Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteikäs italialaisseura Parma uhkaa painua pohjaan

Urheilu
 
Tiziana Fabi AFP
Parman Andrea Costa (vas.) taisteli pallosta AS Roman Alessandro Florenzin kanssa helmikuussa pelatussa Italian Serie A:n ottelussa. Parma on pääsarja Serie A:ssa viimeisenä, ja koko perinteikäs seura on vaarassa mennä konkurssiin.
Parman Andrea Costa (vas.) taisteli pallosta AS Roman Alessandro Florenzin kanssa helmikuussa pelatussa Italian Serie A:n ottelussa. Parma on pääsarja Serie A:ssa viimeisenä, ja koko perinteikäs seura on vaarassa mennä konkurssiin. Kuva: Tiziana Fabi AFP

Mennään ajassa 1990-luvulle.

Parma oli Italian parhaita seuroja, joka sijoittui säännöllisesti pääsarja Serie A:ssa kärkijoukkoon. Se menestyi myös Euroopassa ja voitti 1990-luvulla Uefa-cupin kahdesti, Italian cupin kahdesti ja Cup-voittajien cupin kerran.

Parmassa on vuosikymmenten saatossa pelannut loistavia jalkapalloilijoita. Gianfranco Zola, Fernando Couto, Faustino Asprilla, Fabio Cannavaro, Gianluigi Buffon, Hernán Crespo, Roberto Sensini, Lilian Thuram ja monet muut ovat tuoneet iloa italialaiskaupungille.

Kunniakas lähihistoria ei kuitenkaan auta tällä hetkellä yhtään, sillä Parma on vaarassa kadota jalkapallokartalta. Seuran kausi on ollut yksi eurooppalaisen jalkapallon surullisimmista.

Parma on Italian pääsarjassa viimeisenä, eikä sitä taida pelastaa enää mikään. Putoamisuhka taitaa kuitenkin olla perinteikkään seuran ongelmista vasta toiseksi suurin.

Kaikkein isoin ongelma on se, että Parma on ollut pitkään täydellisessä talouskaaoksessa. Pelaajille ei ole pystytty maksamaan palkkoja koko kautena, ja torstaina Parma joutuu konkurssikuulemiseen. Vaarana on, että seuran loppukauden ottelut jäävät pelaamatta.

Vaikka konkurssikuuleminen on vasta edessä, Parmaa on jo rangaistu.

Joulukuussa joukkueelta vähennettiin sarjapiste, ja viime viikolla siltä vietiin kaksi pistettä. Molemmilla kerroilla syynä olivat maksamattomat palkat.

Parmaa on myös yritetty auttaa.

Italian jalkapalloliiga on luvannut kriisiseuralle viiden miljoonan euron lainan, jotta se pystyisi kitkuttelemaan kauden loppuun.

Aiemmin Parman kaksi liigapeliä peruttiin. Seuralla ei ollut varaa hankkia otteluihin järjestysmiehiä. Pelaajat uhkasivat mennä lakkoon palkkarästien vuoksi.

Tilanne on murheellinen, eikä siihen löydy helppoa ratkaisua. Guardian-lehden mukaan Parmalla on laskentatavasta riippuen velkaa vajaasta 100 miljoonasta eurosta lähes 200 miljoonaan. Se on valtava summa rahaa.

Vielä viime kausi meni Parmalta tulosten valossa hyvin, sillä joukkue sijoittui sarjassa kuudenneksi. Samalla se hankki paikan Eurooppa-liigassa. Joukkue oli hivuttautumassa päävalmentaja Roberto Donadonin komennossa takaisin kovaksi tekijäksi italialaisessa jalkapallossa.

Sitten alkoi luisu.

Eurooppa-liigan paikka otettiin Parmalta pois maksurästien vuoksi. Seuran pääomistaja Tommaso Ghirardi myi Parman viime joulukuussa albanialaiselle liikemiehelle Rezart Tacille. Hän ei puolestaan ollut Parman omistajana kuin pari kuukautta, kunnes omistajaksi tuli liikemies Giampietro Manenti.

Todellisuudessa raju velkaantuminen ja talousluisu olivat alkaneet jo Ghirardin aikana.

Surkeat otteet kentällä, jatkuvat omistajavaihdokset, tyhjyyttään ammottava kassa ja valtava velka ovat vieneet yli satavuotiaan seuran kierteeseen, jolle on vaikea nähdä onnellista loppua.

Sellainen aika ei välttämättä palaa, jolloin menestyvä jalkapalloseura oli Parman kaupungin suuri ylpeydenaihe parmesaanijuuston ja kinkun lisäksi.

Tilanteelle on kuvaavaa, että kun Manenti osti seuran helmikuussa, kauppasumma oli yksi vaivainen euro.

Tapio Keskitalo HS

Urheilutoimitus pui kansainvälisen
jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!