Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tänään pakkovoiton edessä Pohjois-Irlannissa: "Pinnoja täytyy saada"

Mixu Paatelaisen valmentama Suomen jalkapallomaajoukkue pelaa tänään sunnuntaina Belfastissa huipputärkeän EM-karsintaottelun.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Joel Pohjanpalo myöntää, että Pohjois-Irlannista pitää tulla pisteitä, jos EM-kisoihin mielitään.
Joel Pohjanpalo myöntää, että Pohjois-Irlannista pitää tulla pisteitä, jos EM-kisoihin mielitään. Kuva: Vesa Koivunen

Belfast. Tuuli vihmoo Belfastin katuja ja saa kävelijät kiristämään tahtia. Yhtä kalvakka on ollut Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintaurakka, mutta tänään sunnuntaina tuulen suunnan täytyisi muuttua.

Suomi kohtaa EM-karsinnoissa Pohjois-Irlannin, ja vain vähän liioitellen voi puhua pakkovoitosta.

Päävalmentaja   Mixu Paatelaiselta eivät ylisanat lopu, kun hän puhuu vastustajasta, jolle Suomi ei saisi ainakaan hävitä.

"Meillä on kova haaste. Heidän tuloksensa eivät ole olleet minulle yllätyksiä", Paatelainen lateli lauantaina tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Windsor Park -stadionin kylkeen pystytetyssä teltassa. Puhe oli ehtaa Paatelaista.

Windsor Park on ajan runtelema ja rakennustelineiden ympäröimä stadionvanhus. Yli satavuotiaan stadionin ympäristöä värittävät seinämaalaukset, jotka muistuttavat vanhoista hyvistä jalkapalloajoista.

Itse asiassa Windsor Park on kuin Pohjois-Irlannin jalkapallomaajoukkue pienoiskoossa. Ei sen pelaaminen ole kovin kaunista, mutta rosoinen ryhmä on esiintynyt karsinnoissa vahvasti.

Suomen on kuitenkin iskettävä tänään oma jälkensä jalkapalloveteraanin perustuksiin, mikäli se aikoo vielä haaveilla EM-paikasta. Avainnumero Suomen tähänastisessa karsintaurakassa on ollut neljä.

Joukkue on kerännyt neljästä pelaamastaan karsintapelistä yhtä monta pistettä, ja sen lohkosijoitus on neljäs. Suomi on myös tehnyt neljä maalia. Pohjois-Irlanti on voittanut kolmesti ja on yllättäen lohkokakkosena.

Lohkon kärjessä on Romania, ja myös Unkari on seitsemällä pisteellään Suomen edellä. Romania kohtaa sunnuntaina kotonaan Färsaaret ja voittanee ottelun. Se saattaa mennä menojaan, mutta muutoin kaikki on vielä auki.

Lohkojen ykköset ja kakkoset sekä paras lohkokolmonen etenevät Ranskan ensi kesän EM-kisoihin. Loput lohkokolmoset yltävät jatkokarsintoihin, ja sinnekin pääseminen on Suomelta kivisen tien takana.

Pakkovoitto. Kyllä se sellainen alkaa olla, vaikka karsintoja on paljon jäljellä. "Meidän pitää voittaa. Kukaan ei voi kiistää, että pinnoja täytyy saada", hyökkääjä Joel Pohjanpalo tiivistää.

Pohjois-Irlanti on fyysinen ja kokenut joukkue, joka on useissa otteluissaan vetäytynyt syvälle omalle alueelleen ja hyökännyt suoraviivaisesti.

Paatelainen muistuttaa myös vastustajan vaarallisuudesta erikoistilanteissa. Suomella on ollut usein vaikeuksia päästä huippupaikoille nimenomaan syvälle vetäytyviä vastustajia vastaan.

Hyökätessään Pohjois-Irlanti luottaa Kyle Laffertyyn, jota Paatelainen ylistää. "Hän on iso, vahva, pystyy viimeistelemään ja tekee yhteistyötä laatukeskikentän kanssa."

Tim Sparv pelannee keskikentän pohjamiehenä, ja toppareina ovat todennäköisesti Niklas Moisander sekä Joona Toivio.

Kolmikolla on kova urakka isäntien hyökkäysten tukkimisessa.

Suomen pelaamisessa niin sanottujen nopeiden ja hitaiden hyökkäysten välille ei ole löytynyt kunnon tasapainoa. Hitaissa hyökkäyksissä Suomi on harvoin satuttanut vastustajaansa.

"Ehkä tilanteita ei ole tullut niin paljon meille hyökkääjille. Olemme kuitenkin niitä pelaajia, jotka tekevät maaleja seurajoukkueissamme", Pohjanpalo sanoo.

Paatelaisen Suomi haluaa pitää palloa – myös vieraskentällä. Niin sanotussa joulukuusimuodostelmassa laitapuolustajien nousuilla on suuri rooli. Useat katseet kääntyvät nuoreen Jere Uroseen, joka ottanee vasemman laitapakin paikan.

Kari Arkivuon loukkaannuttua toisen laitapuolustajan tontti on kysymysmerkki. Myös Perparim Hetemaj on sivussa, ja hänet korvaa luultavasti Joni Kauko tai Rasmus Schüller.

Paatelainen on Windsor Parkin lehdistöteltassa ihan hyvällä tuulella. Hän kehuu Pohjois-Irlannin päävalmentajaa Michael O'Neilliä, hyvää ystäväänsä. Paatelainen puhuu ylistävästi myös suomalaiskannattajista, joita on Palloliiton mukaan Belfastissa 600.

Normaalisti hyväntuulisen Paatelaisen kasvoilta oli hymy poissa vielä joitakin kuukausia sitten. Karsintasyksyn päättäneen Unkari-tappion jälkeen Paatelainen oli jopa mediapiikikäs.

Sunnuntain tulos määrittää pitkälti, pysyykö päävalmentajan hymy.

Pohjois-Irlannin ja Suomen EM-karsintapeli alkaa Belfastissa kello 19 Suomen aikaa (Yle TV2).Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!