Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loistavasti ampuvalla Teemu Pulkkisella yllättävä kehityskohde

Urheilu
 
Joska Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Gregory Shamus GETTY IMAGES
Teemu Pulkkinen on sopeutunut Detroitin NHL-miehistöön.
Teemu Pulkkinen on sopeutunut Detroitin NHL-miehistöön. Kuva: Gregory Shamus GETTY IMAGES

Kolmas kerta toden sanoo. Farmiliiga AHL:n ja Detroit Red Wingsin NHL-miehistön välillä alkuvuoden poukkoillut Teemu Pulkkinen on vakiinnuttamassa paikkansa taalaliigassa.

Pulkkinen, 23, nostettiin maaliskuun alussa kolmatta kertaa farmista NHL:ään. Sen jälkeen hän on tehnyt viidessä ottelussa neljä (3+1) tehopistettä.

Hurjasta lyöntilaukauksestaan tunnettu Pulkkinen johtaa 34 osumallaan ylivoimaisesti AHL:n maalipörssiä. Kun suomalaislaituri edellisen kerran lähetettiin Detroitista farmijoukkue Grand Rapidsiin, hän teki paluuottelussaan hattutempun. Organisaatiossa todettiin, että Pulkkisen paikka on NHL:ssä.

Vaikka etunimi enteilee hyvää, Pulkkisesta tuskin koskaan kehittyy uutta Teemu Selännettä. Pulkkisen heikkoudet saivat muutama vuosi sitten epäilemään, pystyykö hän koskaan edes murtautumaan NHL:ään.

Jokereissa pelatessaan Pulkkinen oli parhaimmillaan pitelemätön, mutta nuoren tähtipelaajan asenne ei ollut aina kohdallaan. Keväällä 2012 hänet jopa hyllytettiin ennen pudotuspelejä. Se oli tarvittava herätys. Seuraavana kesänä Pulkkinen harjoitteli itsensä elämänsä kuntoon.

Pulkkisen luistelu oli liigavuosina todella omintakeista ja kömpelöä. Kesällä 2012 hän alkoi hioa tätä ominaisuutta kuntoon luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahden kanssa.

Vaikka Pulkkinen selätti vaikeudet, hän ei rikkonut SM-liigassa 20 maalin rajapyykkiä. Pulkkinen säästeli tulista laukaustaan, koska ajautui erinomaisen pelikäsityksensä vuoksi pelintekijän rooliin.

Detroitissa Pulkkiselle on annettu lupa ampua. Päävalmentaja Mike Babcock haluaa Pulkkisen käyttävän tärkeintä asettaan säälimättä. Tuloksena on toistaiseksi viisi NHL-maalia.

Tässä piilee myös Pulkkisen suurin ongelma. Vaikka hänen kutinsa on kuin Brett Hullilla, sen virittäminen kestää liian kauan. Pulkkinen ei ehdi laukoa tarpeeksi usein. NHL:ssä Pulkkinen on ampunut 2,2 laukausta ottelua kohden. Vertailun vuoksi NHL:n maalipörssiä johtava Aleksandr Ovetškin laukoo keskimäärin viidesti ottelussa.

On onni, että Pulkkinen pelaa juuri Detroitissa. Organisaatio kehittää lahjakkuuksiaan pitkäjänteisesti. Pulkkinen on saanut pelata vahvuuksiensa kautta AHL:ssä ja se näkyy nyt tuloksina sekä vastuuna NHL:ssä.

Kauden päätteeksi Pulkkinen solmii Detroitin kanssa todennäköisesti yksisuuntaisen jatkosopimuksen. Sen jälkeen Pulkkisen ei tarvitse enää poukkoilla farmin ja NHL:n välillä.

Mikäli näin käy, Pulkkisella on suuri mahdollisuus nousta huipputason maalintekijäksi NHL:ssä. Se olisi suomalaisittain harvinaista herkkua.

Joska Saarinen HS joska.saarinen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!