Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marko Tarkkala ajoi kovaksi jätkäksi kertaheitolla: "Päitsin voittajat muistetaan"

Tarkkala lunasti vasta Päitsin voitollaan aseman, joka Suomessa huomataan

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Päijänteen ympäriajon voittanut Marko Tarkkala on saavuttanut useita enduron MM-mitaleita.
Päijänteen ympäriajon voittanut Marko Tarkkala on saavuttanut useita enduron MM-mitaleita. Kuva: Vesa Koivunen

Edesmennyt endurolegenda Mika Ahola totesi, että vasta kun on voittanut Päijänteen ympäriajon, ihmiset pitävät sinua kovana kaverina. 20 vuotta sitten Marko Tarkkala oli Aholan huoltojoukoissa, minkä jälkeen hän on ajanut vuosia enduron MM-sarjaa ja kerännyt mitaleita aina henkilökohtaisesta pronssista joukkueiden MM-kultaan, mutta vasta nyt hän ylsi Päijänteen ympäriajon voittoon.

"MM-osakilpailun voitto tai mitalin saavuttaminen on kova juttu ja vaatii paljon työtä, mutta onhan tämä Päitsi täällä Suomessa suuri juttu. En voi nostaa toista toisen yläpuolelle, mutta onhan se niin, että Päitsi tunnetaan täällä, ja sen myötä voittajat muistetaan", Tarkkala toteaa.

Kuka

Marko Tarkkala

 Syntynyt 16. kesäkuuta 1982 Lopella. Asuu synnyinseuduillaan Ilona-vaimonsa ja schapendoes-koiriensa Röllin ja Ransun kanssa.

 Siirtyi enduron MM-sarjaan ammattilaiseksi vuonna 2002. Saavutti MM-sarjassa kolme henkilökohtaista hopeaa, kaksi pronssia sekä useita joukkueiden maailmanmestaruuksia.

 Vuonna 2013 päättyneen ammattilaisuran jälkeen Tarkkala on osallistunut kaksi kertaa Päijänteen ympäriajoon. Voitto oli ensimmäinen.

Tarkkala aloitti kilpailun räväkästi ja kellotti heti lauantain ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan. Tahti jatkui kiivaana, ja päivän kahdeksannella erikoiskokeella Tarkkala pudotti todellisen pommin ajamalla 45 sekuntia muita nopeammin.

Yötauolle siirryttäessä ero toisena olleeseen Eemil Pohjolaan oli yli kolme ja puoli minuuttia. Kilpailu oli käytännössä ohi. Vain tekninen murhe tai loukkaantuminen olisi voinut kääntää tilanteen.

"Täytyy sanoa, että homma oli aika hyvin hanskassa koko ajan. Sain hyvän eron ja pystyin ajamaan varmasti mutta silti kovaa. Ei ollut hätää missään vaiheessa", Tarkkala sanoo.

Päijänteen ympäriajossa taisteltiin erillisistä SM-pisteistä sekä lauantaina että sunnuntaina. Tarkkala voitti lauantain ylivoimaiseen tyyliin, mutta sunnuntaina meni tiukemmaksi.

"Ensisijaisesti ajoin yleiskilpailun voitosta, mutta toki A3-luokan SM-pisteet olivat myös mielessä. Sunnuntaina lähdettiin uuteen kisaan ja tiukkaa oli, mutta lopulta sain luokkavoiton hoidettua, joten sekin meni suunnitelmien mukaan."

Tarkkala otti uransa ensimmäisen kiinnityksen Päijännekilpeen, jonka saa omaksi kolmen yleiskilpailun voiton jälkeen. Ammattiura on virallisesti ohi, mutta tarvittavien voittojen hakeminen ei ole mahdottomuus.

"Mistä sitä tietää, mutta ihan mahdollista on, että ajan vielä muutaman vuoden. Nyt ainakin tuntuu hyvältä ja eihän tässä vielä niin vanhakaan ole. Ehkä sitä kilpeä lähdetään metsästämään", 32-vuotias Tarkkala naureskelee.

Yleiskilpailun toiseksi sijoittui viime vuoden voittaja Antti Hellsten ja kolmanneksi Eemil Pohjola, joka kaatui sunnuntaina rajusti toiselta sijalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!