Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Koponen ei halua väkisin NBA:han: "Saisin puolet siitä palkasta, jonka saan Euroopasta"

Takamiehestä on tullut venäläisseura Himkin avainpelaaja ja vastuunkantaja. Sopimus seuraan päättyy keväällä, ja ovet ovat avoinna joka suuntaan.

Urheilu
 
Juha Metso
Bussin perää koristaa Petteri Koposen kuva.
Bussin perää koristaa Petteri Koposen kuva. Kuva: Juha Metso

Himkin aamupäiväruuhkassa bussi numero yksi matelee hiljalleen eteenpäin, ja vilkku syttyy pysäkille pääsemiseksi. Bussin takaosan valtava kuva kertoo, että tähän kaupunkiin kuuluu suosittu koripallojoukkue.

Petteri Koposella on kasipaita päällään ja pallo käsissään. Ilme on hymyilevä.

Paikallisbussin pitkälle sivulle on liimattu muutaman muun Himkin pelaajat kuvat, mutta Koponen kuuluu joukkueen tähtiin.

"Tähti ja tähti", Koponen sanoo nauraen.

"Aika vähän täällä tunnistetaan kaduilla. Kun aikanaan Bolognassa menin kahvilaan, aika moni tuli juttelemaan. Siellä piti vähän miettiä, mitä teki."

Petteri Koponen on päässyt Himkissä luottopelaajan asemaan.
Petteri Koponen on päässyt Himkissä luottopelaajan asemaan.

Koponen pelaa Himkissä Moskovan kupeessa kolmatta kauttaan. Sitä ennen hän veti Italiassa Bolognassa neljä kautta. Nyt hän alkaa kuulua Euroopan eliittiin lajissaan.

Koponen puhuu seurakavereiden ja fanien kanssa venäjää, mutta paikallista mediaa hän piinaa englannilla.

"No, mun venäjä on vähän sellaista töks-töks-venäjää, eikä pidä päästää toimittajia liian helpolla", Koponen sanoo pilke silmäkulmassaan.

Ensimmäisellä kaudellaan Himkissä Koponen sai todistella osaamistaan ottelusta toiseen, eikä se aina käynyt helposti. Yksikin virhe, ja vaihtopenkki kutsui. Peliminuutit jäivät vähiin, eikä silloin otteluitakaan ratkota.

Koposen asema joukkueen sisällä alkoi vakiintua viime kaudella, ja nyt hän kuuluu ryhmän johtokaksikkoon yhdessä Tyrese Ricen kanssa.

"Silloin, kun on lupa tehdä virheitä kentällä, on päässyt siihen asemaan, että luotetaan", Koponen sanoo.

Himki otti niukan yhden pisteen voiton Valenciasta Euroopan cupissa viime tiistaina ja tavoittelee arvostetun sarjan välieräpaikkaa. Himki on kakkosena Moskovan TsSKA:n jälkeen Venäjän liigassa.

Aina kakkosena, voisi sanoa. Himki on voittanut Euroopan cupin 2012, VTB-liigan myös, mutta ei koskaan Venäjän mestaruutta. TsSKA tuntuu aina olevan numeroa suurempi.

Himki on ollut kakkosena kuudesti. Se kelpaisi hyvin tälläkin kaudella, kun kaksi parasta pääsee Euroopan liigaan, joka on vielä astetta kovempi kuin cup.

Eurooppalaisessa huippukoripallossa parhaat pelipaikat jaetaan Venäjällä ja Turkissa. Espanjassa on muutama kilpailukykyinen seura. Nämä maat imevät pelaajat puoleensa ja maksavat suurimmat palkat.

Koponen on noussut siihen asemaan, että hänet halutaan näihin liigoihin, ja valinta kuuluu hänelle.

Pelaajan arvo mitataan seuraavan kerran tänä kesänä, kun Koposen sopimus Himkiin päättyy.

"Jännät paikat", Koponen sanoo sopimustilanteestaan. "Vaihtoehtoja on paljon, mutta onneksi olen pelannut hyvin, joten on oikeastaan vain hyviä vaihtoehtoja."

Yhtenä unelmana kummittelee edelleen Pohjois-Amerikan NBA, jossa Dallas Mavericks omistaa Koposen pelaajaoikeudet.

Koponen täyttää piakkoin 27 vuotta. Koripalloilijana hän alkaa olla parhaassa iässä, mutta NBA:han on tullut monta ikäluokkaa hänen varauksensa jälkeen.

"Kyllä sieltä on ollut kiinnostusta, mutta tavoitteenani ei ole mennä istumaan penkille tai pieneen rooliin. Minulla on hyvä tilanne Euroopassa", Koponen sanoo.

On olemassa myös yksi hyvin oleellinen seikka, joka jarruttaa haluja lentää Atlantin yli ja ryhtyä NBA:ssa ensimmäisen kauden harjoittelijaksi.

"Jos lähtisin NBA:han, saisin puolet siitä palkasta, jonka saan Euroopasta. Se on fakta", Koponen sanoo.

Venäjän epävakaissa oloissa Koposen ja Himkin amerikkalaisten pelaajien tilanne tuntuu harvinaisen hyvältä. Seura maksaa Koposelle palkan euroissa ja amerikkalaisille dollareissa.

"Se on hyvä, mutta seuralle siitä tulee lisäkuluja. Olen jutellut monien lätkänpelaajien kanssa, ja heidän tilanteensa on paljon huonompi", Koponen sanoo.

Miljoonakorvauksissa ruplan sukellus tuntuu rajuina leikkauksina, jos palkka on sidottu paikalliseen valuuttaan.

Tähdillä on tähtiluokan kohtelu.

Heikki Miettinen HS
Himki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!