Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uupunut Kaisa – Suomen ampumahiihdon yksinäinen tähti taistelee yhä maailmancupin voitosta

Urheilu
 
Kaisa rautaheimo hs
Ampumahiihdon MM-kisojen päätösmatka oli suuri pettymys Kaisa Mäkäräiselle.
Ampumahiihdon MM-kisojen päätösmatka oli suuri pettymys Kaisa Mäkäräiselle. Kuva: Kaisa rautaheimo hs

Kontiolahti. Suomen joukkueen tavoite ampumahiihdon MM-kisoissa oli yksi mitali.

Se toteutui, kun Kaisa Mäkäräinen otti normaalimatkan (15 km) kisassa viime keskiviikkona MM-pronssia.

Päätöspäivänä sunnuntaina suksittuun yhteislähtökilpailuun Mäkäräinen lähti suurin toivein mutta pettyi raskaasti: suksi ei toiminut, eivätkä luoditkaan osuneet tauluihin toivotulla tavalla, kun joensuulainen joutui kiertämään sakkolenkin neljä kertaa.

Tuloksena oli 15. tila Ukrainan puhtaasti ampuneen Valj Semerenkon voittamassa MM-kilpailussa. Mäkäräinen seisoi ryhdikkäänä ja jakeli lausuntojaan kirkkaalla äänellä. Ulkopuolisenkin oli silti helppo nähdä, että urheilijan mielessä myllersi.

Mitali kotikisoista oli Mäkäräiselle itselleen unelma ja minimitavoite. Yhteislähtökilpailun jälkeen hänestä huokui pettymys ja väsymys.

Mäkäräisen mahdollisuudet mitalisateeseen kaatuivat jo pikakisassa, jossa hän joutui sään tölvimäksi ja sijoittui 35. tilalle. Seuraavana päivänä hiihdetty takaa-ajo oli pakkopullaa (12:s), koska epäonnistuminen pikakisassa vei mitalimahdollisuuden myös takaa-ajossa.

Mäkäräinen sanoi, että hänellä oli yhteislähtökisassa käytössään yksi kauden huonoimmista suksipareista. Ennen starttia hänellä oli kahdet välineet. Valinta oli väärä.

Kontiolahdella oli sunnuntaina loistava talvisää. Plusasteita oli kuusi eikä tuuli tuivertanut ampumapenkalla.

Suksien viimeistely kilpailukuntoon on salatiedettä. Ratkaisevia tekijöitä ovat suksen profiili, pohjan hionta, käsinkuviointi ja fluoripulveri-voitelu. Mäkäräinen lähti koitokseen uudella suksiparilla.

Mäkäräisellä on käytössään tarvittaessa kaksi eri huoltoryhmää. Suomen maajoukkueen huoltomiehet sekä suksitallinsa edustajat. Mäkäräinen on välinevalmistajansa ykkösmannekiineja, joka saa parhaan mahdollisen kohtelun.

"Välillä epäonnistuu huolto, välillä urheilija. En minäkään ollut parhaimmillani", Mäkäräinen sanoi eilen.

Hän oli vaikeuksissa alusta lähtien, kun kilpakumppanit menivät molemmilta puolilta ohi. Yleensä Mäkäräinen on kiertueen nopein hiihtäjä.

Kaudesta on jäljellä yksi osakilpailu. Siperiassa kisataan ensi viikonloppuna kolme osakilpailua peräkkäisinä päivnä.

Panokset ovat kovat. Mäkäräinen taistelee Daria Domratsevan kanssa maailmancupin kokonaisvoitosta.

Valkovenäläinen johtaa cupia pistein 957–936. Kukin kilpailija saa vähentää kokonaispinnamäärästään kaksi huonointa osakilpailua. Tällöin Domratseva on edellä 28 pistettä (941–913).

MM-kisat vahvistivat tiedossa olevan faktan. Ilman Mäkäräistä suomalainen ampumahiihto valahtaisi marginaaliin.

Tasosta kertoo jotain se, että päävalmentaja Marko Laaksonen iloitsi aidosti ja aiheellisesti sekajoukkuekisan yhdeksännestä ja miesten viestin 13. tilasta.

Vuoden verran suomalaisia ohjannut Laaksonen panee keväällä systeemit ja ryhmät uusiksi. A-maajoukkueessa tulee jonkinasteinen puhdistus. Vuosia mukana olleet ja häntäpäähän juuttuneet urheilijat saavat todennäköisesti mennä.

Ongelma piilee siinä, ettei Suomessa ole kovinkaan paljon ampumahiihtäjiä. Maastohiihdon puoleltakaan ei löydy pika-apua.

Ampumahiihdossakin tärkein osa-alue on kuitenkin hiihto. Jos se ei ole timmissä kunnossa, on turha edes tarttua kivääriin.

Esimerkiksi Ranskan Martin Fourcade on suksilla pikakiituri, joka olisi maastohiihdon SM-kisoissa varmasti mitaleilla.

Kaisa Rautaheimo HS
MM-kisat keräsivät puolentoista viikon aikana Kontiolahdelle 77 000 katsojaa.
MM-kisat keräsivät puolentoista viikon aikana Kontiolahdelle 77 000 katsojaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!