Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iivo Niskanen taisteli naama kalpeana aikaa vastaan

Iivo Niskanen haluaa olla ensi kaudella huipputekijä myös vapaalla

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Iivo Niskanen keskeytti 50 km:n kisan kolmannelta sijalta.
Iivo Niskanen keskeytti 50 km:n kisan kolmannelta sijalta. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Marraskuun lopussa Iivo Niskanen juhli Rukalla railakkaasti uransa ensimmäistä maailmancupin voittoa.

Edellisenä talvena tapahtunut näyttävä kansainvälinen läpimurto näytti saavan loogista jatkoa.

Toisin kävi. Niskasen kaudesta muodostui sairastelun myötä rikkonainen ja paikoin toki värikäs, lähinnä Falunin MM-kisoissa kehittyneen uhmakkaan tölkkikohun takia.

Maaliskuussa tuloskäyrä otti taas parempaa kulmakerrointa, kun Niskanen sijoittui runsas viikko sitten neljänneksi vaativassa 54 km:n Birkebeinerrennet-kilpailussa Norjassa.

Sitä Niskanen pitää mc-voiton jälkeen kauden seuraavaksi kovimpana suorituksenaan.

"Kauden aikana pystyin kuitenkin näkemään, että on tapahtunut tietynlaista kehittymistä. Ja silloin kun on terve, pystyy hiihtämään tasaisen kovaa koko ajan", Niskanen arvioi HS:lle Rukalla.

Sunnuntaina hän keskeytti 50 km:n SM-kisan (v) vajaan 20 km:n kohdalla.

Niskasen kausi nitkahti siihen, kun hän sairastui influenssaan Tour de Ski -kiertueen lopussa. Siellä hän ehti tehdä perinteisen etapeilla kaksi kelpo suoritusta (sijat 5 ja 10).

"Sen influenssan jälkeen ei ollut oikeastaan mitään tehtävissä. Se oli taistelua kelloa vastaan. Nyt vasta on ensimmäisen kerran väriä naamassa. Aika kalpealla naamalla on vedetty pari kuukautta."

Nyt Niskanen on valmis myöntämään, että MM-kisoissa hän ei ollut parhaassa vireessä.

"Se tietysti harmittaa, ettei arvokisoissa pystynyt hiihtämään suunnitelmien mukaan. Se oli kuitenkin kauden päätavoite. Olinhan minä siellä terve ja muuta, mutta missään nimessä en ollut huippukunnossa. Kuten 30 kilometriä [yhdistelmäkisa] ja viestin jälkeen alkanut lämpöily viestittivät, kroppa ei ollut täysin kunnossa."

Vaikka muutamia pikkukisoja on vielä jäljellä, Niskanen on jo linjannut valmentajansa Olli Ohtosen kanssa ensi kauden päällimmäisen kehityskohteen.

Nyt satsataan vapaan hiihtotapaan.

"Pakko on katsoa se kortti. Tämä vuosi meni vastoinkäymisten takia siihen, että loppukaudesta on ollut pelkästään perinteistä. Birken jälkeen hiihdin kaksi lenkkiä vapaalla ja yritin muistuttaa itselleni, että sellainenkin hiihtotapa on olemassa."

Niskanen totesi itsekriittisesti, että hänen ongelmansa vapaalla liittyvät jyrkkiin nousuihin ja niissä tarvittavaan tekniikkaan eli niin sanottuun kuokkaan.

"Ei siinä vapaassakaan isojen asioitten kanssa painita. Kuokka ja jyrkät mäet tuottavat tuskaa. Siinä ei riitä jaloissa vääntö. Varmasti on heti keväästä lähtien lähdettävä tekemään hommia."

Olympiatalvena hän satsasi viimeksi vapaan parantamiseen.

"Nyt satsataan enemmän. Uskon, että pakosti kehitystä näkyy jollain lailla. Saisiko sen hinattua ensi talveksi sellaiselle tasolle, että pystyy esimerkiksi Tourilla ja yksittäisillä vapaan matkoilla hiihtämään hyviä sijoituksia?"

Jussi-Pekka Reponen HS
Kuusamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?