Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori Pohjola haastaa Päijänne-ajon konkarit

Jämsän Eemil Pohjola hakee uransa ensimmäistä yleiskilpailun voittoa

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Endurokuljettaja Eemil Pohjola kertoo pimeällä ajettavien erikoiskokeiden riskeistä
Endurokuljettaja Eemil Pohjola kertoo pimeällä ajettavien erikoiskokeiden riskeistä
Endurokuljettaja Eemil Pohjola lähtee yhtenä ennakkosuosikkina Päijänteen ympäriajoon. Viime vuonna taistelu päättyi puuhun, nyt haetaan yleiskilpailun voittoa. Toimittaja: Vesa Koivunen.

"Tuollainen kukkakeppihän tuo Eemil [Pohjola ] on, mutta pirun kova kilpailija ja tekee töitä todella paljon", naljailee Kytönen Motorsport -tallin omistaja Vesa Kytönen kuljettajalleen. Kytönen itse on enemmänkin jääkiekkoilijan mitat täyttävä mies muttei usko ruumiinrakenteen vaikuttavan ajosuorituksiin.

"Minulla on tässä monta hyvää kuljettajaa, ja kyllä Eemilillä on täysi mahdollisuus yleiskilpailun voittoon saakka. En usko, että hän juurikaan luokkavoittoja miettii vaan lähtee iskemään täysillä heti", Kytönen jatkaa.

Fakta

Päijänne kierretään 80. kerran

 Päijänteen ympäriajo järjestetään tänä vuonna 80. kerran. Se on yksi Suomen vanhimmista edelleen järjestettävistä kilpailuista.

 Vierumäeltä starttaava, ja Helsinkiin sunnuntaina päättyvä endurokilpailu ajetaan kaksipäiväisenä. Molemmilta päiviltä jaetaan erilliset SM-pisteet.

 Kärkikuljettajat jahtaavat yleiskilpailun voittoa ja Päijännekilpeä, jonka saa omaksi kolmen voiton jälkeen. Edellisen kerran kilven on saanut omakseen Heikki Timonen vuonna 2007.

Pohjola on hiljainen kaveri, mutta kun puheeksi otetaan tavoitteet, ei kenellekään jää epäselväksi, mitä tämä 21-vuotias jämsäläinen hakee. Endurokauden SM-avauksesta Kangasalta irtosi E2-luokan voitto. Päijänteen ympäriajosta lähdetään hakemaan sitä kaikkein kirkkainta kruunua, yleiskilpailun voittoa.

"Totta kai luokkavoitto on tärkeä, mutta täysillä lähden heti ja haastan kaikki kilpailijat. Yleiskilpailun voitto on tietenkin mielessä, enkä näe mitään syytä, miksi en voisi taistella siitä", Pohjola sanoo.

Päijänteen ympäriajoa pidetään varsinaisena enduron miehuuskokeena, eikä voitto ole välttämättä aivan helposti saavutettavissa. Todellinen Päitsin konkari, Lahden Heikki Timonen, ajoi 18 ympäriajoa ennen kuin voitti ensimmäisen kerran.

Pohjola tunnetaan todella nopeana ja sähäkkänä kuljettajana, mutta Päijänteellä pitäisi pysyä pystyssä ja ehjänä. Viime vuonna Pohjola ajoi aivan kärjen tuntumassa, mutta sitten heilahti, ja kilpailu oli käytännössä ohi.

"No joo, siinä meni kaikki pieleen. Ajoin kotipätkälläni Haapajoella ensin takajarruletkun poikki ja sitten rysäytin niin kovaa puuta päin, että pää oli aivan sekaisin. Siinä meni kuusi minuuttia hukkaan, eikä kärkitaistoon ollut enää mitään asiaa", Pohjola kertaa tilannetta.

Tänä vuonna tilanne on nuorukaisen mukaan aivan toinen. Ajokokemusta on tullut lisää ja sitä myöten myös varmuutta. Pohjola on harjoitellut tallikaverinsa Mika Tammisen kanssa, ja keskinäinen kilvoittelu on kasvattanut miehiä.

"Minä uskon, että pojat ovat kehittyneet todella paljon. Viime vuoden Päitsi-voittaja Antti Hellsten on myös ollut mukana harjoituksissa, ja pojat ovat ajaneet toisiaan vastaan. Valmiutta on paljon viimevuotista enemmän", Kytönen kertoo.

Tänä vuonna keli on varsin mielenkiintoinen, sillä yöpakkaset ovat jäädyttäneet maan. Päivällä lämpötila on kuitenkin reilusti plussalla, joten keli voi vaihdella paljon.

"Minä luulen, että tänä vuonna saadaan nautiskella oikein todella. Tällainen aurinkoinen keli ja kova maanpinta, niin hymyissä suin saa ajaa. Todella hieno kilpailu tulossa", Pohjola hehkuttaa suunnatessaan viimeisten testien pariin jämsäläiseen mastoon.

Vesa Koivunen
Jämsä

Vesa Koivunen
Lumi ja loska lensivät, kun Eemil Pohjola valmistautui Päijänteen ympäriajoon.
Lumi ja loska lensivät, kun Eemil Pohjola valmistautui Päijänteen ympäriajoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!