Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-unelma romahti Belfastissa

Pohjois-Irlannin väkivahva Kyle Lafferty murjoi Suomen jalkapallomaajoukkuetta EM-karsinnoissa

Urheilu
 
jason cairnduff
Väkivahva Kyle Lafferty oli liian paha pideltävä Suomen Joona Toiviolle (vas.) ja Sebastian Sorsalle. Lafferty puski illan toisen maalinsa suomalaispelaajien välistä.
Väkivahva Kyle Lafferty oli liian paha pideltävä Suomen Joona Toiviolle (vas.) ja Sebastian Sorsalle. Lafferty puski illan toisen maalinsa suomalaispelaajien välistä. Kuva: jason cairnduff
Pohjois-Irlanti 2 Suomi 1

Suomen unelma jalkapallon EM-lopputurnauksesta hiipui Belfastin koleassa sunnuntai-illassa. Pohjois-Irlanti kaatoi Suomen 2–1 Windsor Parkin antiikkisella stadionilla.

Suomella on eilisen jälkeen koossa viidestä karsintapelistä neljä pistettä, joten ainakin suora lopputurnauspaikka alkaa olla täyttä haihattelua. Pohjois-Irlanti on kerännyt 12 ja lohkokärki Romania 13 pistettä, kun jäljellä on viisi peliä.

Eilisen ottelun jälkeen on pakko asettaa kysymys, millainen päävalmentaja Mixu Paatelaisen asema on. Paatelainen ei aio erota. Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja puolestaan vakuutti ottelun jälkeen, että EM-karsinnat viedään loppuun samalla valmennusryhmällä. Alajan kasvoilta paistoi rankka pettymys.

Artikkeliin liittyvät

Vähintään vastaava ketutus loisti pelaajien ja Paatelaisen kasvoilta.

"Katastrofi", tiivisti Roman Eremenko. "Ihan sama millainen peli, kun hävittiin."

Hyökkääjä Teemu Pukki puolestaan summasi ottelun Suomelta yhdeksi huonoimmista näissä karsinnoissa – ehkä jopa kaikkein surkeimmaksi. Hän osui arviossaan oikeaan.

Suomen turma oli Pohjois-Irlannin Kyle Lafferty, joka teki isäntien molemmat maalit. Lafferty on tehnyt yhtä monta karsintamaalia kuin koko Suomen joukkue, viisi.

Suomi aloitti ottelun melko pirteästi, mutta totuuden nimissä on sanottava, että sen esitys oli kokonaisuudessaan surkea. Paatelainen kuvaili pelaamista löysäksi.

"Olimme liian kesyjä molemmissa bokseissa", hän sanoi.

Pohjois-Irlanti pelasi vahvuuksillaan ja oli hyökkäyssuuntaan koko avausjakson todella vaarallinen.

Joukkue pelaa suoraviivaista ja fyysistä jalkapalloa, ja monet suomalaispelaajat hävisivät valtaosan kaksinkamppailuista.

Etenkin laitapelaamisessa Pohjois-Irlanti vei Suomea ajoittain pahasti. Myös erikoistilanteissa Pohjois-Irlanti oli jatkuva uhka.

Avausmaalin Lafferty laukoi vapaapotkun jälkitilanteesta runsaan puolen tunnin kohdalla. Avausjakson lopulla hän puski keskityspallon verkon perukoille. Erikoistilanteet ja keskityspallot olivat juuri niitä, joissa Pohjois-Irlanti tiedettiin vaaralliseksi.

Toisella puoliajalla isännät suojelivat johtoaan lopulta helposti. Suomi pyöritti peliä, mutta kovin monta huippupaikkaa se ei saanut aikaan. Aivan lopussa se sentään sai mylläkän vastustajan maalille.

Suomen ongelmana on ollut koko karsintojen ajan löytää murtautumisvaiheessa aukkoja vastustajan puolustuksesta. Ei niitä eilenkään juuri löytynyt, ja vaihtopelaaja Berat Sadikin lisäajalla laukoma maali oli laiha lohtu.

"Jatkokarsinta lienee ainoa realistinen vaihtoehto", yhden maailmanluokan torjunnan ottanut maalivahti Lukas Hradecký tiivisti. Sinne päästäkseen Suomen pitäisi sijoittua lohkossaan kolmanneksi.

Tapio Keskitalo HS
Belfast

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!