Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräily kokosi maajoukkueen, jossa koulu on "ehdoton ykkösasia"

Koulunkäynti ja kehittyminen ovat nuorille pyöräilijöille tärkeämpiä kuin kilpailutulokset

Urheilu
 
Mikael Paulinow
Suurin osa Fincyclingin ajajista kokoontui kevään ensimmäiselle leirille runsas viikko sitten Vantaalla. Jaakko Hänninen (vas.) ja Aku Keloneva johtivat joukkoa pienellä kävelyllä.
Suurin osa Fincyclingin ajajista kokoontui kevään ensimmäiselle leirille runsas viikko sitten Vantaalla. Jaakko Hänninen (vas.) ja Aku Keloneva johtivat joukkoa pienellä kävelyllä. Kuva: Mikael Paulinow

Missä olivat kaikki urheilijat?

Tämä kysymys heräsi, kun maantiepyöräilyn Fincycling-joukkue esitteli maanantaina Vantaalla viime vuoden toimintaansa ja tämän kauden suunnitelmiaan.

Fakta

Viime kauden avainnumeroita

 Viime vuonna Fincyclingin nimissä kilpaili 23 nuorta pyöräilijää, joista viisi oli tyttöjä.

 13 kilpailua 11 maassa, 30 kilpailupäivää, 61 matkapäivää

 15 360 kilpailukilometriä

 1 410 pullollista urheilujuomaa

 Mittaamattomasti kokemusta

 Ensimmäiset kansainväliset voitot

Vastaus oli varsin luonteva: urheilijat olivat koulussa, koska heillä oli lukioissaan koeviikko.

"Meillä poikien koulunkäynti on ehdoton ykkösasia. Siksi he eivät ole täällä. Lähtökohta on se, että koulun kanssa ei tule ongelmia", sanoi Fincyclingin vetäjiin kuuluva Juho Suikkari.

Ajatus kuvastaa osuvasti Fincyclingin ideaa. Se toimii nuorten urheilijoitten hyväksi tavoitteena valmistaa heitä huippupyöräilyn maailmaan.

Suomalaisessa urheilussa Fincycling on poikkeuksellinen ilmiö. Se on 16–18-vuotiaitten lupaavien pyöräilijöitten joukkue, joka toimii Suomen Kilpapyöräily ry:n osana. Taustalla vaikuttaa joukko nimekkäitä entisiä kilpapyöräilijöitä.

Fincycling on käytännössä myös nuorten maajoukkue, sillä tammikuussa tehdyllä sopimuksella lajiliitto Suomen Pyöräilyunioni ikään kuin ulkoisti alle 19-vuotiaitten maajoukkuetoiminnan Fincyclingille.

"Tämä on uudenlainen toimintamalli Suomessa. Meille tämä on luottamuksen osoitus", Suikkari sanoi kuviosta, jossa Fincyclingilla on sekä urheilullinen että taloudellinen vastuu.

Tänä vuonna 120 000–130 000 euron budjetilla toimiva Fincycling aloittaa kauden yhdeksän nuorukaisen voimin. Heidät valittiin syksyllä vapaalla haulla. Porukkaa voidaan täydentää myöhemmin.

Ryhmän kilpailukalenterissa on 12 tapahtumaa kahdeksassa maassa. Päätavoite ovat nuorten EM-kisat Virossa elokuussa.

"Ne ovat meille kuin kotikisat. Tavoitteena on muutama sijoitus 12 parhaan joukossa, kun kilpailuissa on mukana noin 150 ajajaa", Suikkari totesi.

Ryhmän johtajiin kuuluva entinen ammattipyöräilijä Kjell Carlström muistutti, että kyse on vielä juniorien urheilusta.

"Vaikka voittaisi nuorten maailmanmestaruuden, se ei välttämättä merkitse hirveästi miesten menestystä ajatellen. Meille tulokset eivät vielä ole niin tärkeitä kuin kehittyminen eteenpäin", Carlström sanoi.

Sponsorirahoituksella ja vapaaehtoistyöllä toimivan Fincyclingin perimmäinen tarkoitus on auttaa pyöräilijöitä nousemaan kansainväliselle huipulle.

Heti ensimmäisenä toimintavuotena ryhmälle tuli kolme sopimustarjousta, joista yksi eteni. Porvoolainen Niklas Henttala teki syksyllä sopimuksen ruotsalaisen tallin kanssa.

Fincyclingissa ei pääse syntymään sitä junioriurheilussa yleistynyttä riesaa, että liian innokkaat vanhemmat häiritsevät tavalla tai toisella toimintaa.

"Meillä on sovittu, että vanhemmat eivät ole mukana kilpailuissa", Suikkari tähdensi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?