Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimaliitto jää ilman päävalmentajaa

Bo Jacobsen erosi tehtävästään. Aika ei riittänyt suomalaisille uimareille.

Urheilu
 
Trond H. Trosdahl Lehtikuva
Bo Jacobsenin ero tuli yllätyksenä uintiväelle. Tanskalaisen pestaamisesta tiedotettiin huhtikuussa 2013.
Bo Jacobsenin ero tuli yllätyksenä uintiväelle. Tanskalaisen pestaamisesta tiedotettiin huhtikuussa 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl Lehtikuva

Suomalaiset uintivalmentajat ottivat vastaan ristiriitaisin tuntein maajoukkueen päävalmentajan Bo Jacobsenin yllätyseron.

Suomen Uimaliitto kertoi maanantaina aamulla, ettei tanskalainen enää jatka maajoukkueen peräsimessä.

Vielä sunnuntaina Jacobsen seurasi GP-kisoja Espoonlahden uimahallissa. Jacobsen jätti paikkansa heti.

"Tilanne oli vaikea. Halusimme ensin kertoa aamulla uimareille, ja tulla vasta sitten julkisuuteen", sanoo Uimaliiton puheenjohtaja Sami Wahlman, jonka mukaan sopimus päätettiin purkaa yhteisessä ymmärryksessä.

Ari-Pekka Liukkosen valmentaja Marko Malvela piti Jacobsenin päätöstä suoraselkäisenä ja oikein ajoitettuna.

"Nyt liitossa ehditään miettiä, miten uimarit saavat parhaan mahdollisen menestyksen esimerkiksi Rion kesäkisoissa 2016", sanoo Malvela, jolle Jacobsenin ero tuli täytenä yllätyksenä.

"Se tuli ihan puskista. Hän ei antanut siitä mitään merkkejä sunnuntain kisoissa."

Oliko Jacobsenin ratkaisu mielestäsi oikea?

"Tuo on monisyinen kysymys. Hän oli keski- ja pitkien uintimatkojen valmentaja. Tilanne oli vähän sama, jos Rolf Haikkola olisi valmentanut Usain Boltia . Hän ei tuonut paljon uutta harjoitteluun. Hän kuitenkin kunnioitti muita ja antoi olla. Tykkäsin hänen tiukasta tyylistään, ja hän osasi esittää oikeita kysymyksiä", sanoo Malvela, joka on myös Mimona Jallow'n valmentaja. Jallow ui viikonloppuna kaksi SE:tä.

Haikkola oli aikoinaan nelinkertaisen kestävyysjuoksujen olympiavoittajan Lasse Virénin valmentaja. Bolt taas on maailman nopein ihminen.

Rintauimari Matti Mattssonin valmentaja Tomi Pystynen sanoo suoraan, että Jacobsenilla oli lopulta hyvin vähän annettavaa suomalaiselle uinnille.

"Hän kävi katsomassa meidän harjoitteluamme Porissa yhden kerran kahdessa vuodessa", sanoo Pystynen, jonka mielestä maajoukkue ei tarvitse uutta päävalmentajaa.

"En näe sitä välttämättömänä. Tärkeintä on, että valmentajien keskinäinen yhteistyö toimii ja että liitto tukee muuten."

Uimaliiton puheenjohtaja Wahlman vahvistaa, ettei maajoukkueelle palkata uutta päävalmentajaa ennen Rion kesäkisoja 2016.

"Päävalmentajan olisi pitänyt kiertää enemmän uimareiden mukana Suomessa. Malli ei toiminut, kun Jacobsen asui itse Tanskassa", sanoo Wahlman.

Suurin syy Jacobsenin ja Uimaliiton yhteistyön päättymiseen oli juuri aika tai sen puute.

Tanskassa Jacobsen oli tottunut siihen, että maajoukkue valmentautuu yhdessä yhdellä paikkakunnalla ja välimatkat ovat lyhyitä. "Työ oli hänelle aika haasteellinen", muotoilee Marvaila.

Suomessa uimarit ovat hajallaan ympäri maata. Seurat ja uimareiden henkilökohtaiset valmentajat vastaavat valmennuksesta.

Ensi kesän MM-kisoja varten vetovastuu maajoukkueessa siirtyy Jari Varjoselle, joka on toiminut nuorten olympiavalmentajana.

Jacobsenin mukaan nyt oli oikea aika astua sivuun.

"Perheeni tarvitsee minua nyt enemmän. Olympialaisiin on vielä reilu vuosi aikaa, joten uimareilla ja valmentajilla on vielä hyvin aikaa valmistautua", sanoo Jacobsen, joka toivoo, että Rion olympia-altaassa olisi paljon suomalaisia.

Jacobsen aloitti päävalmentajana keväällä 2013. Sopimus oli alkujaan yksivuotinen, mutta Uimaliitto jatkoi sitä. Option myötä pesti olisi ollut Rion kisoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!