Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Kärppien kolmikosta tuli koko Liigan ykkösketju

SaiPa yrittää pysäyttää Kärppien Joonas Kemppaisen, Julius Junttilan ja Joonas Donskoin muodostaman hyökkäysvitjan Liigan puolivälierissä tänään tiistaina

Urheilu
 
Timo Heikkala Lehtikuva
Joonas Kemppainen (vas.), Julius Junttila ja Joonas Donskoi juhlivat maalia puolivälieräsarjan avausottelussa Oulussa.
Joonas Kemppainen (vas.), Julius Junttila ja Joonas Donskoi juhlivat maalia puolivälieräsarjan avausottelussa Oulussa. Kuva: Timo Heikkala Lehtikuva

Jääkiekkoliigan mestaruutta puolustavan Oulun Kärppien peli on yskinyt puolivälieräsarjassa Lappeenrannan SaiPaa vastaan. Ilman keskushyökkääjä Joonas Kemppaisen johtamaa hyökkäysvitjaa Kärpät saattaisi olla sarjassa 0–2-tappiolla. Nyt voitot ovat tasan 1–1.

Joku kolmikosta Kemppainen (3+1), Joonas Donskoi (0+5) ja Julius Junttila (1+1) on ollut mukana yhtä vaille kaikissa Kärppien maaleissa.

Artikkeliin liittyvät

"Kemppaisen ketju on ollut kahden vuoden ajan sarjan paras vitja tasakentällisin pelattaessa", Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoo. Kukaan heistä ei välttämättä tekisi tulosta tällä tasolla ilman Marjamäkeä, joka tuli Kärppiin keväällä 2013.

Silloin laitahyökkääjät Junttila ja Donskoi olivat pelanneet kolme kautta Kärppien liigaryhmän mukana, mutta kumpikaan ei ollut kehittynyt potentiaalinsa edellyttämälle tasolle.

Jukka Rautakorven HPK:ssa hopeakeväänä 2010 säväyttänyt Kemppainen oli juuttunut Kärpissä nelosketjun sentterin rooliin.

Siitä alkoi armoton työrupeama Marjamäen vaativassa koulussa. Lahjakkaista nuorista kehittyi kansainvälisen tason kiekkoilijoita.

"Koko valmennusryhmä on auttanut meitä tajuamaan, mitä ammattikiekkoilijan elämä oikeasti on", Donskoi kiittää.

Kehitystä on tapahtunut yksilötasolla, mutta kolmikko on enemmän kuin osiensa summa. Kaksi yhdessä vietettyä vuotta on tehnyt yhteistyöstä saumatonta.

"Oli hyvä, että saimme jatkaa samalla ketjulla viime kauden jälkeen. Tunnemme toisemme ja ajattelemme pelistä samalla lailla", Donskoi sanoo.

Donskoi, 22, oli jo nuorisomaajoukkueissa poikkeuksellisen taitava pelaaja. Hänestä puhuttiin samassa lauseessa Mikael Granlundin ja Teemu Pulkkisen kaltaisten huippulupausten kanssa.

Heikko luistelu ja puutteet joukkuepelaamisessa jarruttivat kehitystä.

"Hän oli itsekäs pelaaja, jonka ketjukaverina oli vaikea pelata", Donskoita nuorten maajoukkueessa luotsannut Marjamäki kertoo.

Monen Donskoita valmentaneen suu on loksahtanut auki, kun he ovat nähneet entisen suojattinsa tällä kaudella kaukalossa.

"Oli yllätys, että pelaaja voi kehittyä noin paljon. Nyt luistelu on loistavaa, ja hän pelaa pää ylhäällä", Marjamäki sanoo.

Kemppainen, 26, oli aiemmin profiloitunut hyväksi puolustavaksi sentteriksi. Marjamäki näki Kemppaisessa enemmän potentiaalia.

"Hän meni silloin säästöliekillä eikä haastanut itseään kunnolla."

Kymmenen minuutin peliajalla Kärppien nelosketjussa pelannut Kemppainen oli tavallaan tyytynyt rooliinsa.

"Jos häntä ei olisi rohkaissut, hän olisi saattanut pelata seuraavat kymmenen vuotta samassa roolissa", Marjamäki sanoo.

Nyt Kemppainen saa eniten peliaikaa Kärppien hyökkääjistä. Isoraaminen sentteri on saanut peliinsä räjähtävyyttä ja röyhkeyttä.

"Kepu on nöyrä ja tekee töitä molempiin suuntiin. Hän on klassinen sentteri, jolla on hyvä pelisilmä", Donskoi kehuu.

Huippuvitjan kolmas lenkki, Junttila, 23, on älykäs pelaaja, joka hahmottaa taktista puolta keskivertokiekkoilijaa paremmin. Junttila on yksi Kärppien monipuolisimmista pelaajista. Hänen vahvuutensa on luistelu, jonka lähes poikkeuksellinen liuku hivelee silmää.

"Hän teki viime kaudella 19 maalia ilman ylivoima-aikaa. Kaiken lisäksi hän sählää vielä paljon paikkoja. Paremmalla viimeistelyllä maaleja syntyisi 30 kaudessa", Marjamäki analysoi.

Koko kolmikko on kulkenut pitkän tien huipulle. Tarina on hyvä muistutus siitä, ettei mikään tule ilmaiseksi. Kemppaisen ketju on esimerkki Marjamäen teesistä, jota Kärpissä on noudatettu kohta kaksi vuotta.

"Pitää olla helkutin ahkera urheilussa ja elämässä. Silloin voi saavuttaa jotain."

 

Liigan puolivälierien kolmannet ottelut pelataan tänään tiistaina. Kamppailut voi katsoa Nelonen Pro -kanavilta sekä ruutu.fi-palvelusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!