Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fyysisiä ja henkisiä iskuja suomalaiskuskeille

Aika-ajon kolmossija jäi kutkuttamaan Räikköstä

Urheilu
 
Mark dadswell afp
Valtteri Bottas kärsi selkävaivoista aika-ajossa.
Valtteri Bottas kärsi selkävaivoista aika-ajossa. Kuva: Mark dadswell afp

Valmistajien MM-sarjassa kakkospaikkaa tavoitteleva Williams-talli joutui jännittämään sunnuntaiaamuun asti, pystyikö sen suomalainen pistesampo Valtteri Bottas osallistumaan Australian Grand Prix -avaukseen.

Mikäli ankarien selkäkipujen vuoksi sairaalatutkimuksiin ja hoitoon viety Bottas ei pystyisi ajamaan, hän olisi Fernando Alonson rinnalla jo toinen kauden ensimmäisen kisan sivusta seuraava kilpakuski.

Bottas ei ole ensimmäinen selkänsä GP-viikonloppuna satuttanut suomalaiskuljettaja. Vajaat kaksi vuotta sitten syksyllä 2013 Kimi Räikkönen loukkasi selkänsä Singaporen harjoituksissa, kun reunakiven ylityksessä Lotuksen ohjaamossa tärähti kipeästi.

Silloin Räikkösen ajamiset viikonloppuna pelasti lääkäri Aki Hintsa, jonka antaman kortisonipiikin avulla suomalaiskuski pääsi aika-ajoon ja nousi sitten kisassa peräti kolmanneksi. Vastikään ilmestyneen Hintsa-kirjan mukaan kilpailevassa tallissa ajaneen Räikkösen auttaminen oli merkittävä syy hänen lähtöönsä McLarenilta, kun silloinen tallipäällikkö Martin Whitmarsh torui hänen toimintaansa.

Räikkönen oli kärsinyt selkäkivuista aiemminkin, mutta Bottas on välttänyt tällaiset vaivat aiemmin. Nyt ilmeisesti ajoasento penkissä olisi ollut johtamassa vaikeuksiin runsaasti reunakiven ylityksiä tarjoavalla Albert Parkin radalla.

"Valtterilla ei ole koskaan ollut mitään pulmia selkänsä kanssa. Tämä tuli kuin salama kirkkaalta taivalta. Vaivat ilmaantuivat jo toisen aika-ajovaiheen aikana. Sellaisten kipujen vuoksi menettää aina hieman kehonsa herkkyyttä. Kun kaikki ei ole aivan kohdallaan, on hankalaa hallita täysin, miten jarruja painaa. Kuudes sija ja kolmen kymmenyksen ero tallikaveriin ovat näistä lähtökohdista erittäin hyvä suoritus", Williamsin kilpasuoritusten päämies Rob Smedley muistutti.

Räikkönen hankki lähtöpaikan Bottaksen viereltä kolmosrivistä. Siinä missä Bottakseen sattui fyysisesti, Räikkönen koki henkisen kolauksen.

"Kolmas paikka olisi ollut kohtuullisen lähellä. Auto oli vihdoin hyvä yhdelle kierrokselle aika-ajossa, mutta tyrin sen ihan itse ensimmäisellä sektorilla. Siinä paloi kolme kymmenystä kolmanteen mutkaan, ja sen jälkeen kaksi seuraavaakin mutkaa menivät huonosti. Sain lopussa kurotuksi aikaa kiinni, mutta on viides sija pieni pettymys, kun oli parempaa tarjolla", Räikkönen puntaroi.

Surkealla viime kaudella Räikkönen oli parhaimmillaan viides Bahrainin aika-ajossa.

Jatkossa katse on paljon paremmissa aika-ajoasemissa.

"Kun ottaa huomioon, että tein ison virheen ja olin viides, se lupaa hyvää jatkoon. Siinä alussa se kolmospaikka meni."

45 paalun mies Sebastian Vettel tunnetaan erinomaisena aika-ajajana. Nyt hän oli 0,033 sekuntia tallikaveriaan edellä.

"Olen ajanut Kimiä vastaan monta aika-ajoa. Ei tämä tallikaverina siksi tuntunut kovin erilaiselta", saksalainen sanoi.

Lewis Hamilton ja Nico Rosberg valloittivat lauantaina Melbournessa tallikaveruksina kolmannen yhteisen kautensa aluksi jo 16. kerran eturivin Mercedekselle.

Maailmanmestari Hamilton naulasi täydellisellä kierroksella paalun, haparoinut viime kauden aika-ajokuningas Rosberg jäi harmittelemaan kakkosruutuun yli puoli sekuntia hävinneenä.

Mercedeksen auto on niin nopea, että se uhkaa kehittyessään aiheuttaa ongelmia Pirellin tälle vuodelle tuomille entistä paljon nopeammille renkaille.

"Niin voi tosiaan käydä. On ilmiömäistä, että aloitamme kauden 2–3 sekuntia nopeammilla kierrosajoilla kuin viime vuonna. Kunhan autot tästä vielä paranevat, kesällä mennään vielä 1–2 sekuntia kovempaa kyytiä. Sellainen rasitus pistää kyllä renkaamme koville", Pirelli Motorsportin päällikkö Paul Hembery myönsi Helsingin Sanomille.

 

Formula ykkösten Australian osakilpailu MTV Maxilla kello 6.50. Kooste kisasta MTV:llä kello 13.50.

Heikki Kulta
Melbourne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!