Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS listasi naisten yhteislähtökilpailuun viisi suosikkia

MM-ampumahiihdot päättyvät – HS listasi naisten yhteislähtökilpailuun viisi suosikkia

HS listasi naisten yhteislähtökilpailuun viisi suosikkia

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo HS
Kaisa Mäkäräisen ammunta sujui lauantain harjoituksissa lupaavasti.
Kaisa Mäkäräisen ammunta sujui lauantain harjoituksissa lupaavasti. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Ampumahiihdon MM-kisat Kontiolahdella huipentuvat tänään sunnuntaina naisten 12,5 km:n yhteislähtökilpailuun. Siinä on mukana 30 urheilijaa.

Lähtöviivalle asettuvat kaikki Kontiolahden kisojen aiemmat mitalistit (7), kymmenen maailmancupin sijoitusten perusteella ja 13 naista, jotka ovat menestyneet kisoissa kolmella aiemmalla matkalla.

HS poimi katraasta Suomen päävalmentajan Marko Laaksosen kanssa viisi mitali- ja voittajaehdokasta. Ampumahiihto on yllätyksellinen ja kinkkinen laji, joten viisikko edustaa vain puolivalistunutta arvauskategoriaa.

 

Ykkössuosikki on Marie Dorin Habert. Viime syksynä esikoisensa synnyttänyt ranskalainen on kisojen paras urheilija, vaikka ei menestyisikään yhteislähtökisassa.

Dorin Habert, 28, on rohmunnut Kontiolahdelta jo kaksi kultaa ja yhtä monta hopeaa. Hän otti mestaruuden pikakisassa ja takaa-ajossa. Henkilökohtaiset tittelit olivat naiselle uran ensimmäiset maailmanmestaruudet.

"Dorin Habert on eittämätön suosikki, joka pääsee kilpailuun paineitta. Hän on jo tehnyt läpilyöntinsä", Laaksonen arvioi.

Ranskalainen on ollut tarkka ampumapenkalla. Myös hiihtovauhti on kestänyt näillä lumilla.

 

Kaisa Mäkäräinen on kotikatsomon suursuosikki ja lellikki. Joensuulainen on naisten sarjassa kovin hiihtäjä, jonka suurimmat paineet karisivat keskiviikkona saavutettuun normaalimatkan MM-pronssiin.

Mäkäräinen, 32, viimeisteli lauantaina ammuntaansa, joka hänellä välillä tökkii. Lauantaina ei ollut tästä pelkoa. Mäkäräinen ampui 40 laukausta ja pudotti 37 taulua. Jos sihti on yhtä tarkka (92,5 %), suomalainen on vahvasti kärkikahinoissa.

"Kaisa lähtee kolmannesta rivistä, hän noussee aika nopeasti kärkeen. Kaisa viihtyy kaksinkamppailuissa", Laaksonen sanoi.

 

Darja Domratševa tuli Kontiolahdelle maailmancupin ykkösenä. Valkovenäläinen hamstrasi Sotšista kolme olympiakultaa, mutta Kontiolahdella hän on toistaiseksi jäänyt sivuosaan. "Hänen henkinen kanttinsa on varmasti tiukoilla, kun MM-kisoissa ei ole tullut onnistumisia", Laaksonen totesi.

Domratševa on tasainen huippunainen. Hänellä ei ole varsinaisia heikkouksia, mutta yhteislähtökisassa hänellä on valtavat menestyspaineet. 

 

Laura Dahlmeier on saanut Kontiolahdelta jo kaksi mitalia, takaa-ajon hopeaa ja viestikultaa. Vasta 21-vuotiaasta saksalaisesta povaillaan lajin seuraavaa supertähteä, Magdalena Neunerin seuraajaa.

"Dahlmeierkin voi kilpailla päätöstapahtumassa rennolla tatsilla. Hän on tarvittaessa hyvä ampuja", Laaksonen pohti.

Nuori nainen on kulkenut kovaa suksilla. Hänen valttinsa on ollut hyvä hiihtokunto. Dahlmeier on edellä esitellystä kvartetista etukäteen neljänneksi vahvin.

 

Kisassa on yleensä myös yksi jokeri. Yhteislähtökilpailussa hän on Dorothea Wierer, 24.

"Wierer on yllätysvalmis. Kun baana [latu] on kova, hän voi hyvinkin pysyä hiihtovauhdissa mukana", Laaksonen puntaroi.

Italialainen on haka aseen kanssa. Hän on viisikosta nopein ampumapenkalla. Yhteislähtökisassa on neljä ampumapaikkaa. Wierer voi saada nopeasta tulituksesta 20–25 sekunnin edun eli yhden sakkokierroksen verran. Hän ankkuroi Italian 4 x 6 km:n viestissä MM-pronssille.

Kilpailussa on monta muuta suosikkia. Tätä mieltä on ainakin Mäkäräinen.

"Suosikkeja on kymmenen plus jotain", Mäkäräinen muistutti lajin arvaamattomuudesta.

 

MM-kilpailut sunnuntaina: klo 14.30 naisten 12,5 km (Yle TV2) ja klo 17.15 miesten 15 km (Yle TV2 ja Eurosport).

Jarmo Färdig HS
Kontiolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!