Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Litmasen pusu siivitti Thomas Lamin ammattilaiseksi

Suomalais-hollantilainen Lam toivoo tekevänsä maajoukkuedebyyttinsä Pohjois-Irlannissa

Urheilu
 
VI Images
Monipuolinen Thomas Lam pystyy pelaamaan sekä puolustajana että keskikentällä.
Monipuolinen Thomas Lam pystyy pelaamaan sekä puolustajana että keskikentällä. Kuva: VI Images

Vanhemmat pelaajat tekevät vääjäämättä tilaa nuoremmille jalkapallomaajoukkueessa. Teemu Tainion lopettamispäätös avitti osaltaan sitä, että suomalais-hollantilaiselle Thomas Lamille, 21, tuli kutsu maajoukkueeseen.

"Kutsu oli todella kiva juttu, ja olin iloinen siitä. Minulla oli mielessä, että kutsu voisi tulla nyt. Toivon, että saan peliminuutteja ja debytoin maajoukkueessa, se on unelmani."

Kuka

Thomas Lam

 Seura PEC Zwolle.

 Syntynyt 18. joulukuuta 1993 Amsterdamissa.

 Pelannut 29 Hollannin liigan ottelua.

 Edustanut Suomea kuudessa alle 21-vuotiaiden maaottelussa ja 31:ssä nuorempien ikäluokkien maaottelussa.

 A-maajoukkuedebyytti vielä tekemättä. Sai kutsun EM-karsintaotteluun Pohjois-Irlantia vastaan.

 Palloliitto palkitsi Thomas Lamin vuoden 2011 lupaavana nuorena pelaajana.

Se ei olisi ihme. Jos on Jari Litmasen "siunaama", mikä tahansa lienee mahdollista.

"Kun olin pikkupoika, Litti antoi pusun poskelleni ja sanoi, että minusta tulisi hyvä jalkapalloilija", Lam kertoi Helsingin Sanomissa pari vuotta sitten. Lamin suomalainen äiti tutustui Ajaxissa pelaavaan "Kuninkaaseen" laulaja Tommi Läntisen kautta.

"Olen Hollannissa kertonut siitä kavereilleni ja joukkuekavereilleni. He pitivät sitä hauskana ja hienona tarinana. Sain suukon Litmaselta, ja minusta tuli ammattilaisjalkapalloilija."

Pohjois-Irlanti-otteluun valitussa maajoukkueryhmässä on vain kaksi Lamia nuorempaa pelaajaa: 20-vuotiaat Jere Uronen ja Joel Pohjanpalo. Paatelainen kehui viime tiistaina tiedotustilaisuudessa vuolaasti Lamia.

"Lamissa on todella mielenkiintoista, että hänellä on karismaa ja luonnetta kentällä. Hän puhuu, ohjaa ja vaatii palloa. Se on nuorelta pelaajalta aika yllättävää. Pidän siitä, että nuori pelaaja ottaa vastuuta ja roolia joukkueessaan."

Lamin mukaan Paatelaisen kuvaus on osuva.

"Olen kehittänyt tätä puolta pelissäni. Olin nuorempana hiljaisempi, mutta koko ajan tämä osa-alue on kehittynyt. Olen oppinut joukkuekavereiltani, että on pakko puhua kentällä ja ottaa vastuuta. Se on tärkeää topparille ja puolustavalle keskikenttäpelaajalle."

Paatelainen kertoo näkevänsä Lamin ensisijaisesti keskikenttäpelaajana.

"Se on lempipaikkani. Alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa olen pelannut aika monta ottelua keskikentällä. Jos ajattelen parin kolmen vuoden päähän, uskon pelaavani keskikentällä tai sitten topparina."

Suomen maajoukkueen kapteeni Niklas Moisander sanoi pari vuotta sitten Lamista, että hän on hyvä pelaaja, mutta tarvitsee vain pelejä ja fyysisyyttä lisää.

"Olen ehdottomasti kehittynyt fyysisesti, mutta minun pitää saada vielä lisää massaa. Jaksan pelata nykyään täyden ottelun korkealla tasolla."

Kuluvaa kautta voi pitää Lamin lopullisena läpimurtokautena Hollannin liigassa. Lam debytoi Hollannin liigassa kaudella 2012–2013 mutta pelasi lopulta kaikissa kilpailuissa vain yhdeksässä ottelussa AZ Alkmaarin paidassa. Siirto Zwolleen täksi kaudeksi oli hyvä ratkaisu pelaajan uralle.

"Viime vuosi AZ:ssa oli minulle huono ja vaikea. Menin treeneihin pakon sanelemana, se ei ollut enää hauskaa. Olen tyytyväinen, että olen saanut nyt paljon peliaikaa."

Lam kertoo haluavansa olla ensi kaudella Zwollen avainpelaaja, jos hän jää vielä seuraan. Hän keskustelee vielä ennen maajoukkueen kokoontumista seurajohdon kanssa ensi kaudesta, johon seuralla on sopimusoptio. Zwollen jälkeen hän ajattelee siirtyvänsä Hollannista muualle.

"Uskon, että jään Zwolleen vielä ensi kaudeksi. Se on hyvä seura nuorille pelaajille. Olen saanut takaisin peli-ilon."

Lam on monipuolisena pelaajana ollut tärkeä PEC Zwollelle. Hän on pelannut tällä kaudella Hollannin pääsarjassa Eredivisiessä 11 ottelua topparina, kahdeksan ottelua keskikentällä ja neljä ottelua oikeana pakkina.

Kun joukkueen oikea pakki oli pelikiellossa ja loukkaantuneena, Lam pelasi oikeana pakkina. Kun toppari Trent Sainsbury oli Australian joukkueessa Aasian mestaruusturnauksessa, Lam tuurasi topparina. Kun Zwollella ei ollut tarpeeksi keskikenttäpelaajia alkukaudesta, hän pelasi keskikentällä.

Yhtä asiaa Lam harmittelee: hän on kerännyt kauden aikana seitsemän varoitusta.

"Se on aika paljon. Neljä korteista oli tyhmiä kortteja, ja kolme tuli pienistä virheistä. Yritän vähentää varoitusten määrää."

Lam odottaa innoissaan maajoukkuetapahtumaa. Jere Uronen, Joel Pohjanpalo, Niklas Moisander ja Niki Mäenpää ovat hänelle entuudestaan tuttuja.

"Jokaiselle pelaajalle on tärkeätä päästä maajoukkueeseen. Se on tärkeätä minullekin. Siinä oppii taas lisää ja voi kehittyä pelaajana."

Lam on sanonut hollantilaismediassa, että hän pääsee jonain päivänä pelaamaan EM-kisoissa Suomen paidassa.

"Ehkä me pääsemme jo nyt. Pohjois-Irlanti-ottelu on nyt ensimmäinen peli, joka pitää voittaa. Sitten katsomme lisää. Tavoitteeni on mennä Suomen kanssa EM-kisoihin ja pelata jonain päivänä Chelseassa."

 

EM-karsintaottelu Suomi–Pohjois-Irlanti pelataan Belfastissa sunnuntaina 29. maaliskuuta kello 19 Suomen aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!