Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihdoinkin neloishyppy

Matthias Versluisin ajatus katkesi pariksi sekunniksi onnistumisen hetkellä

Urheilu
 
Laura Oja HS
Matthias Versluisin tavoitteena on menestyä Helsingin MM-kisoissa 2017 ja seuraavana vuonna talviolympialaisissa Etelä-Koreassa. Tämä kausi on ohi, mutta pian Versluis harjoittelee taas Myllypuron jäähallissa.
Matthias Versluisin tavoitteena on menestyä Helsingin MM-kisoissa 2017 ja seuraavana vuonna talviolympialaisissa Etelä-Koreassa. Tämä kausi on ohi, mutta pian Versluis harjoittelee taas Myllypuron jäähallissa. Kuva: Laura Oja HS

Matthias Versluisilta pääsi helpotuksen huokaus viime lauantaina Luxemburgissa. Vihdoinkin!

Versluis, 20, teki kansainvälisessä Coupe de Printemps -kilpailussa suomalaista taitoluistelun historiaa. Versluis hyppäsi vapaaohjelmassaan neloishypyn, tulpin.

Kuka?

Matthias Versluis

 Syntynyt: 18. heinäkuuta 1994 Genolierissä Sveitsissä.

 Asuinpaikka: Helsinki.

 Seura: Myllypuron Taitoluisteluklubi (MTK).

 Pituus: 174 cm

 Valmentajat: Yuka Sato, Jason Dungjen, Stefan Zins.

 Koreografit: Stefan Zins, Natalia Siponen, Sergei Astashev.

 Suomen mestari 2014.

 Oma ennätys: 175 pistettä.

 Teki ensimmäisenä suomalaisena neloishypyn.

 Ylioppilas.

 Hakee opiskelemaan fysioterapeutiksi.

 Harrastaa kitaransoittoa.

Se oli ensimmäinen neloishyppy, jonka suomalainen taitoluistelija onnistui tekemään hermopaineen alla kilpailutilanteessa.

"Tuli uskomaton tunne ja fiilis. Meni pari sekuntia ennen kuin tajusin. Nytkö se tuli? Keskittyminen herpaantui hetkeksi kokonaan ennen seuraavaa liikettä", kuvaa Versluis tunnelmiaan.

Onnistunut neloishyppy päätti Versluisin muuten repaleisen kilpailukauden. Nilkkavamma piti hänet pois jäältä koko syksyn.

Jalka kesti luistelun vasta SM-kisoissa joulukuussa, mutta Versluisin kunto ja ohjelma olivat keskeneräisiä. EM-kisat jäivät haaveeksi.

Myös viime kausi oli rikkonainen. Silloin Versluis oli polvileikkauksessa rasitusvamman takia.

"Kun vaikeutuu, niin riski kasvaa", sanoo Versluis rauhallisesti ohjelmastaan ja loukkaantumisistaan.

Neloishyppy ei tullut yllätyksenä. Versluis oli yrittänyt sitä monesti kilpailuissa, ja harjoituksissa se oli napsahtanut usein kohdilleen.

Versluis sanoo harjoitelleensa hyppyä jo kaudella 2010–2011. "Kaikki luistelijat oppivat sen omalla ajallaan. Minä olen hyvä ponnistaja", sanoo Versluis.

Taitoluistelun taso on niin kova, ettei maailmalla pärjää ilman neloishyppyä. Huiput tekevät neloishypyn kahdesta kolmeen kertaa ohjelmansa aikana.

Mihin kehitys vielä johtaa?

"Neloishyppy on aika fyysinen raja. Vitoishyppyä ei kai kukaan ole edes yrittänyt", sanoo Versluis Myllypuron jäähallin kahviossa. "Jos hyppyjä ei voi enää vaikeuttaa, aina voi parantaa piruetteja, luistelutyyliä, asentoa ja taiteellisuutta."

Myllypuron jäähalli on Versluisin kotihalli. Hän harjoittelee siellä usein kolmekin kertaa päivässä. "Aamutreenit eivät maksa minulle mitään. Siksi tänne on hyvä tulla."

Arvokisoihin pääsy on taitoluistelijalle yhtä tärkeää kuin muillekin urheilijoille. Niihin kannattaa yrittää, vaikkei pääsisikään.

Lajiliitot ja olympiakomitea perustavat tuet tuloksiin ja menestymiseen arvokisoissa.

Koska Versluis ei ole päässyt arvokisoihin loukkaantumisten takia, ulkopuolista tukea ei ole. Neloishyppy ei saanut sponsoreita liikkeelle eikä pannut puhelinta pirisemään.

"Tukea on ollut heikosti. Suurin osa kuluista maksetaan itse. Kiitos isoäidille", sanoo Versluis, jonka veli Johan juoksi viime kesänä Kalevan kisoissa 100 metriä.

Urheilevat veljekset ovat syntyneet Genolierissä Sveitsissä, jossa vanhemmat olivat töissä.

Suomeen Versluis kuitenkin muutti jo muutaman kuukauden ikäisenä, mutta hänellä on isänsä puolesta myös hollannin kansalaisuus.

Versluisilla on myös musikaalisia lahjoja. Hän soittaa kitaraa ja miettii itse, mikä musiikki sopii parhaiten koreografiaan. Hän näppäilee kitarallaan mieluiten popsävelmiä ja flamencoa.

"Äiti ja valmentaja voivat ehdottaa, mutta lopullisen päätöksen musiikista teen minä."

Luistelussa ensi kauden nuotit ovat selvät. Neloishyppy pitää vakioida, ja sen pitää sujua kaikissa kilpailuissa. Myös arvokisapaikka pitää vakiinnuttaa.

Tämän vuoden EM-kisoissa Suomen ainoa miesedustaja oli Valtter Virtanen, joka opiskelee lääkäriksi Saksassa.

"Onhan se mukavampaa, että on keskinäistä kilpailua", sanoo Versluis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?