Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyppy kehittynyt huimasti 45 vuodessa

Urheilu
 
Tony Duffy Getty Images
Mitsuo Tsukahara sai oman nimiliikkeensä hypyssä. Japanilainen oli monipuolinen yleisvoimistelija. Kuva on vuodelta 1978 Strasbourgin MM-kisojen rekkikilpailusta.
Mitsuo Tsukahara sai oman nimiliikkeensä hypyssä. Japanilainen oli monipuolinen yleisvoimistelija. Kuva on vuodelta 1978 Strasbourgin MM-kisojen rekkikilpailusta. Kuva: Tony Duffy Getty Images

Tsukahara-hyppy toi sen kehittäjälle Mitsuo Tsukaharalle menestystä ja pysyvän paikan telinevoimistelun liikeluettelon historiassa.

Japanilainen esitti arvokisoissa ennen näkemättömän liikkeensä vuoden 1970 MM-kisoissa Jugoslaviassa ja voitti hypyssä kultaa. Nykyisin 67-vuotias voimistelija saavutti kaikkiaan viisi olympiakultaa ja neljä MM-titteliä.

Kehittäjänsä nimeä kantava hyppy oli aikansa ihme. Tsukahara oli ensimmäinen voimistelija, joka lähti hyppyarkulta käsilläseisonnan kautta ja teki puolitoista volttia taaksepäin.

Japanilainen Kasamatsu Shigeru jalosti hyppyä 1970-luvun lopussa. Hän lisäsi siihen yhden kierteen.

Neuvostoliittoa edustanut Artur Akopian hyppäsi Moskovassa 1981 MM-kisoissa tsukaharan kahdella kierteellä. MM-tittelin Akopian saavutti kaksi vuotta myöhemmin Budapestissä.

Nykyään tsukaharaa hyppää kolmella kierteellä 10–15 miestä. Heidän joukossaan on helsinkiläinen Tomi Tuuha.

Eteläkorealainen Yang Hak-seon harjoittelee hyppyä jo kolmella ja puolella kierteellä. Hyppy ei ole vielä valmis. Hän on voittanut hypyn Lontoon olympialaisissa 2012 ja MM-kisoissa 2011 sekä 2013.

"Joku hyppää tsukaharan joskus neljällä kierteellä, mutta siihen menee vielä aikaa", arvioi konkarivalmentaja ja kansainvälinen voimistelutuomari Timo Nuotio.

Suomalaisista liikeluetteloon on saanut nimensä Annamari Maaranen vuonna 2005 puomiliikkeestään.

Kuva ja kuvankäsittely Sami Kero HS
Tomi Tuuha harjoitteli tsukaharaa kahdella ja puolella kierteellä vuonna 2008
Tomi Tuuha harjoitteli tsukaharaa kahdella ja puolella kierteellä vuonna 2008
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!