Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihdon päävalmentaja haluaa kokeilla rajoja

Päävalmentaja Reijo Jylhä kaipaa hiihtäjien harjoitteluun rajojen rikkomista niin, että kuormitusmittarit menevät punaiselle

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Aino-Kaisa Saarinen (vas.) ja Leena Nurmi riemuitsivat parisprintin SM-kullasta Rukalla perjantaina.
Aino-Kaisa Saarinen (vas.) ja Leena Nurmi riemuitsivat parisprintin SM-kullasta Rukalla perjantaina. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä kaipaa urheilijoilta ja heidän henkilökohtaisilta valmentajiltaan entistä enemmän rohkeutta ja riskinottoa harjoitteluun – eräänlaista poistumista mukavuusalueelta.

Ensi talvena ei ole arvokisoja. Jylhän mielestä se tarjoaa mahdollisuuden kokeiluihin. Silloin olisi mahdollisuus viedä niin sanotusti mittarit punaiselle ja kokeilla, miten palautuminen siitä onnistuu.

"Sellaisen rajojen kokeilemisen pitäisi tapahtua joka vuosi omalla tavallaan. Muuten urheilija ei kehity. Varman päälle harjoittelemalla kukaan ei onnistu tänä päivänä kansainvälisesti, jos ei uskalla ottaa epäonnistumisen riskiä", Jylhä sanoi Rukan SM-kisoissa perjantaina.

Reijo Jylhä
Reijo Jylhä

Hiihtomaajoukkueessa on viime vuosina seurattu ja kontrolloitu yhä tarkemmin harjoittelun kuormittavuutta ja palautumista.

"Se on johtanut siihen, että meillä aika ajoin pelätään sillä punaisella alueella olemista. Hyvin helposti reagoidaan siihen ja vedetään takaisin."

Aiotko kannustaa urheilijoita ja valmentajia tällaiseen riskinottoon? "Mieluummin puhuisin rajojen rikkomisesta ja uuden hakemisesta. Kun on valittu tällainen linja, että tehdään yhteistyötä, on enemmän sparraamista ja haastamista, että uskalletaan harjoitella riittävästi tai painottaa harjoittelua riittävästi. Pitää ymmärtää, että eihän se ole painotusta, jos kerran viikossa tehdään jotain joskus."

 Miten toisen päävalmentajapestisi ensimmäinen kausi meni odotuksiisi nähden? "Maailmancupissa monien pääsy kolmen parhaan joukkoon on positiivinen asia. Tietenkin MM-kisoissa tulokset jäivät edellytyksiä huonommiksi. Mitaleita tuli vähemmän kuin odotettiin ja olisi ollut parhaimmillaan mahdollisuus saavuttaa. Siellä menestys oli vaatimaton, samoin kokonaiscupissa. Lähes jokainen maajoukkueen hiihtäjä on päässyt yksittäisissä maailmancupin kisoissa kymmenen parhaan joukkoon. Kokonaiscup on kiinni siitä, onko hiihdetty Tour de Skitä vai ei."

Millaiset arvosanat antaisit itsellesi, joukkueelle ja huoltoryhmälle tästä kaudesta?
"Omaa tekemistä on vaikea arvioida. Sen on muitten tehtävä. Jos tuloksellisesti arvioi, niin varmaan tyydyttävä seiska. Joukkueen tekemisen ja toiminnan taso on ollut kiitettävää. Huoltoryhmä on paras, mitä on ollut viime vuosina. Suksihuollon vaatimustaso on noussut moninkertaiseksi kymmenessä vuodessa. Pääpaino on siirtynyt voitelusta urheilijan oikeaan suksivalintaan. Huoltoryhmä saa kiitettävän arvosanan."

Ennen MM-kisoja määrittelit yhdeksi tavoitteeksi sen, että jokainen urheilija yltäisi MM-ladulla kauden parhaaseen suoritukseensa? Kuinka moni 19 hiihtäjästä onnistui tässä mielessä? " Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen ja Ristomatti Hakola. Jos katsoo, mistä tilanteesta tultiin MM-kisoihin, määrä tietenkin suurenee. Esimerkiksi sairastelujen jälkeen moni pystyi maksimoimaan niistä lähtökohdista MM-suorituksensa."  Mikä oli sinulle kauden tähtihetki? "Tietenkin kauden avaus oli yksi isoin juttu, kun Rukalla tuli ykkös- ja kolmossijat miesten kilpailussa [ Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi ]."

Olet tehnyt tällä kaudella monia asioita suunnilleen päinvastaisella tavalla kuin edeltäjäsi Magnar Dalen. Onko se tietoinen linja? "En tiedä, onko se päinvastaista tai erilaista. Nykyaikainen tapa johtaa on johtaa samalla tavalla kuin yrityksiä." 

Oletko kokenut minkäänlaista jääviysongelmaa sen takia, että poikasi Martti on maajoukkueessa? "Ohitin sen sillä tavalla, että otin ihan puhtaasti päävalmentajahatun päähäni. Ajattelen päävalmentajana asioitten kautta, ja Martti on urheilija siinä kuin muutkin. Olen ymmärtänyt, että olen onnistunut siinä hyvin tämän kauden aikana. Tietenkin asiaa loiventaa se, että Olli Ohtonen on sprinttijoukkueen valmentaja, ja hän on tehnyt päätökset, ja vasta sen jälkeen niistä on keskusteltu."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!