttiö-Hasenson pohtii.

Lauhat talvet vaikuttavat jo Suomen suurimman hiihtotapahtuman Finlandia-hiihdon osanottajamääriin. Tänä vuonna hiihtäjiä oli enää 4 500.

"Jäimme tuhat hiihtäjää tavoitteesta", tapahtuman pääsihteeri Tiina Hernesniemi sanoo.

"Takana on kaksi vähälumista talvea, jolloin etelässä ei ole pahemmin hiihdetty eikä treenattu. Se näkyy."

Finlandia-hiihdon talous pysyi Hernesniemen mukaan yhä plussalla. Tänä vuonna järjestäviltä seuroilta jäi kuitenkin saamatta jäi noin 50 000 euron tulot.

"Kuluihin pienempi hiihtäjämäärä ei valitettavasti vaikuta, kun kaikki tavara pitää tilata jo syksyllä. Meillä on varastossa tuhat lähtönumeroa ja mitalia, joilla ei tee mitään."

Hernesniemen mukaan Finlandia-hiihdon keski-ikä on laskenut koko ajan, ja se on nyt noin 40 vuotta.

Samalla vapaan hiihtotavan matkoille osallistuvien määrä on kasvanut.

Hiihtäjiä riittää siis jatkossakin, jos suksien alle vain on lunta.

 

Hiihdon maailmancup päättyy tänä viikonloppuna Oslon Holmenkollenilla. Lauantaina ohjelmassa on naisten 30 kilometrin kisa ja sunnuntaina miesten 50 kilometrin kisa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?