Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasatyöntökonkari ennustaa mullistusta Lahden MM-hiihdoissa: "Tasatyöntö on nopein etenemistapa myös ylämäissä"

Pekka Virtakoivu uskoo, että Lahden MM-kisoissa menestytään jo ilman pitoja perinteisellä

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Sami Jauhojärven ja Iivo Niskasen mielestä Lahden maastoissa ei voi menestyä pelkällä tasatyönnöllä. Lauantaina kaksikko voitti viestin Suomen mestaruuden.
Sami Jauhojärven ja Iivo Niskasen mielestä Lahden maastoissa ei voi menestyä pelkällä tasatyönnöllä. Lauantaina kaksikko voitti viestin Suomen mestaruuden. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Vajaan kahden vuoden päästä Lahden MM-hiihdoissa ainakin osassa perinteisen hiihtotavan kilpailuja menestytään tasatyönnöllä ja ilman pitovoiteita.

Näin ennustaa Suomen kokenein tasatyöntäjä, lohjalainen veteraanihiihtäjä Pekka Virtakoivu.

"Olen siitä vakuuttunut", sanoo Virtakoivu, joka on yli 20 vuotta kilpaillut pelkästään tasatyönnöllä ilman pitoja ja voittanutkin lukuisia pitkän matkan kilpailuja, muun muassa Pirkan hiihdon viisi kertaa peräkkäin.

Virtakoivun mielestä tasatyöntö on niin vahvasti osa huippuhiihdon tulevaisuutta, että Suomen maajoukkueessa siihen pitäisi ruveta panostamaan mahdollisimman pian.

"Jos tasatyönnöllä ilman pitoja aikoo pärjätä, siihen pitää panostaa jumalattomasti. Tosin silloin harjoittelua joutuu yksipuolistamaan, mikä on huono juttu", eläkkeellä oleva 65-vuotias liikunnanopettaja sanoo.

Tasatyöntö ilman pitoja nousi puheenaiheeksi tammikuussa, kun Kazakstanin Aleksei Poltoranin voitti Tour de Ski -kiertueella Toblachissa yhden etapin tasatyönnöllä.

Jo joulukuussa Sveitsin Dario Cologna oli hilkulla onnistua samassa tempussa Davosin mc-osakilpailussa. Hän sijoittui silloin kolmanneksi.

Perinteisen mc-sprinttejä oli jo aiemmin voitettu tasatyönnöllä, ja pitkän matkan maratonkisoissa se on jo pitkään ollut enemmän sääntö kuin poikkeus.

Viime viikonloppuna Norjan Birkebeinerrennetissä ilman pitoja hiihtänyt isäntämaan Petter Eliassen jätti pitoja käyttäneitä maailmancupin kokonaiskilpailun voittajaa Martin Johnsrud Sundbytä ja Iivo Niskasta pitkissä loivissa nousuissa ja voitti lopulta koko 54 km:n kilpailun.

"Tasatyöntö on myös ylämäissä nopein ja taloudellisin etenemistapa. Siellä se ero tulee", painottaa Virtakoivu, joka vuonna 2009 sai mediahuomiota Norjassa selvittämällä Birkebeinerin ensimmäisenä miehenä tasatyönnöllä.

Niskanen ja Sami Jauhojärvi eivät usko, että Lahden MM-laduilla hiihdettäisiin tasatyönnöllä.

"Jos miettii Lahden maastoja, niin ei mitään mahdollisuutta tasurilla. Loivapiirteisessä maastossa hankalalla kelillä tasatyönnöstä on hyötyä", Jauhojärvi sanoi tuoreena viestin Suomen mestarina.

"En usko, että Lahdessa vielä tullaan näkemään tasurilla hiihtämistä, mutta siihen suuntaan koko ajan ollaan menossa", Niskanen sanoi.

Davosissa ja Toblachissa Suomen leirissä ei edes harkittu tasatyöntöä, koska siihen ei laskettu olevan eväitä.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan tulevaisuudessa Suomen miehillä on valmiuksia lähteä tasatyönnöllä maailmancupin kilpailuihin.

"Kyllä tasatyöntö tulee entistä voimakkaammin mukaan harjoitteluun. Tästä on jo puhuttu. Meillä pitää olla sellaisia hiihtäjiä, joilla on valmius tasatyöntöön, mutta jokainen toimii omien vahvuuksiensa kautta", Jylhä sanoo.

Virtakoivu toivoo, että tasatyöntöön panostaminen otetaan tosissaan.

"Ettei käy samalla tavalla kuin luisteluhiihdon kanssa, jossa ollaan vieläkin jäljessä", Virtakoivu sanoi viitaten siihen, että alkuvaiheessa suomalaiset vastustivat luisteluhiihdon tuloa.

Jussi-Pekka Reponen HS
Kuusamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!